Reklama

Reklama

Libanon

(festivalový název)
  • Izrael Levanon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Červen 1982 - první libanonská válka. Osamocený izraelský tank a četa parašutistů dostává rozkaz prozkoumat městečko na území Libanonu, kde mají najít a osvobodit zajatce, jež padli do rukou muslimských ozbrojenců. Na první pohled prostý úkol, který se však velmi brzy zvrhne v noční můru. Čtyřčlenná posádka tanku musí v klaustrofobním prostředí útrob bojového stroje čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i svým vlastním vnitřním démonům. Hnáni strachem a základním pudem sebezáchovy se zoufale snaží dostat zpět do bezpečí, mimo dosah válečného běsnění. (sigf07)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Žiadne akčné spektakulárne boje, zato psychologicky nekompromisný a to je hlavný žáner, s ktorým pracuje. Film utečie rýchlo a nevadí, že hodina a pól je len vo vnútri tanku. Občas je síce k podivu sledovať, ako člen posádky odvráva veliteľovi, čo sa dá len ťažko predstaviť, alebo že zajatca dajú do tanku. Pre potreby filmu je interiér Centurionu Sho’t Kal podstatne väčší, než v skutočnosti, a obecne mnohé detaily v interiéry sú odlišné (strelcov kríž zameriavača, panel kontroliek u šoféra...). „Štartuj, potrebujem výkon, nemôžem strieľať bez výkonu!“ Hmm, takto použiť manuálne ovládanie práve pre takéto prípady? Navyše Centurion má záložný zdroj energie. A ten tank by ste mali naozaj zvnútra upratať. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já ten film mám pořád v hlavě. Zde zvolenou formu antiválečné retoriky totiž považuju za naprosto geniální a filmařské zpracování za vrcholovou ukázku režisérského super umění. Něco kde válku nevidíš, kde nemáš tuny přestřelek, keců ani hrdinsky pojatou pointu, tohle je jedna z mála filmových válek, kterou si fakt prožiješ. Citíš strach, zmar, beznaděj , prostě všechno čeho má každá válka vždy plný sklady. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

4 (5) vojaci zakladnej služby v izraelskej armády pár týždňov pred civilom a zrazu hup, rovnými nohami aj s tankom vhuply od  počiatku do prvej libanonskej vojny v libanone. Fuj. strach a neistota, neskúsenosť to všetko ich sprevádzalo po celý film. Aj ako divák som sa cítil nepríjemne až bojazlivo. Klaustrofobicky pocit v priestore tanku to všetko len umocňoval ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Iluze beroucí pohled do útrob jednoho izraelského tanku, jehož žalostná posádka je na hony vzdálená všeobecným představám o motivované, disciplinované a profesionální izraelské armádě. Hertzel je od první chvíle potížista, který se s velitelem hádá o každý jeho rozkaz, zelenáč Šmulik se nervově hroutí pokaždé, když má vystřelit na nepřítele, Jigal chce hned druhý den volat domů mamce a taťkovi... Ti pitomci mi připomněli švejkujícího Yossariana z Hlavy 22, který se hrozně rozčiloval, proč na něj ti nepřátelští vojáci pořád střílí a hážou ty bomby, když je vůbec nezná a nic jim neudělal. Děj nemá mnoho společného s válečnou realitou a film má jen vyjádřit pocity a názory svých evidentně sentimentálních a pacifistických tvůrců. Nezáživná, užvaněná a exaltovaná protiválečná agitka s příšernou "autentickou" kamerou. Zajímavá je ale forma (celý fim je točený v dusných a nechutně zasviněných tankových vnitřnostech) a pobavila mě scéna s návštěvou psychopatického falangisty. "Co mu říkal?" "Nerozuměl jsem jeho arabštině, ale určitě ho uklidňoval..." ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Cely film sa prakticky odohraval vo vnutri tanku a spoza periskopu. Samotny tank konecne ukazali az na konci filmu a aj to len na par sekund. Ale to nevadi, pretoze film vas vedie tym spravnym smerom a ani som sa nenazdal a bol zachvilu koniec filmu. Film ma dobre dialogy a na prestrelku nezostalo miesto. Len sem tam sa aj vystrelilo. Hlavne to zlikvidovanie dodavky na zaciatku filmu, ked ukazali na zemi sedliaka bez koncatin a jednej ruky. To bol teda pohlad. Toto je dobra vojnova drama o osude tankistov uvaznenych v kuse zeleza:) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Zbraň používána izraelskou armádou je útočná puška IMI Galil. (K98)
  • Režisér Samuel Maoz se inspiroval vlastními zkušenostmi, které prožil v době válečného konfliktu počátkem 80. let. (ČSFD)
  • V Izraeli měl snímek rozporuplný ohlas, vřelého přijetí se mu však dostalo na řadě mezinárodních festivalů (včetně Zlatého lva na MFF v Benátkách). [Zdroj: MFF Karlovy Vary] (POMO)

Reklama

Reklama