Reklama

Reklama

Své přeložení do Fort Apache plukovník Owen Thursday pociťuje jako hluboké a ničím neospraveditelné pokoření. Nechápe, proč právě on, hrdina občanské války, má za své zřejmé zásluhy jen velet vojákům někde na pokraji divočiny. Své pohrdání a nespokojenost dává všem asně na vědomí od chvíle příjezdu. Přitom právě tady je zrovna nezbytné stále být na pozoru, protože v okolí pevnosti se stále více objevují stopy indiánů, kteří opět vykopali válečnou sekeru. Kapitán Kirby York se v kraji dobře vyzná a pokouší se krotit nereálné představy svého nadřízeného. Nemá však příliš mnoho šancí. Plukovník Thursday rozhodně nehodlá jakýkoliv konflikt s protivníkem řešit dohodou. Rázně odmítá cenné připomínky svého podřízeného Yorka. Rychlou porážkou Apačů, chce posílit osobní postavení v generálním štábu spojeneckých vojsk. Vůbec jej přitom nezajímá, že nesmyslně hazarduje s životy svých mužů... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Apači v tomto filmu byli ve skutečnosti Navahové. (Marek06)
  • Bitevní sekvence byly natočeny na arizonské straně Monument Valley, protože pojistné pro kaskadéry tam bylo nižší než na straně Utahu. (Marek06)
  • Kaskadér John Hudkins si při natáčení zlomil záda, když rychlý vůz projížděl ostrou zatáčkou a převrátil se. Život mu zachránil Ben Johnson, který byl odměněn sedmiletou smlouvou s Argosy a významnými rolemi v nadcházejících letech. (Marek06)
  • Shirley Temple (Philadelphia Thursday) a John Agar (Michael Shannon O'Rourke) byli v době natáčení filmu manželé, ale o pár let později prošli vysoce medializovaným rozvodem s obviněním z manželského zneužívání, nevěry a alkoholismu. (Marek06)
  • Shirley Temple (Philadelphia Thursday) byla během natáčení těhotná a obávala se, že jí jízda na koni nebo příliš těsný korzet způsobí potrat. (Marek06)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy "Massacre", kterou napsal James Warner Bellah. (Hans.)
  • John Agar v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Prvý z troch filmov Johna Forda, ktoré kritici nazývajú "kavaleristickou trilógiou" (ďalej sem patria Mala žltú stužku (1949) a Rio Grande (1950)). Vo všetkých troch sa v hlavnej úlohe predstavil John Wayne a vo vedľajšej Victor McLaglen. (Michal74)
  • Pevnosť postavená pre tento film bola neskôr využitá pri nakrúcaní ďalších filmov. Bola umiestnená v Corriganville Movie Ranch v Simi Valley v okrese Ventura v Kalifornii. (Michal74)

Reklama

Reklama