Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Kotrbová s vietnamskou třpytící se parukou a Štěpánek s fešným "přehozem" na hlavě. Vcelku vydařená pohádka s perfektní hudbou a hlavně úchvatným Jiřím Holým, jehož nádherný hlas i "stylová" vizáž patří k tomu nejlepšímu z této pohádky. Jen mohl místo hada uvařit babu Rosůlkovou, byl by od ní pokoj :-) ()

sator 

všechny recenze uživatele

Cením to že je to vlastně neveselá až morbidní pohádka, ale nakonec ze šťastným koncem (tedy pakliže je svatba štěstí:) Poselství je stále stejné "jít za svým srdcem" i když to někdy může dost bolet..."Kotrbové (té dračici) jsem tedy něhu a laskavost nikdy moc nevěřil...Za Michajlovovu hudbu a písničky* navíc... ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska patří určitě mezi ty povedené československé pohádky, neboť jí nechybí dobře zvolené prostředí, chytlavé písničky a hudba, skvělé herecké obsazení (kromě výběru herečky na samotnou Zlatovlásku) a samozřejmě též vynikající příběh. Asi každý si pamatuje melodie jako "Krásné ráno, krásné ráno.." / "Nes mě, loďko, ke břehu.." / "Čí je ryba, rybáři? Dohoda se nedaří? Hromy, blesky ve tváři, kdo si rybu uvaří?" / "Kdo má nejkrásnější paní? Já, já, já!" nebo tu nejklasičtější "Zlatovlásko, krásko, chce tě bohatý král..." ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Jako malá Lyli, jsem tuhle pohádku milovala. Díky ní vznikla moje nekonečná touha, stát se modrookou princeznou se žlutýma vlasama (těžce nepravděpodobné). Stojí za zmínku, že již tehdy jsem propadala lásce k zomboušům, i když z mrtvých vstalý Jirka, je na můj vkus málo olezlý. No jo, chutě se tříbily s věkem uživatelky. Z dnešního pohledu velké Lyli, dílko neztrácí nic na pohádkovosti a romantice, jen ty blond vlasy už mě moc nelákají (kecááám). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapuje tak nízké hodnocení této hudební pohádky. Náhodou si myslím, že je velmi milá, plná stejně milých písniček a rysy pohádky jsou zde vyplněny snad všechny (možná více humoru by nezaškodilo). Na jedné straně milý pan král Pešek, na druhé straně pan král Holý (ten už nebyl tak milý). Nezapomenu na scénu s litím vína do poháru... a ty animovaná zvířátka mi přišla taky roztomilá. Ale na plný počet tato pohádka nemá. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (20)

  • Petr Štěpánek (Jiřík) uvedl, že film se u nás přibližně patnáct let nesměl vysílat, protože v té době už měl Jan Tříska zákaz vystupovat, takže zakázali vše v čem se vyskytoval. Ale třeba v Sovětském svazu se film vysílal, přičemž odtamtud chodily Štěpánkovi děkovné dopisy. (JoranProvenzano)
  • Když Jiřík (Petr Štěpánek) zachrání zlatou rybku a od rybářů se dozví, že žije v zámku na jezeře, kam se nelze dostat po souši, vymění jejich loďku za svého koně. Poté, co Zlatovlásku (Jorga Kotrbová) úspěšně získá, vrací se s ní se stejným koněm, kterého přenechal rybářům. (Robbi)

Reklama

Reklama