Reklama

Reklama

Řím - Vzestup a pád impéria

(seriál)
  • Česko Vzestup a pád Římské říše (více)

Epizody(13)

Recenze (25)

Evander 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracovaný dokument o vzniku, rozvoji i zániku Římské říše. Trošku zamrzí, že napáditost s jakou tvůrci zpracovali první díly nevydržela do konce a přibližně od poloviny série začne diváka malinko nudit, neboť se stále opakuje totéž, byť s jinými aktéry. Též malinko zamrzí obraz Césara, jakožto nepříliš úspěšného vládce, s čímž se člověk s alespoň základní znalostí středoevropské interpretace dějin starověkého světa velmi těžce smiřuje. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Dějiny starověku mě vždy přitahovaly, a proto není, divu, že mě dokumentární seriál zaujal. Podrobně a poutavě sleduje zajímavou historii Římské říše, její vzestup a následný pád. Trochu mě mrzí, že nebyl prostor na život obyčejných lidí v tehdejší době a ze záběrů na senátory a císaře se může zdát, že všichni lidé se tehdy měli lépe než za středověku. Myslím, že lidé z venkova na tom byli dost stejně. A trochu mi chyběli Punské války a jiné důležité momenty v dějinách Říma. ()

Reklama

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

A hrdinný Gayus drží svoj falius, pardon gladius a verne pri svojom bratovi v boji! Hordy Barbarov sa vrhajú na nich a chudákovi Gayovi neostáva nič iné než to klátiť hlava nehlava. Samozrejme po úspešnom opichaní spokojný Gayus odchádza klátiť o dúm dál. Už nikdy nezavolá, nenapíše. V susedstve však úspechmi nabudený Gayus narazil na dominantnejšieho partnera a v tomto vzťahu ťahá za kratší koniec. Ani svoj meč nedrží pevne vytasený v rukách. Ba priam naopak, skôr ho za sebou len nevládne vlečie. Gayus sa otrhaný a zneužitý vracia domov, kde načerpá nové sily a ukáže svetu Rímsku predohru LXIX...Chce to kus väčší rozpočet, aby si mohli ľudia od HistoryChannelu objednať viac komparzu či dokonca pravých Romales na skutočné jatky. Ale i tak tento seriál rozvalcuje všetky historické veľkofilmy a dokonca prestrihne i pár hamburgerožravých múdrych hláv na objasnenie prečo spomínaný Gayus robil to čo robil. Takže pre mňa ako milovníka staroveku a stredoveku neostáva nič iné než tam vpáliť maximálku! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Bohužel se nikdo neobtěžoval s tím rozepizodovat tento seriál předtím, než jsem jej začal sledovat, takže se omlouvám, že tuhle databázi neobohatím komentářem ke každému dílu zvlášť, ale snad to nějak přežije. Dokument pojednává přesně o tom, co stojí v jeho názvu. Zachycuje období Říma od vzestupu po pád na hubu z hodně velké výšky. Je pro mě nepředstavitelné, jak mohlo být možné několik stovek let udržovat jednotnou tak obrovskou plochu světa, když člověk nemohl zvednout telefon a zavolat si na druhý konec impéria. Velkou výtku bych měl snad jen ke hraným pasážím. Ať už je reč o tom, že jedna herečka hraje manželky snad všem panovníkům napříč tímhle dokumentem, nebo když se díváte na stavbu masivní obrany města a borec tam stlouká polorozpadlý plot, který mu je do půl těla, nebo když tentýž herec hraje v jedné bitvě Římana i barbara. Mnohdy je lepší koukat se jinam. Na druhou stranu zaznívají zajímavé informace. Ty je ovšem třeba brát s rezervou. To nejlepší, co se dochovalo z dané doby jsou častokrát jen domněnky a ani na těch se jednotliví badatelé mnohdy neshodnou. Za dokument jsem ovšem vděčný. Řím mě celý život fascinuje a rád poznávám jednu z prvních civilizovaných civilizací, která položila pevné základy obrovské spoustě klíčových sfér našeho současného života. Zajímavost jednotlivých dílů značně rozkolísaná. [70 %] ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zatím je první část dějově velmi zajímavá. Dějiny starověkého Říma se již dlouho těší pozornosti především historiků, romanopisců a filmařů. Natočené adaptace příběhů pro diváka o starověkém Římu jsou vždy nesporně pro ctitele historie velice atraktivní. Historická rekonstrukce hraného dokumentu z cyklu BBC neuhýba před pravdou a mnohdy vypovídá více emotivním obrazem než mluveným slovem, tak dosáhla myslím úspěchů v obsažnosti. Ve svých sedmnácti letech se stal Nero vládcem nejmocnějšího impéria, který svět poznal a pro křesťany, které nelítostně pronásledoval, ztělesňoval bytost největšího zla a Antikrista. Ničivý požár, který zachvátil Řím, byl v některých historických pramenech či románech přičítán Neronovi, ale podle jiných není jisté, zda se to nestalo pouhou náhodou, když oheň vznikl údajně v Cirku Maximu. Důležitější, než lámat si hlavu nad touto věcí, je vidět maximální snahu o pojetí serióznosti odhalených faktů bez jakékoliv vymyšlené senzačnosti a ta, pokud mohu soudit podle svých laických znalostí, je udělána poctivě. Je také pravdou, že s Neronovou vládou a smrtí skončilo období zlatého věku Říma. Tento styl dokumentu dovede přímo vtáhnout do děje filmových parád, protože je nabit obrazovými dojmy. A je tu ještě něco, tento film se i možná vyrovná hranému filmu svojí účinnou dramatičností. ()

Zajímavosti (1)

  • Ve druhém díle, zabývajícím se Spartakovým povstáním, zmiňuje doprovodný komentář slavné Colosseum. V této souvislosti jde o matoucí údaj, protože Colosseum se začalo stavět až v 70. letech našeho letopočtu za císaře Vespasiana, což je dávno po Spartakovi. Jeho stavba trvala přes osm let a byla dokončena za císaře Tita. (GilEstel)

Reklama

Reklama