Reklama

Reklama

Nepřítel

Mladý srbský režisér se ve snímku Nepřítel vrací do nedávné, stále choulostivé minulosti států bývalé Jugoslávie. Příběh zasazuje do období těsně po skončení tzv. Bosenské války mezi Srbskem na jedné straně a Bosnou s Chorvatskem na druhé straně, která vypukla jako důsledek rozpadu bývalé Jugoslávie. Sleduje skupinu vojáků, která odstraňuje výbušné miny z polí na hranici států, které ještě před pár dny vedly krvavou válku. Každý z vojáků je poznamenán nepříjemnými zkušenostmi z bojů v přední linii. Každý svým vlastním způsobem čelí strachu a vzpomínkám. Někteří z nich mají sklony k sebedestrukci, jiní jsou šťastní, že jsou naživu. Další trpí katatonií z prožitých traumat, jiní nacházejí útočiště v modlitbě. Při své práci ve sklepě rozbombardované továrny objeví tajemného muže, který necítí chlad, hlad a nemá zájem ani o cigarety. Brzy po jeho objevení začínají záhadně mizet lidé. Kdo je ten záhadný muž? (Film Europe)

(více)

Recenze (16)

verbal 

všechny recenze uživatele

Vulvovič s Nejebčičem vypustili satana! Je strašlivý a je zle. Všichni skončíme s dírou v hlavě! Ne, nebude od kulky, ten démon nám ji tam vyžvaní. Jedinou obranou je unudit ho xmrti nezáživnou filipikou o nesmrtelnosti chrousta. Bude to brutální masakr, humanita musí stranou. Potečou při tom potoky vět, budou se trhat souvětí, párat unylé argumenty, vyhřeznou tuny "mouder", ze slovy bitchovaných těl budou odpadávat kusy morálních dilemat, mnozí budou ječet v řečnické agónii existenciální nesmysly a celou tu nekonečnou hrůzu milosrdně utnou až závěrečné titulky, protože Bůh existuje!! No, je to horor! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PUSTILI JSTE SATANA, BLÁZNI!“..... /// Podivnej týpek ten pajdavej Daba. Byl zazděnej v továrně, teď jen sedí, divně civí, hlad ani žízeň nemá, jen mele divný kecy. Filosofická diskuze, která (chtě – nechtě) nutí zavzpomínat na Pozemšťana. Tady je to ovšem jiný, jsou tu zbraně, ,,Architekt“ a tedy krev. Přemejšlel jsem, proč vlastně takovejhle film točej kluci z Balkánu....KAŽDÝ VIDÍ, CO CHCE VIDĚT! Atmosféra houstne, diskuze se zvrhává ve vyvražďovačku a já pochopil....: protože tak málo stačí k tomu, aby se lidi vymlátili na vzájem. Škoda, že na to šli na začátku tak krkolomně ,,z boku“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) DEMIURG. 2.) Protože není důležitý, kdo jsem já. Ale kdo jsi ty! 3.) Thx za titule ,,fredikoun“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Docela slušná věc! Tenhle film je plně otevřený k Interpretaci! Byl ten neznámý Muž opravdu Dábel či Bůh? Kdo Ví.. V pár směrech mi to připomínalo film Bunkr, který byl akčnější a napínavější, ale i zde byly zajímavé Momenty viz. scény s Minama,které mě Nadchly! Celkové vyznění je lepší průměr, dalo se z toho vytřískat více..60% ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Mám s tím filmem problém. Čekal jsem od něj strašně moc, protože mám vícero oblíbených filmů, ke kterým napsal scénář Djordje Milosavljevič a z předešlého Zečevičova Čtvrtého člověka jsem nekriticky nadšen, ale to očekávání nebylo naplněno. Ale něco na tom filmu je. Musím si ho pustit znova a třeba to odhalím.... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mě Neprijatelj celkem zaujal. Pochmurná atmosféra, šedavé vizuály, prostředí poválečné Bosny a Hercegovina, pro které mám slabost... a do toho tajuplný týpek, kterého kdosi zazdil ve sklepě opuštěné továrny. Skupina vojáků ho osvobodí - a to neměla dělat. V první polovině se mi ten film fakt líbil. Démon, který štve lidi proti sobě, pěkně reflektuje nevraživost mezi jugoslávskými národy, takže bylo zaděláno i na "horor s poselstvím" nebo tak něco ... nicméně pak všechno pozitivní nějak vyšumělo do ztracena a v druhé půlce jsem se už jen tak nezaujatě pročekal do konce. Dobré, ale mělo to na víc. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • V roku 2011 vyhral film cenu divákov na filmovom festivale v gréckom meste Thessaloniki a v roku 2012 cenu FIPRESCI na MFF v Sofii. (Marek1991)

Reklama

Reklama