Reklama

Reklama

Trabantem napříč Afrikou

  • angličtina Trabant Goes to Africa
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Sny – malé, velké, nesplnitelné… Kde ale je hranice nesplnitelného? Zkuste ji překročit a uvidíte. Tohle je vyprávění o jejím překročení. O cestě, kterou prý nejde uskutečnit. 20 000 kilometrů a jedenáct afrických států – Tunisko, Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a JAR. Afrika nás pohltila, sežvýkala a vyplivla. Ohromené, odrovnané, odhodlané se vrátit. Co obnáší projet ji v jednom z nejprimitivnějších aut, jaká kdy byla vyrobena? Co se dělo v trabantech a okolo nich? Jak jsme auta stavěli, jak jsme spali, co jsme jedli, co jsme opravovali, jak jsme opravovali, kdo nás naštval, kdo nás okradl i kdo nás potěšil. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (291)

džanik 

všechny recenze uživatele

BBC dokumenty jsou moc fajn. Tady je to jiné, takové "naše". Chtěli byste u toho být a přitom nechtěli. Ve výsledku to vypadá jako pohodový road-etno-mejdan, ale skutečnost musela být často dost drsná (jako nemechanik a pouhý dolívač PHM si to ani nedovedu představit!). Mile překvapila Etiopie, Tanzanie a Namibie. Zklamal Egypt a Keňa. Můj první trabanťácký film... a super! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný cestopis, který našince potěší svojí proveniencí. Záživnost pak spočívá nejen v samotné cestě po Africe, ale také ve skvělém komentáři hlavních protagonistů. Velikým lákadlem ovšem je vozidlo Trabant, od kterého by asi málokdo čekal obdobnou cestu. Nezbývá než před hrdiny tohoto dokumentu smeknout pro jejich odvahu, dobrodružnou povahu a jejich počin. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Teďko v březnu to budou již čtyři roky, co jsem se konečně odhodlal vrhnout na všechny tehdy dosavadní výpravy čím dál tím známějších trabantů a nelze troufale nezmínit, že jejich komornější začátky jsou pro mě až srdcovými záležitostmi. Zrovna k Africe netíhnu tak jako ke střední Asii, jejich první celovečerák měl ale jisté mouchy, které právě s Trabantem napříč Afrikou odstranili a stvořili tak pravděpodobně nejlepší z celé škály svých roadmovies. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Amatérský cestopis, jež nemá šťávu jako následující toulky po pampách Jižní Ameriky. Skromnější parta poukázala zejména na to, že Egypt je jedna velká skládka či že existují místa, kde lze vyhlásit republiku se znakem trávy ve znaku. Ale ty doprovodné kecy o tom, jak je skvělé něco překonat jsou leda tak k otrávení nálady. 85% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mi na cestopis nekoukalo tak hezky, jako tady na tenhle o dvou Trabantech, kteří si to prodrandily skrz na skrz Afrikou. Hrozně jsem to těm cestovatelům přál, ale přiznám se, že i záviděl. Ano, není to hezká vlastnost, ale když to přiznám, tak proč ne. Který člověk, který má rád cestování, by jim tak úžasný výlet nezáviděl. Musel být úžasný. Vždyť ta parta prakticky zastavila svůj život zde v Česku. Studenti přerušili školu, pracující odešli z práce...a to jenom proto, aby si splnili sen a zažili zážitky, které se nikdy a za nic nedokáží zaplatit. A co je na tom nejlepší, udělali to pro diváky zábavnou formou. Afrika je různorodá, ale pokaždé se najde nějaký smysl pro humor...ať už ze života nebo v rámci samotných lidí, kteří se zde zdáli neuvěřitelně v pohodě. Takový samozvaný král rastamanů v centrální Africe asi mluví za všechno. Nicméně mě i dost překvapil fakt, že se ve střední Africe nachází velké množství českých vesnic, na které Češi vydělali svými penězi. Člověk si uvědomí, že jsem tu smsku taky kolikrát poslal a skutečně to v té Africe má smysl. Vedle domovské vlajky tak vlaje i vlajka Česká...děti se něco naučí a život tam tak budou mít o něco lepší, než by měli normálně. Jsem rád, že to má smysl. Nejen tuto skutečnost mi tento dokument dal. Dokázal mi ukázat Afriku dneška, kolikrát i humornou formou a donutil mě přemýšlet o životě, o tom, že bych jednou za život takovou životní pouť taky rád udělal. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Na otázku proč se expedice vyhnula Demokratické republice Kongo a Zimbabwe odpověděl ´“náčelník´´ a vedoucí expedice Dan Přibáň přibližně takto: „No Demokratické republice Kongo se vyhýbáme, protože nám to nepřijde úplně bezpečný a Zimbabwe, protože Mugabe je prostě blb a všechny ty peníze, které bychom tam dali, by šly do toho režimu.“ (heyda)
  • Průměrná spotřeba benzínu se během výpravy vyšplhala na 6,5 l/100 km. (MTHRFCKR)
  • Pokus s vodou je v Afrike populárny trik, ale je to podvrh. V skutočnosti je Coriolisova sila pár metrov od rovníku veľmi ťažko merateľná aj pri kontrolovaných experimentoch, takže nemôže mať viditeľný vplyv na rotáciu vody. (andree182)

Reklama

Reklama