Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Internátní škola Summerhill byla založena již roku 1921 a mohou ji navštěvovat žáci od 5 do 16 let. Založil ji skotský pedagog A. S. Neill (1884-1973) a její předností je netradiční přístup k výuce. Tento zakladatel tvrdil, že vnější tlak má negativní vliv na utváření člověka a funkcí učitele je chránit žáka před zhoubnými vnějšími vlivy. Dále doporučoval zrušit tresty a omezit mocenskou autoritu učitele. Kladl důraz na žákovskou samosprávu (bez zásahů učitele), na svobodné jednání dětí a výuku založenou na neformálních rozhovorech. A právě sem přijíždí malá Maddy, kterou sem přihlásili rodiče na doporučení psychologů. Ovšem školu, její vedení, ale i žáky čeká nelehký boj s úředníky o její zachování... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

osslik 

všechny recenze uživatele

Režie : Svobodný duch dítěte Scénář : Tento citát z knihy A.S. Neilla Summerhill (narazil jsem na něj v knize Anthony de Mella Bdělost ) : " Každé dítě má v sobě Boha. Naše pokusy dítě nějak formovat promění toho Boha v ďábla. Do mé školy přicházejí takové děti, malí ďáblíci - nenávidí svět, jsou destruktivní, neumí se chovat, lžou a kradou a neustále se zlobí. Za šest měsíců jsou to šťastné, zdravé děti, které by neudělaliy nic špatného... " ()

regin 

všechny recenze uživatele

Tady jde spíš o hodnocení myšlenky Summerhillu než o kvalitu filmu jako takového. S českým dabingem přes youtube je to hodně chatrné, ale soustředil jsem se stejně víc na celé poslání. Snad se lidi proberou a prořídnou argumenty typu "je to špatné, protože se nám to nevleze do škatulek". Smutné potvrzení stavu myšlení některých lidí... ()

Reklama

York 

všechny recenze uživatele

Pokud mam hodnotit film a ne filozofii Summerhillu, tak nic moc :-( Prvni pulka je propagandisticka, kde se vysvetluje, jak Summerhill funguje a ve druhe je soudni proces, kde se ukazi "kvality" zaku Summerhillu. Ale zase na druhou stranu, je diky soudu videt zakladni vlastnost Summerhillu. Zazni tam, ze na skolu prislo 8 inspektoru, coz je jeden inspektor na 7 zaku, tzn. v cele skole je pouze cca 56 zaku. Protoze je tam aspon 5 ucitelu, dela to cca max. 10 zaku na jednoho ucitele. Tim se samozrejme mohou ucitele svym zakum mnohem vice venovat a vyuka je tak kvalitnejsi. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Nadivoko poleptana TV epizodka z prostredia svojskej edukacne institucie, ktorej vzdavam uctu a pochopenie pre jej zasadne a dolezite "vzdelavanie" a ideu. Citil som sa prijemne a underground look pridal autenticite, nemal som problem ucit sa. Zaverecny fight sa trocha potiahol ´,ale neznicil. Vrele posunut dalsim a dalsim. ()

knoxwile100 

všechny recenze uživatele

Summerhill by se měl dostat více do pověmí. Já jsem na film narazil náhodou na youtube. Nikdy jindy jsem o Summerhillu neslyšel. Myšlenka naprosto geniální. Nemyslím si, že by bylo potřeba nějaké radikální změny co se týče kvality zpracování a taky myslím, že není potřeba žádných "holyvůdských" herců. Vžyť je ve filmu více emocí než třeba v Titaniku... Po sléhnutí jsem ani nemohl usnout a jen jsem uvažoval "co by kdyby". Summerhill určitě není natočen pro děti, jak tu uvádějí kolegové v komentářích, ale především PRO DOSPĚLÉ. Doporučuji všem bezohledu na to, zda upřednostňujete scifi či westerny... ( OK vracím se zpět do reality a dávám 90%, přece jenom kvalita zpracování na oskary není). ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama