Reklama

Reklama

Kronika III. říše

(seriál)
  • Německo 12 Jahre, 3 Monate, 9 Tage – Die Jahreschronik des Dritten Reichs (více)
Německo, 2006, 4x50 min

Režie:

Michael Kloft

Hudba:

Kolja Erdmann

Hrají:

Ian Kershaw, Adolf Hitler (a.z.), Hermann Göring (a.z.), Emmy Göring (a.z.), Joachim von Ribbentrop (a.z.)

Obsahy(1)

V lednu 1933 se nacisté dostali k moci a v krátké době zavedli v Německu diktátorský režim.  30. ledna 1933 byl Adolf Hitler jmenován knacléřem Německé říše. Během krátké doby se nacistům podařilo v jedné z hospodářsky i kulturně nejvyvinutějších zemí světa zavést totalitní režim. Ve svých počátcích měl Hitler podporu řady Němců z různých společenských vrstev. Spatřovali v něm mesiáše, jenž zemi vyvede z hospodářské krize, zbaví ji "rudého nebezpečí", vypořádá se s "židovskými parazity" a "říši" - proklamované nyní jako Třetí - vrátí její lesk zhanobený "versailleským diktátem." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco spracovaný dokument, ktorý sa zameriava hlavne na život v Nemecku po uchopení moci Hitlerom. Dobové záznamy s prejavmi nielen Fuhrera sú tým najlepším, čo v dokumente uvidíme. Vojnové bitky sú naozaj naznačené len málo, ale to ani nebolo cieľom. Úmyslom tvorcov bolo určite poukázať na príčiny, prečo sa Hitler dostal k moci, dôvody, prečo ho ľudia tak veľmi podporovali. Opäť treba len zopakovať, že nič nebolo ani čierne, ani biele, doba priniesla so sebou svoje a autori zobrazili aj pozitívne stránky III. ríše, najmä v začiatkoch svojej vlády. Vláda nacistickej strany je podľa môjho názoru ukázaná hodnoverne, popisne a pútavo. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument, který proběhne válku v bleskové rychlosti a o největších událostech a bitvách informuje třeba jen zmínkou. Na druhou stranu mapuje celé nacistické hnutí od začátku až do úplného konce a díky zkratkovitosti obsahuje více informací než jiné dokumentární seriály za deset dílů. Polovina seriálu se věnuje čistě dění v Německu před válkou, takže je to jeden z mála dokumentů o II.WW, který se paradoxně více věnuje dění za období míru, než bitvám a tažením po roce 39. Sympatické je rozhodně i to, že tento dokument je německý a vystupují v něm Němci, kteří jsou až překvapivě sebekritičtí, což je zkrátka zajímavé, protože na podobné dokumenty jsme mohli koukat vždy výhradně díky produkci "vítězných" mocností. 90% ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele

Dokument je udělaný poutavě, ale pro průměrně vzdělanýho jedince nepřináší skoro nic novýho, omílaj se tam notoricky známé věci. Viděl jsem zatím první díl a zaujalo mě akorát národohospodářské pozadí Hitlerova politického úspěchu; je všeobecně známo, že dal nezaměstnaným práci ve zbrojovkách a stavbou dálnic apod., ale je málo známo, že si to mohl dovolit jen katastrofickým zadlužením státu a muselo mu být jasné, že to Německo nebude moct kdy splatit. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Spousta unikátních filmových (a i pár televizních!) dobových záběrů, jako prakticky vždy opět sesmolená do tendenčního pořadu, degradovaného navíc komentářem plným blábolů, hodících se do antiněmecké - byť antinacistické - propagandy nějakých těch >vítězněmocnostních< padesátých let. Navíc s dikcí českého dabingu na mě tedy dýchl odér bolševické propagandistické rétotiky, se kterou máme dost svých vlastních zkušeností, že... Komu tohle pořád dokola slouží, desátý rok jednadvacátého století, fakt nevím... A že si to dělají sami němčouři... Trapné... :-| . . . Dalo by se jít bod po bodu a ptát se... Ale proč?... Kašlu na to! . . . Ale jen tak mimochodem, když s takovou oblibou se pořád dokola mele o "kapitálu", podporujícím Hitlera a vzestup a cestu nacistů k moci - kdo asi tak z valné většiny ovládal po první světové v Německu ten kapitál, že... Takže, komu to všechno sloužilo a jak vidno pořád slouží... A mezitím v klidu rostou noví >hitlerové< ... °-/ . . . Pět hvězdiček tedy za ty unikátní dobové obrazové materiály, jedna za slovní doprovod, zprůměrováno prostě na tři - s lehkým sebezapřením nejít za pořad jako takový ještě níže... - - - - - (Poprvé se zájmem - ale dalším rozčarováním z formy takto dnes(!) manipulující obsahem - sledováno v dubnové pondělky na >anachronickém prostoru< , hodnocení 31., komentář zde jako třetí - 19.4.2011) ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Komplexní pohled na třetí říši, prostě od začátku do konce, tak to má být. Jistě je mnoho dokumentů o druhé světové válce a jistě i lepších, ale málokterý je zaměřen komplexně a pouze na třetí říši. Prostor pro zlepšení by byl, ale nic není dokonalé (spoléhá se na známá fakta - bitvy zde jsou opravdu málo zmíněné, některé pro jistotu vůbec a zmínku by si zasloužily). ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama