Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kytlice, Zimmer Frei nahlíží do absurdních dějin středu Evropy skrze malou obec Kytlice v bývalých Sudetech, ležící na severní hranici Čech. Průvodci filmu jsou Luděk Farkáš, naivistický malíř a pacient místního blázince, a režisérka Rozálie Kohoutová, jejíž rodina si zde v padesátých letech koupila za tři tisíce korun jednu z chalup po odsunutých Němcích. Rozálie a Luděk, nesourodá dvojice, se spolu snaží pochopit absurditu nacionalismu, který toto místo poznamenal. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Důvod, proč se v dokumentu mihnou Marek Brodský a Vlasta Třešňák, nemá žádnou skrytou symboliku. Marek jezdil na chalupu v Kytlicích, kterou zdědil po svém otci, a s Vlastou ho pojilo přátelství. (sator)
  • V dokumentu zazněl snaha vztyčit kříž zbytečným obětem na místě popravy Němců, ale nebyla politická vůle. Nakonec se to podařilo rok po natočení dokumentu. (sator)
  • Nalezené torzo pušky je G 43 (Gewehr 43 nebo Karabiner 43). Jednalo se o poloautomatickou pušku vyvinutou německou zbrojovkou Walther během druhé světové války. Oficiálně byla zavedena do výzbroje Wehrmachtu v roce 1942 a výroba probíhala v letech 1943 až 1945. (sator)

Reklama

Reklama