Reklama

Reklama

Vše pro dobro světa a Nošovic

  • USA All for the Good of the World and Nosovice!
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film ,,Vše pro dobro světa a Nošovic" je svérázným portrétem malé české vesnice, ve které - jak místní říkají - přistálo UFO v podobě kilometrové stříbřité továrny: korejská automobilka Hyundai. Z vesnice, která se proslavila především kysaným zelím a pivem Radegast, se tak stala průmyslová zóna - největší investice na zelené louce v historii ČR. Mnozí z majitelů polí, na kterých dnes automobilka uprostřed vsi stojí, však dlouho své pozemky prodat nechtěli. Donutil je až nátlak jejich sousedů a anonymní dopis, který odolávajícím sedlákům a jejich blízkým pohrozil smrtí. Filmaři se do Nošovic vrací dva roky po dramatických výkupech pozemků, v době, kdy továrna začíná chrlit levná auta a skrze sedm postav spřádají hravý i mrazivý portrét místa, které se náhle a nevratně proměnilo k nepoznání. - Ožívá tak sociální groteska o poli, na kterém rostou auta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (182)

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Tak nějak lajdácky odvedená nadějná prácička. Rozhodně se to dalo pojmout akčněji a lépe informovat. Navíc nelze ničemu moc věřit. Věci často vytržené z kontextu nechávají diváka na povrchu nezpracovaného polotovaru. Samozřejmě v mnoha věcech budou mít autoři, nebo stěžující si postavy asi pravdu, ale nikdy není nic růžové, zvlášť v našem státu. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Problémy, které byly spojeny s výstavbou továrny korejské automobilky Hyundai, jsem znala pouze ze sdělovacích prostředků a nemůžu říci že detailně. Český dokument zajímavým způsobem zachycuje tamní situaci a náladu, která byla spojena s přípravou a realizací dané stavby. Mnoho lidí má nepochybně odpor ke státem podporovaným investicím, které lákají velké společnosti do země, aby zde realizovaly své podnikání. Totéž nastalo i zde. Palčivější byla pro obyvatele Nošovic ale tzv. výstava na zelené louce neboli greenfields, kdy jsou nové podniky budovány na nezastavěných zelených plochách (louky, pole, lesy apod.). Pro mnohé obyvatele prodej těchto pozemků představoval ztrátu něčeho, co mnohdy vlastnily jejich generace po desetiletí (zdráhám se napsat po staletí). Režisér Vít Klusák má dle mého názoru zvláštní cit pro zavádění některých situací do absurdna (viz. střídání záběrů lidí ze sběru zelí na tvrdou práci v továrně, kde se člověk nemůže pomalu ani zastavit). S dokumentem jsem měla dva problémy. První je ten, že mi vadila manipulace některých situací, kterou sám režisér přiznal. Druhý bod, u kterého bych měla výtky, je až přehnaná obhajoba mladého muže, který byl z továrny "nevinně" vyhozen. Osobně si myslím, že nebylo vhodné stavět na jeho silné subjektivní argumentaci, protože vše mohlo být úplně jinak a on nemusel být tak "nevinný". Původně jsem zvažovala, že dokument ohodnotím třemi hvězdami, ale nakonec dávám o jednu víc, protože se mi velice často líbilo kompoziční hledisko snímku. Myslím si, že režisér měl šťastnou ruku při estetickém výběru různých záběrů. Na druhou stranu zůstává otázka, zda se na "estetično" má v dokumentu hrát či nikoliv, protože o tom to rozhodně není... ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Mě, jakožto pijáka zlatavého moku Radegast a Těšíňáka, bydlištěm vzdáleného od Nošovic jen co by kamenem dohodil, se tento dokument velmi týká. To nemluvím o tom, že v Českém Těšíně existuje firma Donghee, která je úzce spojena s nošovickou automobilkou Hyundai. Vít Klusák nám svým klasicky šťouravým způsobem představuje praktiky jihokorejské firmy a asi se nevyhne srovnání s americkým provokatérem Michaelem Moorem. Jediným krokem vedle mi přijde obhajoba mladého muže, který byl z automobilky vyhozen asi po roce a půl. Tento muž (i když lépe by se hodilo říct chlapec) byl přítomen i na diskuzi s režisérem po projekci dokumentu a můžu říct, že můj názor na něj se nezměnil. S největší pravděpodobností se jedná o někoho, komu se prostě pracovat nechce. Jinak Klusáka chválím a těším se na další jeho zářez. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Zelí x člověk = auto x člověk = člověk x člověk ____ Není vlastně rozdílu mezi zelím, autem a člověkem, protože stejně jak zelí za pomocí člověka vytlačuje různorodé rostliny, tak auto za pomocí člověka vytlačuje zelí, a stejně tak i člověk za pomocí člověka vytlačuje vše přírodní a nakonec i sám sebe. Opravdu tento pomíjivý mezičlánek mezi opicí a robotem má IQ tykve ve svém antropocentrismu, když se domnívá, že je vrcholem veškerenstva. Mimochodem makak na útěku ze zoo v pohodě přežil v českých lezích a nevadila mu ani zima. S člověkem bez civilizace již to není tak jisté.___Autor snímku již má svůj rukopis a pokud divák nelpí na věčnosti lidstva, tak se vždy skvěle pobaví při sledování lidského zoo v jeho dokumentech. A jedno upozornění: Vyplatí se počkat do konce závěrečných titulků, protože - to nejlepší nakonec :-) ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Dokument je jasným příkladem dopadu globalizace v "našem" Absurdistánu. (bezohlednost, dravost, zisk, nezájem) Osobně jej vidím jako ukázku znásilnění zdejší rázovité úrodné krajiny a místních oVčanů s jejich "rozporuplnými pocity" nadnárodní korporací. Sebelevnějších aut se nenajíme, proč a komu chrlit tuny železa, oceli, plechu a zplodin v době krize, na to jsem odpověď nenašla. Zelí miluju a pevně doufám, že místní Radegast (nejlepší pivo) nepotká stejně smutný osud. Nemám tucha, nakolik se v kraji (20 km odtud) snížila nezaměstnanost. Dokument může na někoho působit jako druhotná viktimizace, ale akce exkurze nejvíce poškozených, uzavírá kauzu zbavenou emocí pozitivně. "Ty bíďo!" "Rodina mě zežere. Tento týden už ten funus nebude..." ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení v automobilce Hyundai bylo ukončeno nečekaně dramaticky: štáb byl vyveden za pomoci ostrahy. (Zdroj: Hypermarket Film)
  • Soundtrack k filmu od kapely DVA bude časem volně ke stažení na webových stránkách filmu. (Zdroj: Hypermarket Film)
  • Po závěrečných titulcích následuje překvapení pro trpělivé diváky... (Zdroj: Hypermarket Film)

Reklama

Reklama