Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně pochoutka, neboť se jede do střední Asie, což je něco pro mě. Ovšem musím uznat, že ve srovnání s africkým dobrodružstvím je to trochu slabší, na cestě se nic moc zajímavýho neděje, resp. tam klucí nic moc pozoruhodnýho nezachytili. Zaujalo mě, jak byli účastníci zájezdu při pekelné jízdě Kazachstánem už fakt nasraný a očividně si to takhle nepředstavovali; asi čekali, že jim trabuko v poušti pošlape jako hodinky. ()

Cejny 

všechny recenze uživatele

Úroveň prvního dokumentu o bakelitovém trábošovi a jeho putování po Střední Asii cestou necestou má něco do sebe. Ale poté, co jsem nejprve viděl Trabantem napříč Afrikou, jsem po zhlédnutí tohoto dokumentu mírně zklamán. Dobrodružství je to bezpochyby úžasné, ale oproti Africe mi to přišlo bohužel o něco slabší. 60 % ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Trabanťáci začali dost nevinně a pro širokou škálu diváků, kteří je sledují dnes, zcela chápu, že i velmi nezáživně. Za to lze vinit onen hrozivý fakt, že většina dnešní české společnosti ani netuší, kudy celou historií lidstva protkaná Hedvábná stezka vlastně vede a nedokázala by ony nevinné, třebaže ohromně fascinující země zakreslit do mapy světa. Přitom tato středoasijská výprava má právě to dechberoucí kouzlo dobrodružství, které dalším komerčně zaštítěným dílům skutečně schází. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Odvážna expedícia posádky bakelitového auta, ktorá zachytáva ich útrapy na ceste do neznáma. Veľmi príjemný nápad a vždy som sa túžil zúčasniť niečoho podobného, takže za mňa ta pomyslená hviezdička navyše. Ako dokument to však veľkú váhu nemá a najväčšie problémy tohto snímku paradoxne neboli na ceste ale v postprodukcii. Skromná hodinka záberov na tak dlhej ceste, ktorá by mohla ukázať omnoho viac, dobrodružstvá a momenty, ktoré tuzemský divák inak nemá ako zhliadnuť, škoda, že sa s nami o ne tvorcovia nepodelili o trošku viacej. Nevadí, nabudúce si snáď zaplatia full-time-ového kameramana. 70%. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Až teď jsem dohnal snad největší filmový rest - první trabantí výpravu. Nechci říct, že je natočená mizerně, ale s tím zbytkem se to vážně nedá srovnávat. Víc než trabantům a problémům po cestě se to věnuje různým zeměpisným zajímavostem, takže je to opravdu spíše regulérní dokument, ale hlavně je to až obludně krátké, přičemž nejvíce prostoru má Dan Přibáň a ti zbylí tam prostě jen jsou a jedou s ním. Vidět tohle jako první, nejspíš mně to do budoucna vůbec nezaujme, a není se čemu divit, tohle vážně není ten žlutý cirkus, jak ho máme rádi. A zpracování je navíc šíleně průměrné, ne-li horší. Přesto ty 4 hvězdy dám, ale dost nadhodnocuju, protože tentokrát je to fakt osobní. 70%. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Expedice urazila více než 15 000 kilometrů. (ČSFD)
  • Ve stejném roce, co se vydal Dan Přibáň s trabanty kolem světa, měla stejný nápad skupina mladých německých dobrodruhů, i když jejich záměr byl pomoci kambodžským dětem. Z cesty vznikla kniha „Trabant Trek: Crossing the World in a Plastic Car“ od autora Dana Murdocha. (sator)
  • Tato tříčlenná expedice započala v červenci 2007. (ČSFD)

Reklama

Reklama