Reklama

Reklama

Sanctum

Trailer 1

Frank miluje potápění a jeskyně. Stojí před velkým úkolem, chce najít chodby, které propojí jeskyni Esa  Ala v Jižním Pacifiku s oceánem. Jsou už velmi hluboko a zbývá prohledat pár dalších kilometrů chodeb. Frank cítí, že je blízko, že další jeskyně jsou ještě před ním a ty ho dovedou až k moři. Financování mise zajistil Carl, Frankův přítel, který na místo přilétá se svou přítelkyní Victorií, aby se dobrodružství zúčastnili společně s Frankem a jeho mladým synem, který prožívá krizi ve vztahu k otci. Když se všichni společně podívají až na konec jeskynních cest, dojde k tragédii, při které zemře jedna z členů mise. Frank proto uzavírá projekt a chce se dočasně vrátit na povrch. Do oblasti bohužel dorazí obrovská bouře, která začíná nabírat na síle. Tým v jeskyni rychle pochopí, že se musí dostat co nejdříve ven, než je zatopí rychle stoupající voda. Proudy jsou ale příliš silné a zatopené oblasti si vyžádají první oběti. Frank organizuje zbývající členy týmu a společně pod vodou hledají cestu jeskyní směrem k oceánu. To je jediná možnost, jak vyváznout živý. Protože jsou členy týmů také nezkušení potápěči, je nutné dávat velký pozor. Jeden ze zkušených horolezců a potápěčů dostává embolii a začne kašlat krev. Stane se tak další obětí náročné cesty. Další chybu udělá Carlova přítelkyně Victorie, která také umírá v hlubinách zatopených jeskynních chodeb. Zbývají poslední tři členové, Frank, syn Josh a Carl... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (349)

tron 

všechny recenze uživatele

„Ver jaskyni.“ Nie snáď, že by som JASKYŇU s Coleom Hauserom obviňoval z kvality, ale aspoň mala príšery žerúce potápačov. V SANCTUM z produkčnej dielne unudeného Jamesa Camerona žiadne príšery nie sú – je to v rámci možností realistické dobrodružstvo z podzemného komplexu „matky všetkých jaskýň sveta“. Mohlo to byť fascinujúce prostredie, ale nebyť úvodného atmosférického letu helikoptérou (pripomínajúceho ARACHNOFÓBIU a JURSKÝ PARK dokopy) a hŕstky pôsobivých scén (tank, zaseknuté vlasy), nemalo by SANCTUM nič. Scenárista približne vie, o čom hovorí (Papua - Nová Guinea patrí k jedným z najzaostalejších miest planéty, niektoré kmene v hlbokej džungle neobjavili ešte ani koleso), ale to je asi tak všetko. Inak séria nudných akčných scén, slabučkých dialógov a naivného záverečného otco-synovského poučenia. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem opravdu o hodně víc. Tohle je film určený jen horolezcům a průzkumníkům, protože na mě to neudělalo dojem. Chování uvězněných jeskyňářů mi občas připadalo směšné a hloupé. Smrt každých 10 minut mě taky moc nebere. Ioan Gruffudd se sem vůbec nehodil a ta jeho postava zde byla hodně trapná. Začátek naprosto nudný, pak jsem se trochu chytl, no prostě průšvih. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak nízké hodnocení. Mně osobně se film velmi líbil (viděl jsem BLUE RAY) ne 3D verzi (možná že je to tak lepší :-) kvůli možným klaustrofobickým záchvatům. Řada zde komentujících zde popisuje snímek jako nudný, či bez nápadu s jeskyní kde jsou jen šutry a voda... A co by tam ještě mělo být? Lochneska? Já osobně považuji veškeré speleology za šílence. Tito cvoci (v dobrém míněno) se ještě dělí na další podskupinu. Těch co lezou do všemožných děr a za pomocí skob a lan objevují podzemní zapomenutá království tmy a krápníků, a těch co když slezou někam dolů na dno k podzemním tůním si nasadí kyslíkovou bombu na záda, masku na obličej a plavou podzemní laguny prozkoumat. Nepatřím k ani jedné ze skupin (nemám rád ani výšky, ani stísněné prostory), každopádně ta druhá skupina je skutečně o šílencích. Jeskyní ponory jsou nesmírně nebezpečné. Může dojít k řadě událostí, rozvíření sedimentů, ztrátě orientace, závada na přístroji, závalu atd...Nemluvě většinou o velmi nízké teplotě podzemních vod... Tenhle film je přesně o takovéhle partě, která jednu nebrobádanou jeskyni mapuje. Vzhledem k tajfunu na povrchu dojde k zaplavení a zhroucení výstupní šachty a tak se skupinka jen s tím co má vydává podzemním bludištěm hledat druhý únikový východ. Navíc je komplex jeskyní zaplavován vodou z povrchu a tak nemají moc času na hledání možných tras. Je pravdou, že konec trochu sklouzne z dobře nastaveného začátku, ale i tak jsem s chvěním sledoval vývoj filmu. Mně osobně se to moc líbilo a dávám 4 * * * * ()

castor 

všechny recenze uživatele

Urážka jména James Cameron, jehož asistentka mu zřejmě musela na pracovní stůl položit chybný scénář. Jinak si to vysvětlit nedokážu. To, že ji James následně shodil do Propasti, převrhl na ní akvárko s hladovými Piraněmi (za které se toho času slušně styděl) a to, co zbylo, předhodil Vetřelcům, už nechejme stranou. Kdo ví, kolik stránek scénář vůbec měl. Skupina jeskyňářů/potápěčů/horolezců/dobrodruhů/snílků/milionářů/začátečníků/debilů se pokouší zmapovat zřejmě největší neprobádaný jeskynní systém na světě. Jenže nahoře si příroda zachtěla své, jeskyně se plní vodou a naděje s každým novým přitečeným hektolitrem rychle klesá. Parta nejprve plácá nesmysly, hledá cestu ven a postupně přichází o své méně zajímavé kolegy. Bohužel nezajímaví jsou prakticky všichni, a jakmile začnou řešit osobní bolístky, do sedačky začneme zlostí vyřezávat kosočtverec. Scénář tak zřejmě musel vytvořit nějaký hodně poruchový počítačový program z roku 1997, který na klasický survival thriller nabalil už stokrát řešené problémy otravných postav. Vše navíc korunují neuvěřitelně jalové herecké výkony (asi nejvíc děsí Ioan Gruffudd a Rhys Wakefield). PS: Zub divočáka si nicméně hnedka dávám kolem krku!! ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Je jasné, čo musíte v takomto filme očakávať. Vždy tam bude nejaký mladý kokotek, ktorý sa bude hrať na hrdinu. Tu sme mali Josha, brutálneho rokklajmera, ktorý prejde transformáciou a stane sa z neho nakoniec celkom v pohode sympaťák.Potom tam musí byť nejaká ženská, z pravidla tehotná, alebo taká, ktorú zobral jej prachatý boyfriend na trip, aby holka zakúsila čo to a to, že nemá žiadnu ikspíriens , na to sral pes, bo sú tam frajeri, ktorí sa postarajú. Potom tam musí byť niekto, komu jebne v palici pod tlakom ( nie tým, čo je pod vodou ) a kopec blbostí. ( Akosi som nepobral ten fakt, že borec džampne do diery kurva, ja neviem, 300- 400 metrov hlbokej voľným pádom a potom si otvorí padák, zatiaľ čo iní zľanujú s lanami, ktoré sú až po zem ! Ako, kde na svete sa vyrábajú laná 300vky, 400vky ??! ) No a nakoniec nesmiem zabudnúť na ruky. Uchopené ruky za predlaktia a pohľad z očí do očí hovoriaci : "Díkes kámoš, bez teba by som bol fpiči! Nikdy ti to nezabudnem a vždy budem práve tam, kde ma budeš najviac potrebovať! " Ale 3D v kine a ten záver podfarbený namakanou muzičkou, to sa teda musí nechať a tie tri hviezdičky si to v klídku zaslúži. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (18)

  • Richard Roxburgh, ktorý trénoval v potápačskom centre, aby sa pripravil na svoju rolu, tvrdil, že najťažšia vec na zvládnutie bol tzv. rebreather (trieda podvodných dýchacích prístrojov, ktoré recirkulujú dýchací plyn vydýchnutý potápačom), ktorý opísal ako „fantastický v teórii, no v skutočnom živote je to tortúra“. (Arsenal83)
  • Ioan Gruffudd bol jediným členom obsadenia, ktorý bol plne kvalifikovaným potápačom pred začiatkom natáčania filmu. (Arsenal83)
  • Natáčení probíhalo na Zlatém pobřeží v Queenslandu a v jeskyních v jižní Austrálii, z části pak i v obrovské umělé nádrži. (dex2man)

Související novinky

Umučení Krista – The Prequel?

Umučení Krista – The Prequel?

01.10.2012

Je libo další biblický příběh od scenáristy Benedicta Fitzgeralda, který se podílel i na Gibsonově veleúspěšném torture pornu? Ne? Nevadí, stejně vám ho studio Lionsgate naservíruje, zřejmě v naději,… (více)

Reklama

Reklama