Reklama

Reklama

Ve snímku z dílny Roara Uthauga se ocitáme ve fiktivním světě nehostinné krajiny, kterou už deset let ohrožuje mor. Divákům tento snímek nabízí epicky rozsáhlé akční filmové dobrodružství a vypráví příběh devatenáctiletého děvčete, které se po zabití celé rodiny dostane do rukou zločinecké skupiny společenských outsiderů. Brzy však zjistí, že v jejich společnosti ji čeká osud horší než smrt, a tak se pokusí s pomocí mladšího děvčete z tábora utéct. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tahle historická naháněčka skrz mrazivou, ale nádhernou přírodu vzdáleně připomene příbuzného Centuriona. Jen tu banda hrdlořezů nehoní boje schopné vojáky, ale dvě nebohé dívky, které mají jen pramalou šanci proti tlupě ozbrojenců a násilníků. Tu navíc vede pěkná svině v podání Ingrid Berdal (Fritt Vilt), která si svojí roli fakt užívá. Možná trošku zamrzí krátká stopáž (bez závěrečných titulků pouhých 74 minut) a lehké zpomalení v prostředku filmu, ale tempo opět nakopne prohození rolí kočky s myší a následná rubačka. Nuda tedy nehrozí. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Naprosté obtažení šablony vztahu oběť-kořist-oběť, jejíž neochota obohatit tohle spojení se jeví až jako záměr. Výhoda Norska, kde se vizuál udělá tak nějak sám, pak stačí jen sehnat árijskýho hermafrodita, co umí držet kuši, 3000 krone a skladatele, co si vehementně myslí, že dělá soundtrack k dalšímu LoTRovi. Jediné vybočení od schématu je fakt, že postavy se většinou ve filmu chovají jak pitomci, ale jsou na to od sebe zvyklí, takže dokáží aktivně reagovat na okamžitý výsledek své demence. ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Temný severský film z období morové epidemie, kde si nikdo nemohl být svým životem jist. Jedná se o hon party zbojníků na dívku, které předtím tito lidé zabili rodiče a mladšího bratra. Vše se odehrává v ponuré severské přírodě, takže film svou atmosféru bezesporu má. Na čtyři hvězdy to, myslím, nebylo, ale i tak se jedná o dost kvalitní jednorázový film. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Dlouho sem neviděl tolik klišé a rutinních filmařských postupů jako v tomhle Norském hraní si na Marshallova Centuriona.Od zabití rodiny malé Signe to jede v neuvěřitelně předvídatelné lajně: útěk/hon/ (teď sem si řikal, že musej určo najít vopuštěnej dům, kde budou dvě kostry v posteli a přijde tam nějaký lovec a bum :D ) /kecání/přepadení/opět útěk/ (řikal sem si, že jediná možná záchrana je útes a pád do řeky ááá bum :D ) a finální bitka.Přesně jak sem si příběh nalajnoval po 5. minutách promítání, tak přesně taky film probíhal.Uthaug už v Ledové Smrti dokázal, že umí moc hezky vykrádat a kopírovat slavné americké bijáky, které sice zručně, leč bez vlastní invence převede na filmové plátno v severském podání.Záhadou je, že stejně jako Ledová SMrt to prostě celé docela funguje, stopáž je přiměřená takže nestíhá nudit, obsazení je sympatické, příroda nádherná, Ingrid Bolsø Berdal je neuvěřitelná mrdka a vražda smrt zabití nekompromisní.Kdyby Uthaug přidal 15 minut nějakých akčnějších scén a přidal více osobitosti a překvapení ( třeba kdyby SIgne sežrala Frigg ) mohlo se jednat o nadprůměrný kus.Takhle to je jen další Norský jednohubec na uzívané pondělní ranko.59%. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Ve své kategorii ucházející liga… Nenáročné historické drama plné výpůjček z nákladnějších eposů. Vlastní vklad – severské prostředí a naturel – tam celkem dobře zapadá. O nic přelomového se však nejedná: připomínalo mi to videoklip nikterak přínosné symfonicko-metalové „grupy“, co ještě nevyrostla z fantasy snění. Nevybízí k tomu pouze hlučná a patetická hudba, které je opravdu nad míru, ale zejména patos v pohledech, gestech a dialozích. Podobně vážně se bral Refnův Barbar (2009), ač v něm Mikkelsen alespoň všechno neustále nekomentoval a nehledal vhodné přirovnání. Zde se hraje na popisné dialogy, co mají rozvíjet víceméně chromou mytologii. Doporučuji jedno – nesledujte vůbec titulky, protože z tváře postav beztak snadno vyčtete, o čem zrovna mluví. Mimoto norština je pro Středoevropana tajemně znějící jazyk a lépe neznat přesné znění hovoru… Kochat se na filmu v omezené formě dá, tvůrcům očividně záleží více na filtrech a efektních zpomalovačkách, než na originalitě příběhu. Záleží pak na normě, kterou si divák určí – snímek je svižný a stěží začne nudit, s omezenými prostředky naložil účelně a při obsazení se kromě namakaných hochů našlo místo i pro dobře namaskované zjevy, bez nichž by líčená doba byla o poznání chudší. Ve zkratce – k nezávaznému pobavení asi ano, hledat něco víc by byl velký omyl. (MFFKV 2013) ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Na začátku filmu Signe (Isabel Christine Andreasen) vyřezává do přívěsku na krk runu "Othila", která znamená dědičnost či dědictví. (WolfIssen)
  • Kristian Espedal, který hraje lukostřelce Grimma, je také známý jako Gaahl, bývalý zpěvák norské black metalové kapely Gorgoroth. Od roku 2008 v kapele nepůsobí. (hladass)

Reklama

Reklama