Reklama

Reklama

Libanon

(festivalový název)
  • Izrael Levanon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Červen 1982 - první libanonská válka. Osamocený izraelský tank a četa parašutistů dostává rozkaz prozkoumat městečko na území Libanonu, kde mají najít a osvobodit zajatce, jež padli do rukou muslimských ozbrojenců. Na první pohled prostý úkol, který se však velmi brzy zvrhne v noční můru. Čtyřčlenná posádka tanku musí v klaustrofobním prostředí útrob bojového stroje čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i svým vlastním vnitřním démonům. Hnáni strachem a základním pudem sebezáchovy se zoufale snaží dostat zpět do bezpečí, mimo dosah válečného běsnění. (sigf07)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Drama války sledováno průzorem tanku. Chaos. Vraždění zajatců. Dobře pochopí jen ten, kdo v tom zkurveným krámu strávil 2 roky. Pro ty co to nezažili dodávám: Je tam strašný smrad z nafty, je tam nedýchatelno, v zimě je tam strašná kosa, v letě děsný horko, houpe se to, je vám blbě, máte žízeň ale žádnou vodu, všichni jsou nasraní, řvou a střílej a od toho je tam víc smradu, všichni se potí a smrdí......a to nebyla válka! Tady ti hoši mají k tomu všemu ještě válku. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

"To člověk je stvořen z oceli, tank je jen kusem železa", hlásá nápis v "kokpitu" izraelského tanku během libanonské války (ke které nyní už musíme dát slovíčko "první"). Film je pojat poměrně netradičně, jedná se o komorně zpracované válečné drama, kdy hlavní hrdinové za celý snímek vůbec ze svého tanku nevylezou. Stejně tak se chová i kamera. Veškerá interakce s okolním prostředím tak probíhá přes zaměřovač v hledí tanku. Tankista si tak uchovává od událostí "venku" jistý odstup, ale právě díky svému "hledáčku" může vnímat detaily odděleně od celého prostředí, a tak tedy i daleko intenzivněji. Pohled na stále ještě žijícího koně s roztrženým břichem, jemuž tečou z očí slzy, je dost drsný. Důležitým faktorem filmu, který se zprvu vůbec neobjevuje, je strach. Strach z neznámého nebezpečí, které se nachází v podstatě všude kolem, strach z tmy a také z krutých falangistů. Film Libanon není dokumentaristicky zpracovaný snímek, který by divákům rozšířil obzory a naplnil je jako pověstná studnice vědomostí informacemi o komplikovaném a dlouhém libanonském konfliktu. Nezazní tu nic o autobusovém masakru, či o krvavých bojích v Sidonu, jen o křesťanských falangách se divák dozví cosi podrobnějšího. To ale vůbec nevadí. Samotná libanonská válka totiž není zase až tak důležitá, klidně by se snímek mohl odehrávat na pozadí jiného konfliktu (a že jich Izrael zažil...), důležitý tu je popis válečných krutostí a stísněná atmosféra uvnitř tanku, který na první pohled představuje bezpečný úkryt, ale na druhý se může stát i velmi nepříjemnou kovovou pastí. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Krev, pot, slzy, voda a nafta ve stísněném prostoru jednoho izraelského tanku, jehož posádka (a s ní i divák) netuší, kde je, co ji čeká v příštích minutách, ani komu může věřit. Ultrakomorní a neakční válečný film, který svou smyslovou drásavostí a sugestivností vydá za nejednu trikovou orgii plnou střelby a výbuchů. 90% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Toto veru nie je žiadne Fury ... veľmi cítiť, že Samuel si takýmto niečim prešiel. Sama neviem, akoby som sa zachovala v podobných situáciách. Rezignovala by som? Nariekala? Alebo by mi preskočilo? Prípadne by som bola ženou činu? Fakt neviem, a niekedy na to myslím ... že byť vo vojne musí byť strašná vec a nie každý to zvládne. ()

Rambo159 

všechny recenze uživatele

Nie je veľa snímkov, kde je centrom pozornosti tank a jeho posádka, konieckoncov poznám len jeden a to Beast of War, ktorý je svižnejší, akčnejší a epickejší. Tento film ale bohužiaľ nestavia na akcii, čo je škoda, lebo istý potenciál by tu mohol byť, ale bráni tomu "pohľad z tanku". Vedel by som si predstaviť zábery kamier z ulice, zo striech, spomedzi vojakov ako čistia domy, kdežto tu sa len dívame priezor strelca, a to obmedzuje širšie poňatie diania. Mimochodom ten strelec mi liezol na nervy už od samého začiatku, neubránil som sa komentovaniu, že čo tam taký posera robí??!! Ale on je tam schválne, lebo film ukazuje ich vnútorný svet, schopnosť znášať ťarchu situácie, paniku a podobne, ale nijak výrazne ma to o tom nepresvedčilo. Takisto veliteľovi chýbala akási autorita, ktorou by mal oplývať. Pozitívny zásah do ináč priemerného diania bola scéna, keď sa ten falangista prihováral k Sýrčanovi - to bola špica, bolo v nej až cítiť tú nenávisť, akou sa Sýrčania neznášajú s kresťanskými falangistami. Aj príbeh s učiteľkou bol vkusný, zaujal. Koniec ma sklamal, akoby ho niekto odstrihol ba chýba mi tam aj slušná dávka epickosti, ale prostredie tanku presvedčivé. Keď to zosumarizujem negatívne a pozitívne celky sú vcelku vyrovnané a tak dávam 3*. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Samuel Maoz se inspiroval vlastními zkušenostmi, které prožil v době válečného konfliktu počátkem 80. let. (ČSFD)
  • Tank ve filmu je izraelský Sho´t (hebrejsky "bič"), což je izraelská varianta britského tanku Centurion vybavená 105mm kanonem L7. (KM Phoenix)
  • V Izraeli měl snímek rozporuplný ohlas, vřelého přijetí se mu však dostalo na řadě mezinárodních festivalů (včetně Zlatého lva na MFF v Benátkách). [Zdroj: MFF Karlovy Vary] (POMO)

Reklama

Reklama