Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Nathan Brittles má za pouhých šest dní odejít do důchodu. Je zřejmé, že po dlouhé a úspěšné vojenské kariéře, se s tímto rozhodnutím obtížně smiřuje. Jeho odchod nesou těžce i vojáci, kterým sice vládne tvrdou rukou, vždy se však mohou spolehnout na jeho jasný odhad situace a přesné rozkazy. Teď ale nemají právě moc času se nad tím zamýšlet. Indiáni jsou na válečné stezce a hrozí, že brzy ovládnou území, které armáda z Fort Starke má jen částečně pod kontrolou. A Brittles nečekaně přijímá od svého nadřízeného majora Maca Allsharda náročný úkol. Přes nebezpečné území doprovází, se skupinou vojáků, jeho půvabnou neteř Olivii Dandridgeovou až k místu, kde má nasednout do dostavníku.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Podľa hodnotení je zjavné, že minimálne 2 skupiny hodnotiacich film nepochopili a je to len ich škoda. Prvá vraví o oddychovke, v ktorej nič iné nenájdete a držte sa nenáročnej, priamočiarej línii výkladu. Druhá zase zdôrazňuje pre-patriotizovanú schému, kde sa pácha zlo na istej skupine pôvodného obyvateľstva (indiáni). To v klbku konzervatívnejšieho výkladu tradičnej westernovej kostry vraj prihrieva do ohňa spomínanej neobjektívnosti. A ja sa pýtam, nedokazuje to svojim spôsobom skôr reálny stav divokého západu a jeho účastníkov? Nie je to film o masírovaní ega a nezlúčiteľností ideí dvoch veľmi rôznych etnických spoločenstiev? Wayneove postavy priamoúmerne stemnievajú rokmi a prehlbujú svoje charakterové portfólio. Sú nepríjemnejšie, skrývajú v sebe určitú frustráciu a Ford je mu v tomto vývoji viac než len opornou rukou. Ak by niečo takéto natočil hocikto iný, myslím si, že nikdy by to neoplývalo takým neopísateľným kúzlom. I napriek kontroverznosti témy. Titulný song She wore a yellow ribbon je navyše jedným z najlepších, aké v žánri poznám! Fakt, výborne zostrihané i tie emotívnejšie, sentimentálnejšie scény. Hlboko vás to ponorí do zmýšľania členov kavalérie, čo samozrejme neznamená, že ich pohľad je správny :). ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najprv cválali doľava, potom doprava, potom dopredu a dozadu a aj hore kopcom a zase do údolia. Do toho sa 40-ročný Wayne tváril ako niekto, kto už je "too old for this shit". Napokon sa strhla jedna vtipná krčmová bitka, z ktorej neskôr Hill a Spencer žili 20 rokov a zrazu bol koniec. Oproti vrstevnatému Fort Apache pomerne slabotka... ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že John Wayne zase hraje člověka, který je starší, než jaký je jeho skutečný věk. Ovládl roli kapitána Nathana Brittlese, který se chystá do důchodu, ale herci přitom v té době bylo teprve dvaačtyřicet let. Zahrál si ale roli, která mu seděla nejvíce. Spravedlivý člověk, který je sice přísný a nebojí se na své podřízené zvýšit hlas, ale nikdy neudělá něco, za co by se měl celý život stydět, nebo co by musel nějak odčinit. Vždycky se snaží být čestným mužem a pohrdá těmi, kdo se za něco skrývají a čestní nejsou. Tohle je Duke, jak ho fanoušci milují i po mnoha letech. Bohužel i mistr tesař se někdy utne. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/mela-zlutou-stuzku-1949-50.html ()

YURAyura odpad!

všechny recenze uživatele

0/10 No hnus! Takova prezentace patriotickeho "americanstvi" v boji proti krveziznivym indianum, to se hned tak nevidi - vedle tohoto jsou i rasisticti Searchers spica. Kdysi jsem fandil kowbojum a vojakum, ale prece jenom jak rikala babicka - to uz je daaavno. Hudba je naprosto tragicka, takova ohavne muzikalova, ze jsem cekal, kdy se John na koni rozezpiva. Baby ac maji radoby dulezite misto v deji absolutne nefunguji a vubec vsichni ostatni valecnici delaji Johnovi leda krovi. Je videt, ze Amerika je mlada, takze si muli oproti regulernim civilisacim lecit komplexy historicke na marginalnich zalezitostech - Little Big Horn a vynechava indianske masakry zpusobene bilym muzem s plamennou vetou o Spojenych statech na rtu. Tfuj! Trikrat tfuj! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Škoda dějově tak ubíjející první hodiny, protože především lahodně kolorizované scenérky Monument Valley a Wayne jako odcházející kapitán pronášející rozumy typu "never apologize, it's a sign of weakness", tyto dvě devizy to táhly mnohem výš. Takhle už přeci jen zamrzlý, obtížněji stravitelný klasický western. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (15)

  • John Wayne označil rolu kapitána Nathana Brittlesa vo filme za jednu zo svojich obľúbených úloh. (westerns)
  • Rozpočet filmu bol 1 851 290 dolárov, čo je o 40 000 dolárov menej ako film Fort Apache (1948), ktorý tiež režíroval John Ford. Ford veľmi dobre poznal oblasť Monument Valley, čiže film bol dokončený už po 31 dňoch natáčania. (westerns)
  • Vizážista Don L. Cash a vlasová stylistka Anna Malin sa zaslúžili o presvedčivú premenu vtedy 41-ročného Johna Wayna na 60-ročného muža. (westerns)

Reklama

Reklama