Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

937x lepší starší bratr, který je ochotný pro svého bratra nápadně připomínajícího většinu českých politiků obětovat vše, se rozejde se svou dívkou. Simon neváhá a vybere mu novou přítelkyni, která je ze Simonovy neschopnosti navazování běžných lidských kontaktů v sedmém nebi. K dovršení všech pohádkových nesmyslů chybělo pouze to, aby Simonův „vesmírný koráb" skutečně vzlétl. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

jeden z filmov kde tematicky by mal zapadnúť k filmom o autistoch, resp. s témou Aspergerovho syndrómu. Tu však tento fakt bol až druhoradý. Vytváral podklad pre jednoduchú nenáročnú švédsku komédiu, kde brat s Aspergerom sa snaží pomôcť staršiemu bratovi, pritom sa to akosi zvrtlo a objavuje nový - nepoznaný vzťah . ()

Reklama

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný příběh dvou bratrů, z nichž jeden trpí Aspergerovým syndromem. Je velmi chytrý, ale příliš dobře nechápe, základní lidské city a nesnese doteky. Příběh je plný naprosté přirozenosti od vtipů, až po lásku, ať už bratrskou nebo přátelskou a člověka film tak nějak po celou dobu nutí se usmívat. Viděno v rámci Zahraniční výzva 2016 / Švédsko ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Nebudu hodnotit uchopení Aspergerova syndromu. Tomu hovno rozumím, tak nebudu dělat, že jo. Nicméně mi přišlo, že tvůrci ho využívají, jak se jim zamane, chvilku pro vytváření humoru, chvilku pro drásající drama, většinou však jak se jim to zrovna hodí. Přijde mi jako podraz na diváka, že hlavní hrdina "autista" Simon, který na sebe v jednu chvíli nenechá sáhnout člověka, kterého zná delší dobu, v druhé chvíli "paří" s bandou holek, které vůbec nezná. A takto bych mohl pokračovat, co by mi komentář stačil. Hned v podstatě první scéna, kdy otec autisty strká do díry v barelu peníze, čímž ho chce přemluvit, aby vylezl ven, mi naznačila, že se asi se Simonovým vesmírem minu. Nehledě na to, že to není moc vtipné, ale hlavně to nemá absolutně reálný základ (člověk, co žije 18 let s autistou mu strká prachy, aby ho k něčemu přemluvil - ha ha). A to mi u filmu, který si chvílema hraje na autistickou rádoby Amélii a v další chvíli se pokouší vystihnout reálné problémy života s autistou, vadilo docela dost. Jediný, co to pro mě zachraňovalo byl Bill (cha) v hlavní roli a nádherná neuvěřitelně sympatická hlavní kráska. Díky ní a celkově sympatickému hlavnímu trojlístku bych hodnotil průměrně. Pak se ale podívám na to hodnocení tady a vzpomenu si na to, jak se film pokoušel vytvořit humor (klauni v policejním autě, ach jo....nebo "mentálové" v prospěšných pracích") a i přes to, že mě to úplně neurazilo musím napsat, že pod líbivým sympatickým rádoby pozitivním povrchem je to nekonzistentní nevtipná a nefungující sračka. Dva hodně slabý Raymani za herce a délku. ()

Tomik00 

všechny recenze uživatele

Švédská komedie pojednávající o chlapci, který trpí aspergerovým syndromem. Již od začátku to na mne působilo mile a docela mě to i překvapilo. Zaujala mě chlapcova lhostejnost k okolí a jeho imaginární žití ve vesmíru. Lidé s takovýmto handicapem to nemají lehké. Oceňuji práci režíséra, rozhodně se na tento snímek podívejte a pochopíte... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Film byl nominován na cenu Guldbaggegalan 2011 (Stockholm) v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář, Nejlepší herec a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. (Terva)
  • Snímek měl nejdříve televizní premiéru v červenci 2010 a až od září byl promítán v kinech. (Terva)

Reklama

Reklama