Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ayrton má malý problém. Myslí si, že se nemůže zabít!" Ayrton Senna byl famózní pilot, který se bez rozmýšlení vrhal do každého souboje a tento dokument mu vystavěl podařený náhrobek. Jelikož jsem však sledoval F1 v průběhu celé kariéry divokého Senny i poklidně kalkulujícího Prosta, tak mi nezbývá, než označit dokument za nepříliš objektivní, protože kdyby se jmenoval Prost, tak by byl pohotově k dispozici diametrálně odlišný pohled na věc. Ti dva si zkrátka neměli co vyčítat, ale jejich souboje byly tím nejlepším, co F1 ve své historii nabídla. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Od začiatku je jasné do kam bude film smerovať, no veľmi kladne hodnotím to, že sa za žiadnu cenu tvorcovia nesnažia z dokumentu spraviť citovú drámu. Film dokumentuje kariérny rast mladého Ayrtona od jeho prvopočiatkov na okruhoch veľkých cien F1, až po tragickú udalosť z roku 1994. Vykreslil Ayrtona ako osobnosť po všetkých stránkach a konečne som si spravil o tomto fenoménovi dokonalý portrét. Okrem iného zdôrazňuje fakt neblahého vplyvu politiky v F1 na závodenie samotné, ktoré tým prestáva byť čistým súperením medzi jazdcami. Pôvodné zábery sú úchvatné, doplnené o rozhovory s členmi rodiny, priateľov a odborníkov. Videl som kratšiu verziu filmu a sekvencia záberov bola úchvatná. Neskutočné množstvo spracovaného materiálu niekedy nedovolilo divákovi vydýchnuť. Film bol tak pútavý, že som ani raz okom nežmurkol. 90%. ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Je nutno říct, že Formuli 1 nemám vůbec rád a o Sennovi jsem tudíž nikdy předtím neslyšel. Dokument jsem tak sledoval bez zaujetí a se zájmem, protože dívat se na někoho, kdo zbožňuje to co dělá, je jedna radost. Postupně mi začínalo být jasné, k jakému konci film sleduje. Senna měl alespoň to štěstí, že zemřel při tom, co miloval. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Čím dál tím víc jsem přesvědčena, že opravdu nemusím vidět všechny filmy ze seznamu 1001 film, které musíte vidět ... Klidně umřu bez nich. U dokumentu je podstatné, jestli se zaobírá tématem, které mě zajímá. Mnohem víc, než jak kvalitně je natočený. Formule mě nezajímají, proto dokážu jen těžko hodnotit cokoliv jiného, než osobní přínos. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument o kvalitnom jazdcovi, ktorý išiel za svojim cieľom stoj čo stoj, Ayrton bol pán jazdec avšak mal aj veľké chyby, ktoré v dokumente niesu zverejnené. Hodnotiť samotný film ako citovú upútavku si za 5 zaslúži, ale hodnotiť film ako pravdivý životopisný dokument si za 5 zrejme nezaslúži, pretože tam nieje všetko čo by malo byť. Ja si aj napriek tomuto dokumentu myslím, že Michael Shumacher je najväčším pretekárom všetkých čias. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Ayrton Senna byl trojnásobný mistr světa ve Formuli 1. Vyhrál v letech 1988, 1990 a 1991. (Earl_23)
  • Od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 až do doby uvedení snímku nezemřel žádný další jezdec Formule 1. (Claude Speed)
  • Film mal premiéru na festivale Sundance v januári 2011 v sekcii "World Cinema Documentary Competition". (Macio)

Reklama

Reklama