Reklama

Reklama

Vše pro dobro světa a Nošovic

  • USA All for the Good of the World and Nosovice!
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film ,,Vše pro dobro světa a Nošovic" je svérázným portrétem malé české vesnice, ve které - jak místní říkají - přistálo UFO v podobě kilometrové stříbřité továrny: korejská automobilka Hyundai. Z vesnice, která se proslavila především kysaným zelím a pivem Radegast, se tak stala průmyslová zóna - největší investice na zelené louce v historii ČR. Mnozí z majitelů polí, na kterých dnes automobilka uprostřed vsi stojí, však dlouho své pozemky prodat nechtěli. Donutil je až nátlak jejich sousedů a anonymní dopis, který odolávajícím sedlákům a jejich blízkým pohrozil smrtí. Filmaři se do Nošovic vrací dva roky po dramatických výkupech pozemků, v době, kdy továrna začíná chrlit levná auta a skrze sedm postav spřádají hravý i mrazivý portrét místa, které se náhle a nevratně proměnilo k nepoznání. - Ožívá tak sociální groteska o poli, na kterém rostou auta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (182)

heyda 

všechny recenze uživatele

Doporučuji zapnout tento dokument až od 50. minuty. Do té doby velká nuda, zoufale málo informací, žádné zajímosti a velmi chabé technické provedení - pro mě velké zklamání. Už jsem si říkal, že Vít Klusák se v Českém snu úplně rozdal a teď už nemá co nabídnout. No naštěstí poslední třetina dokumentu je ucházející, ale to vystačí bohužel jen na 2 hvězdičky. Škoda, téma je to rozhodně zajímavější než dokument o něm pojednávající. 45% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený dokument včetně oné Klusákovy "vlezlosti", která mu pomohla párkrát nachytat některé lidi na švestkách, tedy že říkají pokaždé něco jiného. Měl jsem k tomu určité výhrady k jednostrannosti pohledu (i když jsem taky fandil "zelinářům"), ale pak jsem na webu našel diskuzní fórum zaměstnanců téhle firmy a realita je zdá se ještě o kousek horší, než jak je podáno ve filmu. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mě příliš neoslovil ani nevzal za srdce, byť podle tématu měl. Připisuji to špatné koncepci, místy se mi zdá, že jsem marně pátral po souvislostech a příčinách některých scén. Zasloužil by si zkrátit a režisér měl vytknout nějakou základní nit, po níž se dokument bude ubírat a ne se utápet ve scénách typu laškování brigádnic se šefém směny při sbírání zelí. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nedokázal jsem se zbavit pocitu, že tu filmaři byli tak trochu s křížkem po funuse a ta holka s koláčem jim to taky dobře řekla. Je mi to trochu "líto" Vaňka, protože takových Vaňků na světě je a kdyby byl člověk na jeho místě, taky by zůstal loajální a nepovažoval se za zmetka. Zajímavý rozbor situace, ovšem chtělo to natáčet v době, kdy to ve vesnici vřelo. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Klusák definitivně rezignoval na pokus o neutrální pohled a ono je to snad i dobře. Když se o to v Českém míru jakžtakž pokoušel, nedopadlo to úplně nejlíp, nicméně Nošovice se vrací na úroveň Českého snu a konečně i některé mrazivé scény se vrátily (nejvíc nadšená rodinka po exkurzi v té nádherné krabici Hyundai). Občas tedy až moc hrubě tlačí na pilu, když přehnaně účelově srovnává roboty v továrně s laškujícími Slovenkami přehazujícími si hlávky zelí, ale co už....Pokud jde o nadnárodní korporace, stavění na zelené louce či lidskou chamtivost, není třeba se s tím s**t. Hyundai je tady pouze jedním z příkladů, nedělejme si iluze, že jen Korejci jsou ty zlí a třeba ve Škodovce si velká část pracovníků válí šunky. Ony právě ze všeho nejzajímavější byly alespoň pro mne záběry přímo z provozu, kde je krásně vidět postupné přibližování robotů skutečných a robotů homo sapiens. Myslím, že pan tiskový mluvčí Vaněk dnes musí pukat vzteky za to, jak jistě v dobrém úmyslu ukazoval masožravé rostlinky doufaje, že Klusák svým dokumentem rozšíří pravdu o konání Hyundai pro dobro světa:-) Za mě tedy velká spokojenost a patrně nejlepší Klusákova věc, která se i díky závěrečné peckové reklamě blíží pěti hvězdám. A ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Film je pravděpodobně poslední český dokument, který se natáčel filmovou technologií super16 mm, vše se dnes točí na digitál. (Zdroj: Hypermarket Film)
  • Pre zamestnancov Hyundai platil prísny zákaz s filmármi vôbec komunikovať. Montér Ondra, ktorý ako jediný s filmármi otvorene komunikoval, bol za svoju prostorekosť z podniku vyhodený. (Raccoon.city)
  • Film vznikal po dobu 5 let: 2005 - 2010. Filmaři strávili v Nošovicích celkem 124 dní a natočili 17 hodin filmového pásu. (Zdroj: Hypermarket Film)

Reklama

Reklama