Reklama

Reklama

Cestující potraviny

(TV film)
  • Velká Británie Food Super Highway
Velká Británie, 2010, 49 min

Obsahy(1)

Naši planetu obepíná hustá síť silnic, dálnic, námořních i leteckých tras. Spojuje téměř všechny země a funguje nepřetržitě. A zdá se, že je nepostradatelná. Dopravují se po ní potraviny. Každý rok je například z Dánska do Japonska přepraveno čtyřicet tisíc tun slaniny. Z Kanady do Indie putuje čtyři sta tisíc tun hrachu ročně. Ve Spojených státech se spotřebuje deset tisíc tun kozího masa z Austrálie. Evropu brázdí křížem krážem kamiony se zeleninou a ovocem. Moderní technologie napomáhají tomu, že vše zůstává i po dlouhé cestě svěží a čerstvé. Pozitiva převažují, ale ozývají se i varovné hlasy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Důkladně propracovaný systém vykořisťování přírodního bohatství, které je ždímáno na 120 % a u kterého se divák nestačí divit, kde že se ty brambory všude pěstují. Bohužel dokument už neukazuje, pouze upozorňuje na způsob, kterým jsou potraviny uloženy a divákovi se dostane jen krásný pohled na perfektně fungující systém při kterém jsou potraviny v obrovských halách naplněných oxidem uhličitým nebo dusíkem uskladněny a nikdo se už nepozastaví nad tím, jak je možné, že v dokumentech o Ekvádoru, domorodci konzumují banány velikosti tlusté žížaly, ale u nás mají mnohdy větší velikost než je klasický rohlík, přičemž další faktorem je celkový zisk pěstitelů, který jen zřídka kdy překročí 5% celkové nákupní ceny, ale to je už každému ukradený. Další faktorem je přeprava, při které se spotřebuje obrovské množství neobnovitelných zdrojů a jak již podotknul Yarwen, kvalita uměle pěstovaných a chemicky ošetřovaných i přiživovaných plodin je nevalné výživové kvality, ale hlavní je, že máme velké množství přerostlých, krásných a nedozrálých plodin nebo nadměrné množství Islandské tresky a jsou všichni spokojeni. 40 % ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Vykreslené putovanie potravín po svete, bez toho, aby sa uviedli mínusy tohto systému, ktorý vyznieva ako skvelá prepracovaná moderná záležitosť, no v skutočnosti je to opak. Tento globálny systém spôsobuje ničenie lokálnych systémov a neprospieva nášmu zdraviu, preto uprednostňujem skôr dokumenty, ktoré zasahujú aj túto oblasť a jasne ukážu, čo to spôsobuje, či ako sa to snažia vyriešiť, lebo aj to som už videl. Manipulácia s prírodou je chorá, no v dokumentoch BBC mám pocit, že sa hraje v poslednej dobe len na jednu stranu a ospevujú GMO potraviny, nezmyselnú prepravu potravín po celej planéte k úprave a k následnej konzumácii spôsobom, že sa pestuje tam, kde na to majú technológie a peniaze a nie tam, kde príroda preto vyrobila podmienky a tak sa svet stal umelým kvôli zisku. Slabý dokument, i keď miestami náučný. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

V dokumente sa len okrajovo zapodievaju negatívnimi prvkami viď komentár Dragoni. Dokument skoro ani neškrkol o nezrovnatelne horšiu chuť plodín pestovaných umelo bez prirodzeného prostredia, výživová hodnota je slabá, pomer cena v obchode a plat robotníkov na plantážach, životné prostredie, to všetko je druhoradé. Ide o prachi. Hlavne je, že sa Briti pochválili ako na ich prdele makajú ludia z východnej európy. Zrejme mysleli stredu európu a robotníkov z krajín ako Maďarsko, Slovensko, Polsko a podobne. Tento dokument sa prezentuje akože všetko je v poriadku ideme ďalej, potravín je dosť pre všetkých, lebo sme strašne vyspelí. Aj tak dám 3* za to, že mato bavilo. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších dokumentů, který rozhodně stojí za pozornost, ale vidět víckrát ho nemusím :) .. Krásná animace při "umírání" plodu, vyprávění srozumitelné.. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Je to takové Vaňkovo Jídlo s.r.o. ve větším. Rozbor několika potravin z různých krajů. A u všeho je něco pro a něco proti. Logicky pokud chceme mít jahody a banány na štědrý den, hold tím poškozujeme samotnou planetu. Ale pěkná ukázka kolik je úsilí za tím, než se něco vyprodukuje a než se to doveze k cílovému zákazníkovi. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Je sice hezké, že rajčata nepotřebují slunce a půdu, ale dobře rostou i v "minerální kostce" pod umělým osvětlením, už zde ale není zdůrazněno, že nemají chuť a obsahují jen jednu třetinu zdraví prospěšných látek, které by měly mít, kdyby rostly přirozeným způsobem. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Další kvalitní dokument z produkce BBC, kdy každému to základní o přepravě musí dojít, když má dobrý všeobecný přehled. Dále dokument podává mnoho podrobností. Téma je celkem obsáhlé, tak by to bylo i na více dílů. O negativním dopadu přepravy a produkce se dokument nezmiňuje, což podle mého nebyl cíl dokumentu. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Sonda do pestovania a hlavne rýchlej prepravy zeleniny či rýb na miesto spotreby. Keďže to robila BBC, kvalita je zaručená. Zaujala ma prírodná chladnička v Afrike z dreveného uhlia.. ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument , poučný a veľa napovie ako a kde čo vzniká . Špeciálne holandská a egyptská časť je zaujímavá. Skutočne je zvláštne a zároveň fascinujúce ako sa dá s prírodou manipulovať a mať z toho finančný profit. ()

milhouse333 

všechny recenze uživatele

Dobře mapuje způsob přepravy, ale pouze nastinuje skutečný dopad na ekologii. Mrzí mě, že po shlédnutím můžeme mít pocit, že dokument nám vlastně řekl, že vše co se k nám dováží je čerstvé a chutné a skvělé a nezmínil, kolik vykořistování půdy a lidí to stálo.... ()

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Óda na současnou konzumní společnost, kdy je proces od sklizně až po supermarket pojat jako velkolepý, dokonalý mechanismus, jehož nepříznivé dopady jsou v závěru shrnuty v asi šesti vteřinách, jen tak, aby se neřeklo. Filmaři si dali při tvorbě hodně práce, navštívili hodně exotické lokace po celé planetě, zpracovatele i dodavatele, ale přestože je film zjevně zaměřený pouze na tento řetězec, tak mi bližší pohled na tu temnější stránku vyloženě chyběl. ()

Aquarii 

všechny recenze uživatele

zajímavé...ale nejsem zastánce toho, aby potraviny cestovali přes celou zeměkouli... co se dá vypěstovat u nás, ať se pěstuje u nás... ()

kyron 

všechny recenze uživatele

pomerne jednostranný, až agitačný dokument, kto chce, uvidí aj to nevypovedané... ako ten Egypt a Holandsko to je čistá úchyláreň, ale aj to ostatné nemá k tomu ďaleko. ()

Reklama

Reklama