Reklama

Reklama

Ve snímku z dílny Roara Uthauga se ocitáme ve fiktivním světě nehostinné krajiny, kterou už deset let ohrožuje mor. Divákům tento snímek nabízí epicky rozsáhlé akční filmové dobrodružství a vypráví příběh devatenáctiletého děvčete, které se po zabití celé rodiny dostane do rukou zločinecké skupiny společenských outsiderů. Brzy však zjistí, že v jejich společnosti ji čeká osud horší než smrt, a tak se pokusí s pomocí mladšího děvčete z tábora utéct. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Dlouho sem neviděl tolik klišé a rutinních filmařských postupů jako v tomhle Norském hraní si na Marshallova Centuriona.Od zabití rodiny malé Signe to jede v neuvěřitelně předvídatelné lajně: útěk/hon/ (teď sem si řikal, že musej určo najít vopuštěnej dům, kde budou dvě kostry v posteli a přijde tam nějaký lovec a bum :D ) /kecání/přepadení/opět útěk/ (řikal sem si, že jediná možná záchrana je útes a pád do řeky ááá bum :D ) a finální bitka.Přesně jak sem si příběh nalajnoval po 5. minutách promítání, tak přesně taky film probíhal.Uthaug už v Ledové Smrti dokázal, že umí moc hezky vykrádat a kopírovat slavné americké bijáky, které sice zručně, leč bez vlastní invence převede na filmové plátno v severském podání.Záhadou je, že stejně jako Ledová SMrt to prostě celé docela funguje, stopáž je přiměřená takže nestíhá nudit, obsazení je sympatické, příroda nádherná, Ingrid Bolsø Berdal je neuvěřitelná mrdka a vražda smrt zabití nekompromisní.Kdyby Uthaug přidal 15 minut nějakých akčnějších scén a přidal více osobitosti a překvapení ( třeba kdyby SIgne sežrala Frigg ) mohlo se jednat o nadprůměrný kus.Takhle to je jen další Norský jednohubec na uzívané pondělní ranko.59%. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Na podobné akcí nabité historicky se tvářící snímky moc často nekoukám, takže mě film, možná i díky tomu, docela dost bavil. Příběh, odehrávající se v překrásné severské přírodě, měl spád a rozhodně mu nechybělo napětí, které bylo ještě zvýrazněné příhodným hudebním doprovodem. Jen ten silácký konec, kdy hlavní hrdinka všechny spacifikuje, aniž by se do té doby projevovala jako bůhvíjaká ranařka, si mohli tvůrci odpustit. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Norská krajina ve své temné kráse a příběh, který není ničím nový ani objevný, ale má spád. Ano, režisér sází na náhodu, štěstí a nepravděpodobnost, že je nad slunce jasné - takhle by se to stát prostě nemohlo. Nemá cenu vyjmenovávat řadu nesmyslů, ať už pád do vodopádu, nebo fakt, že mladá dívka zatočí s bandou ozbrojených dospěláků. Ne, ve skutečnosti by to byl hodně krátký příběh. Ale jako dobrodružná pohádka v přitažlivých kulisách, proč ne? Už chyběli jen draci a zákeřní skřítci. Já jsem se nehal obelhat, přivřel obě oči a užíval si zemi, kterou mám rád (tedy kromě Čech). ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Mno, je fakt, že akčnější a napínavější už byla i Ronja dcera loupežníka. Je to trochu rozvleklé, na dialogy strašně chudé, ale tak co, proč by měl v této drsné krajině notabene ve středověku hýřit vtipem národ, který vyhrál mistrovství světa v depresi. Prakticky celý film tedy u mě utáhlo několik detailů. Jednak záběry na opravdu krásnou přírodu, pak konsternace představitelkou velitelky bandy zabijáků, která nevypadala ani jako chlap, ani jako žena, dokonce ani jako člověk, a následně mě celý film strašně rušilo přehnaně vyvyinuté poprsí té prchající dívenky, u níž jsem se domnívala, že je jí dvanáct, protože obsah jsem si přečetla až po filmu. Tak ne, bylo jí devatenáct, ale vypadala na dvanáct, až teda na ty kozy..no tak když vám z filmu zůstanou jen tyto asociace, tak to bohužel na víc než dvě a půl hvězdy nedá. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Pojmy Thriller / Akční / Dobrodružný / Historický svádí člověka k představě nabušené, nápadité, středověké akční řezničiny. Notabene počte li si před tím v nadšených výšplechtech zdejších erudovaných teoretiků. Ačkoliv jsem s těmito entitami již důvěrně obeznámen a vím, že by byly schopny opětkovat i monoskop, protože je príma barevný a strhujícím způsobem píská, opět jsem naivně zadoufal, že tentokrát to bude výjimka a pobaví se i zdravý, heterosexuální divák. Ani hovno. Viděl jsem pouze tisíckrát omletý, klišovitý, ultranudný Vasův běh za účasti pěti nemytých Norů a dvou místy až otravných fakanů. Sice mi na začátku vysvětlili, že skoro všichni obyvatelé Norska chcípli tehdy na mor, ale při výše zmíněné kategorizací bych stejně nikdy nevěřil, že budu nucen sledovat vleklé adopční trampoty ohyzdné babochlapí banditky, která je kapku nerudná, protože by na ni nikdo nevlezl ani s nožem na krkavici. Ale příroda je tam opět pěkná! Lesy, kopce, fjordy a tak.... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Kristian Espedal, který hraje lukostřelce Grimma, je také známý jako Gaahl, bývalý zpěvák norské black metalové kapely Gorgoroth. Od roku 2008 v kapele nepůsobí. (hladass)
  • Na začátku filmu Signe (Isabel Christine Andreasen) vyřezává do přívěsku na krk runu "Othila", která znamená dědičnost či dědictví. (WolfIssen)

Reklama

Reklama