foto

Mae Marsh

  • nar. 9.11.1894
    Madrid, New Mexico, USA
  • zem. 13.2.1968 (73 let)
    Hermosa Beach, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Do filmu jsem si vnesla své zvyklosti.“

Mae se narodila jako Mary Wayne Marsh 9. listopadu 1894 v Novém Mexiku v USA. Existuje spousta historek o jejím dětství, nejčastěji se mluvilo o tom, že její otec železniční kontrolor zemřel, když jí byly čtyři roky. A následně se rodina přesídlila do San Francisca, kde její nevlastní otec zahynul při velkém zemětřesení, které postihlo oblast sanfranciského zálivu v roce 1906. Její prateta nato vzala Mae a její starší sestru Margueritu do Los Angeles s nadějí, že by jí pozadí zábavného průmyslu mohlo otevřít dveře do tohoto prostředí a ona by mohla získat práci jako komparz. Nicméně se ukázalo, že její otec S. Charles Marsh byl barman nikoliv železniční kontrolor a byl naživu přinejmenším až do června 1900, když Mae bylo téměř šest let. A otec nevlastní, inspektor na ropných polích William Hall, býval nemohl zemřít při tomto zemětřesení, jelikož dle záznamů sčítání lidu v r. 1910 byl živý a žil s její matkou May.

Pracovala jako prodavačka a když mohla, potulovala se na place, zatímco její starší sestra Marguerite točila film, Mae pozorovala sestřino účinkování, což pak mohla zužitkovat ve svých začátcích, kdy zastávala role komparsistky. V patnácti letech získala první podstatnější roli ve filmu RAMONA.

„Často jsem sestru doprovázela do toho starého studia Biograph a potom, jednoho velkého dne, si mě všiml pan Griffith [režisér D. W. Griffith], obsadil mě a já tak dostala svou šanci. Miluji svoji práci, a ačkoli do mého života vstoupili nové a moc úžasné zájmy, pořád to budu milovat, nemohla bych pomyslet na to tohle vzdát.“

Mae pracovala s D. W. Griffithem ve studiu Biograph, kde zastávala malé role. Velký zlom nastal, když Mary Pickford – přední hvězda Biographu a tou dobou vdaná žena, odmítla hrát roli Lily-White, bosou pravěkou dívku oděnou do sukně z trávy ve snímku MAN’S GENESIS. Griffith oznámil, že když Pickford nebude hrát tuto roli (Lilly-White), nezahraje si kýženou titulní roli v jeho příštím filmu THE SANDS OF DEE. Ostatní herečky stály za Pickfordovou, jedna po druhé odmítaly hrát tuhle roli s odvoláním se na stejnou námitku. Práce s Griffithem a Mackem Sennettem z ní udělala produktivní herečku, někdy se objevila v osmi filmech za rok, často jí byl partnerem Robert Harron (Sennettův chráněnec), ve většině s ním točila romantické role. Ve snímcích THE BIRTH OF A NATION (1915) a INTOLERANCE (1916) opět pod vedením Griffitha mohla Mae dál udržovat svou kariéru na výši. Po INTOLERANCE podepsala lukrativní smlouvu se Samuelem Goldwynem, v rámci které si přišla na 2.500 dolarů týdně, ale žádný z filmů, který s ním natočila, nebyl nijak zvlášť úspěšný. Poté, co se v roce 1918 provdala za Lee Armse (Goldwynův agent), její produktivita v natáčení klesla na cca jeden film ročně. Poslední významnou rolí byla Bessie Williams v Griffithově THE WHITE ROSE s Ivorem Novellem a Carol Dempster. S Novellem se znovu setkala ve filmové verzi jeho divadelního hitu THE RAT (1925). V roce 1955 byla oceněna The George Eastman Award za distingovaný přínos filmovému umění.

Mae se vrátila z ústraní, aby si zahrála ve zvukových filmech, první zkouškou byl remake Henryho Kinga OVER THE HILL (1931). Tíhla k charakterním rolím, proto v následujících letech točila v tomto stylu. Objevila se v hodně populárních filmech jako např. REBECCA OF SUNNYBOOK FARM a LITTLE MAN, WHAT NOW?. Stala se také oblíbenkyní režiséra Johna Forda, který ji obsadil do THE GRAPES OF WRATH, HOW GREEN WAS MY VALLEY, 3 GODFATHERS a THE SEARCHERS. Mae byla také oceněna hvězdou na hollywoodském chodníku slávy.

Za celý svůj život byla vdaná za Louise Lee Armse, kterému porodila tři děti. Manželství vydrželo až do její smrti v roce 1968. Přežila tak svou starší sestru Marguerite, která zemřela ve 37 letech v r. 1925 a která Mae nasměrovala do světa filmu.

Irena "AIMÉE" Krejčová

Herecká filmografie

Filmy

1964 Podzim Čejenů
1963 Donovanův útes
1961 Dva jeli spolu
1960 Sergeant Rutledge
Z terasy
1958 Cry Terror!
The Last Hurrah
1957 Křídla orlů
1956 Girls in Prison
Julie
Stopaři
While the City Sleeps
1955 Good Morning, Miss Dove
Hell on Frisco Bay
Prince of Players
Správní chlapi
The Girl Rush
1954 Zrodila se hvězda
1953 A Blueprint for Murder
Powder River
Roucho
Slunce jasně svítí
Titanic
1952 Night Without Sleep
Tichý muž
1951 The Model and the Marriage Broker
1950 My Blue Heaven
Pistolník
The Jackpot
When Willie Comes Marching Home
1949 Dopis třem manželkám
Everybody Does It
Impact
It Happens Every Spring
The Fighting Kentuckian
1948 3 Godfathers
Deep Waters
Fort Apache
Green Grass of Wyoming
The Snake Pit
1947 Daisy Kenyon
Mother Wore Tights
The Late George Apley
Thunder in the Valley
Zázrak v New Yorku
1946 Johnny Comes Flying Home
Můj miláček Klementina
Smoky
1945 Smrtelný hřích
State Fair
The Dolly Sisters
V Brooklynu roste strom
1944 Buffalo Bill
In the Meantime, Darling
Pět Sullivanů
1943 Dixie Dugan
Jana Eyrová
Píseň o Bernadettě
The Meanest Man in the World
The Moon Is Down
Tonight We Raid Calais
1942 Blue, White and Perfect
Historky z metropole
It Happened in Flatbush
Just Off Broadway
Kavalír pomsty
Quiet Please: Murder
The Loves of Edgar Allan Poe
The Man in the Trunk
1941 Bažiny
Belle Starr
Bylo jednou zelené údolí
For Beauty's Sake
Kanóni
Sbohem mládí
The Cowboy and the Blonde
Tobacco Road
1940 Four Sons
Hrozny hněvu
The Man Who Wouldn't Talk
Young People
1939 Bubny víří
Heaven with a Barbed Wire Fence
Swanee River
1936 Hollywood Boulevard
1935 Black Fury
1934 Bachelor of Arts
Občánku, co teď?
1933 Alice in Wonderland
1932 Rebecca of Sunnybrook Farm
That's My Boy
1931 Over the Hill
1928 Racing Through
1925 The Rat
Tides of Passion
1924 Arabella
Daddies
1923 Paddy the Next Best Thing
Román čísnice
1922 Flames of Passion
Till We Meet Again
1921 Nobody's Kid
1920 The Little 'Fraid Lady
1919 Bondage of Barbara, The
Spotlight Sadie
The Mother and the Law
1918 All Woman
Beloved Traitor, The
Fields of Honor
Hidden Fires
Money Mad
Stake Uncle Sam to Play Your Hand
The Face in the Dark
The Glorious Adventure
United States Fourth Liberty Loan Drive
1917 Polly of the Circus
Sunshine Alley
The Cinderella Man
1916 A Child of the Paris Streets
A Wild Girl of the Sierras
Hoodoo Ann
Intolerance
The Little Liar
The Marriage of Molly-O
The Wharf Rat
1915 Her Shattered Idol
His Lesson
The Outcast
The Outlaw's Revenge
The Victim
Zrození národa
1914 Apple Pie Mary
Brute Force
Home, Sweet Home
Meg of the Mines
Moonshine Molly
Paid with Interest
Princezna z Betulie
Svědomí zločinu
The Birthday Present
The Broken Bottle
The Escape
The Genius
The Girl in the Shack
The Great God Fear
The Great Leap: Until Death Do Us Part
The Life of General Villa
The Swindlers
1913 A Timely Interception
An Adventure in the Autumn Woods
Broken Ways
By Man's Law
Fate
For the Son of the House
Girl's Stratagem, A
Her Mother's Oath
His Mother's Son
If We Only Knew
Influence of the Unknown
Love in an Apartment Hotel
Near to Earth
Telephone Girl and the Lady, The
The Battle at Elderbush Gulch
The Girl Across the Way
The Lady and the Mouse
The Little Tease
The Mothering Heart
The Perfidy of Mary
The Reformers; or, The Lost Art of Minding One's Business
The Sorrowful Shore
The Tender Hearted Boy
The Wanderer
Three Friends
Two Men of the Desert
1912 A Beast at Bay
A Lodging for the Night
A Siren of Impulse
A Temporary Truce
An Indian Summer
Brutality
Civilian, The
For the Honor of the Seventh
His Lesson
Home Folks
Inner Circle, The
Just Like a Woman
Kentucky Girl
Lena and the Geese
Man's Genesis
New York Hat, The
Old Actor, The
Spirit Awakened, The
The Indian Uprising at Santa Fe
The Lesser Evil
The Parasite
The Sands of Dee
The School Teacher and the Waif
Those Hicksville Boys
Two Daughters of Eve
Voice from the Deep, A
When Kings Were the Law
1911 Fighting Blood
1910 Ramona
Serious Sixteen

TV seriály

1959 Bonanza (TV seriál)
1957 Wagon Train (TV seriál)

Dokumentární

1998 The Making of 'The Birth of a Nation' - a.z.
1995 Martin Scorsese v roli průvodce americkým filmem (TV film) - a.z.
1985 American Masters (TV seriál) - a.z.
1975 Black Shadows on the Silver Screen (TV film) - a.z.
The Moving Picture Boys in the Great War - a.z.
1968 Black History: Lost Stolen, or Strayed (TV film) - a.z.
1965 The Love Goddesses - a.z.
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1947 Flicker Flashbacks No. 2, Series 5 - a.z.
1942 It's Everybody's War
1933 The Film Parade - a.z.
1932 The Movie Album - a.z.
1927 Life in Hollywood No. 4
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace