Reklama

Reklama

A co teď?

(festivalový název)
  • Francie Et maintenant on va où ? (více)
Trailer 2

V jednej zapadnutej libanonskej dedine spolu už od nepamäti žili vedľa seba kresťania so svojimi moslimskými susedmi. Výsledkom série nešťastných náhod a nedorozumení je však postupné narastanie napätia medzi susedmi. Ženy z dediny sú ochotné siahnuť aj po menej obvyklých metódach, len aby dokázali zabrániť vypuknutiu náboženského konfliktu. (STV)

(více)

Recenze (37)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Život mezi minovým polem náboženské nesnášenlivosti a předsudků...Ženy mírutvůrkyně a také ty, co nakonec musí oplakat své mrtvé...Trochu Kusturica, trochu Menzel, trochu Tornatore, ale ani jeden z nich není tak půvabný jako Nadine Labaki...Naprosto nenásilné hudebně muzikálové vložky...Lehce komediální protipól temné Pandořině skříňce dva roky starého Incendies... ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Je to hezké a sympatické ale trochu naivní. Nemůžu si pomoct, tyhle filmy o náboženské tolerantnci mě vždycky zklamou. Film má prima ponaučení ale stejně nevěřím, ať je to vesnice nebo město, že by se muslimové takhle s křesťany kámošily a že by k tomu jen stačilo, aby si jejich ženský duply. Ale ty baby byli fajn, škoda, že to takhle nefunguje, svět by byl, kdybychom měly hlavní slovo my, lepší. :-) Konec se mi moc nelíbil. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Bylo by to moc krásné, ale bohužel tak to není. Nám nezbývá než snít a bavit se u podobných filmů. Přesto se mi film velmi líbil. Organizovaná náboženství jsou bohužel velkým nešvarem celé společnosti (neplést s vírou!) a i tenhle film nám ukazuje, i když naivně, proč. Fiktivní dědinka je plná sporů, které chtějí chlapi řešit na pěsti a ženy se je naopak všemožně snaží zahladit a nastolit harmonické soužití mezi křesťany a muslimy. Občas je prostor k zamyšlení, občas pro zasmání a občas pro romantiku. Tři hvězdy, ne počkat… za výborný nápad na závěr, jednu hvězdu ještě přidám. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Na to, že to vyrostlo na těch šutrech, to vlastně nakonec nebylo až tak špatný. Bylo to ale tak přitažený za vlasy, že mě z toho bolelo za ušima. Všechny ženský z Hošťálkovic dělaly psí kusy, aby se chalupníci z pravýho břehu potoka neservali s těma z levýho břehu. Ve filmu se jim to povedlo. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Od žen (ne)jen pro ženy. Na pozadí tragických událostí se odehrává krásná komedie o ženách, které chtějí zabránit dalšímu krveprolití, které je už nějaké muže stálo. Křesťanky a muslimky dávají hlavy dohromady a jejich důvtip dáva příležitost ke vzniku mnoha humorných situací. Pro zachování síly původního námětu, to je situace v Libanonu a nikdynekončících mezináboženských šarvátek, se Nadine Labaki nesoustředila pouze na odlehčenou, humornou stránku ale také na tragičtější okamžiky. Krásná hudba, francouzská inspirace. ()

Gendarme 

všechny recenze uživatele

Film který krásně ukazuje nesmyslnou vyhrocenost náboženských konfliktů, za které - dle filmu - mohou hlavně vznětliví muži. A ženy zde plní pravý protiklad - snaží se vší silou udržet mír a zároveň i život ve vesnici. Povedený snímek s troškou toho feminismu. A závěrečná scéna je asi jeden z nejlepších závěrů co jsem na 50.kviff viděl přesně navazuje a hlavně dostatečně ukončuje film. ()

pekl 

všechny recenze uživatele

Tak tohleto mi ve Velkém sále na MFF KV 2015 sedlo. Mix tragédie, komedie a muzikálu, místy naivní, nakonec silné, dojemné a s katarzí. Když se chlapi mezi sebou jenom umí prát a vraždit, musí vzít pořádek ve vesnici do rukou ženy. Tu ústřední melodii pořád nemůžu nějak dostat z hlavy... ()

blowup 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý film! Po několika útěcích z kinosálu, úžasná odměna. Měli by vidět a pochopit všichni. Docela se divím, jak mám odlišný názor od některých. Poselství je pro mne naprosto jasné a trochu symboličtější, než to někdo vidí. Slova, obraz, vtip a hlubší význam. ()

AneMKa 

všechny recenze uživatele

Pro mě nečekaně dobrá komedie z pro nás nezvyklého prostředí.Orientálně přitažlivá a přitom civilně hrající Nadine Labaki, kterou jsem si oblíbila i v Sukkar banat. Hvězdičku navíc za hudební vsuvky. Takže 5 hvězdiček. ()

lepo 

všechny recenze uživatele

Ja som v tom videl všetko. Poéziu, lásku, humor, smiech , plač, nenávisť a aj odpustenie. Iste tento film zanechal vo mne veľa a hlavne priblížil situáciu z Blízkeho východu iným pohľadom , ako ju vidíme a vnímame doma , prostredníctvom novín. Pečenie hašišových koláčov nemalo chybu, hlavne pri neskutočne odpichovej hudbe. Príjemné prekvapenie z Libanonu je tu. 5 stars...... ()

vancho 

všechny recenze uživatele

K pozretiu k tohoto filmu ma priviedlo zhliadnutie najnovšej drámy Nadine Labaki Kafernaum. Tento starší film ešte nie je taký vyzretý, ale je v ňom veľa pekného, ako aj vhodného na zamyslenie. Žeby bol svet riadený ženami lepší ako ten mužmi, o tom nepochybujem. Napriek tomu je táto myšlienka na konci až príliš hyperbolicky dotiahnutá, i keď počas celého filmu s ňou režisérka vtipne pracuje. Tiež sa mi páčili vložené piesne, ktoré dodávajú filmu špecifickú náladu. Zábavne pôsobí aj skupinka ukrajinských tanečníc. Jeden z komentárov píše, že všetky náboženské konflikty vo filme vyzerajú umelé. Žiaľ, ako sme sa mohli presvedčiť v bývalej Juhoslávii, aj susedia sa môžu začať vraždiť na podklade zvonku vnesenej vražednej ideológie. ()

HankaVitova 

všechny recenze uživatele

Jsou tam sice určité "scénáristické chyby" (nelogičnosti), ale rozhodně dávám plný počet bodů, protože zpracování takového tématu tak humorným způsobem, aniž by tím ale zapadla vážnost toho tématu, bylo opravdu povedené. ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Vtipné a vypointované propojení muzikálové formy a stále aktuálního střetu náboženských postojů na Blízkém východě. Jediné, co mi přijde škoda, je že, ti, kteří by tento film měli (povinně) vidět, ho nejspíš nikdy neuvidí. ()

Flashheart 

všechny recenze uživatele

Rád bych některým připomenul, že se to neodehrává tady za humny někde na Oravě, ale v dost odlišném kulturním prostředí. Tam je oheň na střeše hrozně snadno a z důvodů, které my asi nikdy nepochopíme (já taky ne), ale tak to tam prostě chodí. Toto tedy není něco, co bych já filmu vytýkal. Nicméně některé pasáže, především v první půlce, jsem teda nepobíral z žádného úhlu pohledu, netušil jsem, co se děje, proč se děje. Bohužel, to byla minimálně jedna celá hvězda dolů. Budu si to muset pustit ještě jednou, jednak kvůli tomu, jednak proto, že jsem k tomu měl otřesné, ale naprosto tragické titulky, které zjevně psal někdo z té vesnice. Snad pak přihodím hvězdu navíc. EDIT po druhém shlédnutí: lepší titulky a lepší pochopení. Už mi to celé dává smysl a posun ze 3* na 4* naprosto s přehledem. Líbí se mi to. ()

Fittan 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně neobvyklý film v našich končinách. Jejich problémy my nemáme. Jejich životní styl taky ne. Snad jediné co máme stejné jsou rázné maminky, manželky a milenky...Jejich revírem je vesnice... likvidují problémy tak rychle jak stačí přicházet. V tomto filmu je jasně vidět že křesťané a muslimové spolu v míru žít nemohou a nikdy nebudou. čím prostší skupina lidí na vzdělání a duchu tím obtížnější to je. Jediné na čem se křesťané a muslimové dohodnou jsou jejich ženy... udělají cokoliv aby bylo po jejich... Neuvěřitelný konec filmu který ve mě zanechal dlouhý dojem a zbořil moje již dost poničené mýty o multikulti soužití... ()

Reklama

Reklama