Reklama

Reklama

Případ Kim Bok-Nam

(festivalový název)
  • Jižní Korea Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal (více)
Trailer

Obsahy(1)

Málokteří lidé si uvědomí jak hluboko mohou zasáhnout do životů druhých svou apatií, sobeckostí a přehlížením. Thiller korejského režiséra Chul-soo Yanga vykresluje přetrvávající propastné rozdíly nejen v životní úrovni, ale především v myšlení a v uspořádání hierarchických vazeb mezi obyvateli velkoměst a zapadlých vesnic. Kamarádky z dětství, Hae-won a Bok-nam, jsou představitelkami oněch od sebe vzdálených světů. Svobodná, krásná, nezávislá ale velmi sobecká a bezcitná Hae-won přijíždí strávit dovolenou na ostrov, kam často jezdila v dětství za svými prarodiči. Svým „protipólem“, místní dívkou a kamarádkou z dětství Bok-nam vlastně opovrhuje. Nechápe, proč se nesnaží změnit svůj život vdané ženy a matky, která se však kromě manžela a své dcerky musí starat o zbytek vesnice, tvrdě pracovat na poli, starat se o včely a plnit i další nestandardní požadavky místních obyvatel. Bok-nam ale o lepším životě pro sebe a především pro svou dceru sní už dávno. Příjezd Hae-won v ní opět vzbudí naději na útěk z otrockého sevření. Bohužel, chování Hae-won není až tak propastně odlišné od chování „primitivních“ vesničanů. (Ketri)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

misterz 

všechny recenze uživatele

Ufff, tak to bola pocitovo plná paľba. Mal som možnosť sledovať anatómiu pomalej duševnej zmeny z láskavého, dobrého človeka na nemilosrdného zabijaka. Keď je človek zahnaný do úzkych, roky týraný a mučený, tak je takáto zmena viac než pravdepodobná. Taká osoba už nemá čo stratiť, vnútro sa časom naplní iba jedným pocitom - túžbou po spravodlivej odplate a keď sa príde do bodu, kedy pohár trpezlivosti pretečie, už je zle a hlavne neskoro. Odplata slušných ľudí býva nemilosrdná a krutá. Snímok sa preto od druhej polovice preklopí na slušný masaker, kde náhly skok do mäsiarčiny môže niekoho šokovať. Škoda len toho konca, zdal som mi dosť uletený a tak ako si film po celý čas držal istú dávku reálnosti, tu ju celú stratí a prejde do totálnej fantazmagórie. Ale aj v zlom konci zasvietilo svetielko, motív s neotvorenými listami sa mi páčil, pekná pointa. Celkovo za koniec dávam hviezdu dole, inak perfektná emocionálna bomba. 85/100 ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Excelentní korejský skvost v oblasti exploitačního subžánru, kam korejská kinematografie zaplouvá jen velice zdřídka kdy ... Původně se mi film jevil jako velmi drsné drama z vidláckého ostrova, násilí na ženách, dítěti, psychické a fyzické týrání mladé matky, těžká práce a úplně jiná mentalita jsou pozadím pro rozehrání děje a tlaku na jednu ze dvou hlavních postav (jednou je místní mladá matka, druhou je její kamarádka, dámička z města, která se snaží vše nezúčastněně pozorovat). Celkově se mi film jevil jako spíše průměrný a říkal jsem si, že korejci prostě v tomto žánru neumí tolik, co Hong Kong v počátcích 90. let, Japonsko a zejména USA ... To jsem ale nečekal, co se začne dít v druhé polovině, kdy pomalé vyprávění v jedné vteřině utne a začne "vyhlazování ostrova", brutální krvavé násilí a pomsta ... Trochu mi vadil přepálený závěr, ale i tak se jedná o naprostý skvost v této oblasti. Příznivcům žánru vřele doporučuji!! Pro publikum s odporem k násilí a krvi velké varování!!! Opravdu je to velmi násilný a drsný film!! ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Příběh Kim Bok Nam se mnou neskutečně pohnul. Vlastně ani nevím, kam takový film zařadit. První část je především drama, které v divákovi vyvolá obrovské množství emocí, zhnusení a touhu po spravedlnosti. Jakmile sklenice s vodou přeteče, přichází na řadu stará známá "revenge" a z filmu se stává hodně slušný thriller. Asi ani nemusím říkat, na čí straně jsem byla a že pro její jednání mám plné pochopení. Ubíjí mě, že na světě "žijí" ženy, které prožívají stejné peklo jako Kim Bok Nam, ale ke své pomstě se nikdy nedostanou. Je evidentní, že na tomhle filmu pracovali lidé, kterým tahle situace není lhostejná. Vložili do toho patřičný hněv a druhou částí si tak trochu splnili sen, který mnoha týraným ženám dál zůstává jen v hlavě. Stejně jako příběh mě dostalo herecké obsazení. Všechny postavy zahrály své role tak přesvědčivě a s nadhledem, že jsem chvilkami zapomínala, že se jedná o herce. Kéž by se tohle nikde na světě nedělo, kéž by to jenom hráli. Nad nižším hodnocením jsem nepřemýšlela ani vteřinu, 5*. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Hae-won bola napadnutá skupinkou mladých výtržníkov. Pred Políciou však útočníkov zo strachu neoznačila. Mladá žena prežíva hektické obdobie nie len v súkromí, ale aj v práci. Po nešťastnej zhode náhod dôjde na pracovisku ku konfliktu po ktorom odchádza na nútenú dovolenku. Rozhodne sa opustiť Soul a navštíviť tak málo obývanú osadu na ostrove kde v detstve vyrastala. Útek za odpočinkom pred ťažkým životom v miliónovom meste sa však po pár dňoch mení na krutú realitu vidieckeho života s krutými rodinnými pravidlami. Keď sa filmy s vyobrazením domáceho násilia naozaj vydaria, sú vždy témou číslo jedna. Tento sa, ale v polovičke zvrhne na totálny masaker, ktorý nielenže šokuje diváka, ale núti ho zamyslieť sa či by naozaj bola možná týraná osoba takýchto krokov. Psychika osobnosti je predsa len tenká latka, ktorá sa po neustálim tlakom môže zlomiť a zmeniť charakter jedinca natoľko, že z citlivého človeka spraví zviera v pravom slova zmysle. Nebyť toho prehnaného, zložitého záveru - čistých 5 hviezd. Takto nemôžem inak, ako strop filmu ukotviť na 85%. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilá korejská dramatická podívaná od režiséra, který alespoň podle čsfd natočil zatím pouze tento film. Pokud to byl vážně jeho první pokus, klobouk dolů. Korejci jsou divní, to už je všem známo, ale že to jsou vážně až takovýhle hovada. Bedevilled chytne docela za srdce, a vůbec se nedivím, že to s těmi sviněmi dopadlo, tak jak to dopadlo. Na každou se přeci jen vaří voda. Poslední dobou se také začínám přesvědčovat, že jsou Korejci výtečnými herci a věřila jsem jim každé jejich podivné slovo. :-D Nevidím důvod, proč tomu nedát plný počet, protože si snímek udržel po celou stopáž moji absolutní pozornost a hltala jsem ho každým douškem. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama