Reklama

Reklama

Libanon

(festivalový název)
  • Izrael Levanon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Červen 1982 - první libanonská válka. Osamocený izraelský tank a četa parašutistů dostává rozkaz prozkoumat městečko na území Libanonu, kde mají najít a osvobodit zajatce, jež padli do rukou muslimských ozbrojenců. Na první pohled prostý úkol, který se však velmi brzy zvrhne v noční můru. Čtyřčlenná posádka tanku musí v klaustrofobním prostředí útrob bojového stroje čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i svým vlastním vnitřním démonům. Hnáni strachem a základním pudem sebezáchovy se zoufale snaží dostat zpět do bezpečí, mimo dosah válečného běsnění. (sigf07)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ale... že by z tohoto snímku čerpal inspiraci David Ayer pro svůj válečný klenot, Fury?:) Izraelci jsou fešní chlapi a sluší jim to, i když jsou špinaví až za ušima. Charaktery jednotlivých postav jsou načrtnuty výborně, i když možná nejdou až tak do hloubky, jak by mohly, ale i tak to vlastně postačí na to, abychom si o nich udělali nějakou představu. Zohara Strausse jsem prvně zaznamenala v dramatu Einaym pkuhot. V Libanonu shodil ty obrovské fousy a ukázal svou "hezčí" tvář:) Snímek se v podstatě celou dobu odehrává v interiéru tanku a dění a hrůzy kolem sledujeme zaměřovačem, tak jako jedna z postav. A že je to drsný, realistický a smutný pohled. Nejvíce se mi líbila historka o učitelce. To bylo krásné...:) ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý, místami syrový, sem tam i vtipný a především originální válečný příběh z libanonské války. Celý film se odehrává v nitru tanku, takže to místami vypadalo dost reálně. Ale spíš než klasický válečný film, se jedná o psychologickou stránku osádky. Prostředí vypadalo dost frustrovaně, samej bordel a špína, opravdu těm hochům nezávidím. Nicméně konec mi přišel nedotažený, jakoby filmaři chtěli příběh co nejdříve ukončit. Přesto dám 75% a 4*, protože takový příběh z takového prostředí je výjmečný a já jako zájemce o tankovou techniku rozhodně doporučuji. ()

Reklama

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Hodinu a půl trvající pobyt v klaustrofobických prostorách jednoho izraelského tanku spolu se čtyřmi tankisty. Relativně realistické až naturalistické vnímání izraelsko-libanonského konfliktu, a to POUZE skrz hledí tankové věže, které jako jediné divákovi umožní pohled mimo tank, a také díky dění v samotných útrobách tanku. Okolo jen smrt, strach a nejistota. ~ Ač projekt trochu nedotažený i nevyvážený, psychologicky ne úplně věrohodný, bezesporu originální a hodnotný. To oceňuji a přidávám hvězdu navíc. ~ ~ To člověk je vytvořen z oceli, tank je jen kus železa. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Toto veru nie je žiadne Fury ... veľmi cítiť, že Samuel si takýmto niečim prešiel. Sama neviem, akoby som sa zachovala v podobných situáciách. Rezignovala by som? Nariekala? Alebo by mi preskočilo? Prípadne by som bola ženou činu? Fakt neviem, a niekedy na to myslím ... že byť vo vojne musí byť strašná vec a nie každý to zvládne. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá záležitost. Dokonce si myslím, že to je zatím můj nejlepší ,,tankový" válečný film. A to zde tank za celou dobu prakticky nespatříme. Válečné drama dokonale vykresluje psychologii jednotlivých postav osádky tanku. Natočit prakticky celý film periskopem tankové věže byl skvělý nápad a roztřesené záběry dokreslované motorickým otáčením věže jen podoporují syrovost a autenticitu záběrů. Celý snímek se prakticky odehrává jen na několika čtverečních metrech uvnitř ocelového kolosu. Úplně jsem cítil pach potu, výfukových plynů, korditu a olejů uvnitř sluncem rozpáleného obrněnce. Je o osádce složené z izraelských záklaďáků, která je vyslána s armádou do jižního Libanonu, kde má podporovat četu pěchoty. Osádka má problémy nejen mezi sebou, ale i s ostrou střelbou na skutečné lidské cíle... Celý snímek je velkou obžalobou války. Nutno vidět. U mne je to na plný počet hvězd. * * * * * ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Samuel Maoz se inspiroval vlastními zkušenostmi, které prožil v době válečného konfliktu počátkem 80. let. (ČSFD)
  • V Izraeli měl snímek rozporuplný ohlas, vřelého přijetí se mu však dostalo na řadě mezinárodních festivalů (včetně Zlatého lva na MFF v Benátkách). [Zdroj: MFF Karlovy Vary] (POMO)
  • Tank ve filmu je izraelský Sho´t (hebrejsky "bič"), což je izraelská varianta britského tanku Centurion vybavená 105mm kanonem L7. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama