Reklama

Reklama

Ve snímku z dílny Roara Uthauga se ocitáme ve fiktivním světě nehostinné krajiny, kterou už deset let ohrožuje mor. Divákům tento snímek nabízí epicky rozsáhlé akční filmové dobrodružství a vypráví příběh devatenáctiletého děvčete, které se po zabití celé rodiny dostane do rukou zločinecké skupiny společenských outsiderů. Brzy však zjistí, že v jejich společnosti ji čeká osud horší než smrt, a tak se pokusí s pomocí mladšího děvčete z tábora utéct. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto filmu je věcí momentálního rozpoložení diváka. Pokud jste předtím viděli trhák, budete se pohybovat mezi jednou až dvěmi hvězdami. Pokud ovšem za sebou máte totální s... labotu, bude vám Útěk připadat dobrý. Budeme-li hodnotit atmosféru, nebála bych se čtyřhvězdy, pokud si ale vezmeme na mušku originalitu - ruku na srdce, kolik podobných scénář už se tu odehrálo? K žádným převratným dějovým zvratům nedochází, nebojím se použít výraz vrstvené klišé. Na co taky investovat nějakou invenci do diváků, když chtějí vidět stejně pokaždé to samé?!  Ale nakonec co? Venku je mlha, je volná hoďka a kus té norské přírody k vidění je. Takže na co vlastně rozebírat detaily? Holky už se určitě poučily a příště nenechají zneškodněným pronásledovatelům v rukách zbraně. A kdo si chtěl ten středověk trochu prodloužit, může mrknout na tuzemák z roku 1982, jak se s rolí popasovala třináctka Michaela Kudláčková. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Pojmy Thriller / Akční / Dobrodružný / Historický svádí člověka k představě nabušené, nápadité, středověké akční řezničiny. Notabene počte li si před tím v nadšených výšplechtech zdejších erudovaných teoretiků. Ačkoliv jsem s těmito entitami již důvěrně obeznámen a vím, že by byly schopny opětkovat i monoskop, protože je príma barevný a strhujícím způsobem píská, opět jsem naivně zadoufal, že tentokrát to bude výjimka a pobaví se i zdravý, heterosexuální divák. Ani hovno. Viděl jsem pouze tisíckrát omletý, klišovitý, ultranudný Vasův běh za účasti pěti nemytých Norů a dvou místy až otravných fakanů. Sice mi na začátku vysvětlili, že skoro všichni obyvatelé Norska chcípli tehdy na mor, ale při výše zmíněné kategorizací bych stejně nikdy nevěřil, že budu nucen sledovat vleklé adopční trampoty ohyzdné babochlapí banditky, která je kapku nerudná, protože by na ni nikdo nevlezl ani s nožem na krkavici. Ale příroda je tam opět pěkná! Lesy, kopce, fjordy a tak.... ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jako je to paráda, to jednoznačně!! Ale je to takovej "malej" film, na který si asi po měsíci už moc nevzpomenu. I když mluví všichni o "survivalu", trochujsembyl zklamán, protože survival mívá tradičně většinou hodně pomalé vyprávění a svojí houstnoucí bezvýchodnou situací drtí diváky... Ne, že by to bylozavedené pravidlo, ale u většiny kousků to tak vždycky bylo. No nic, tady máme rychlý "survival". Je to hodně akční a děj se valí kupředu jak lavina. Špičková hudba dokresluje už tak drsně "nasranou" honičku po severské přírodě a krátké klidné momenty střídají rychlé a dynamické scény. To bylo super. Partička herců fajn. Jen ta krátká stopáž, sakra už tak to bylo na mne až moc rychlý a když to bylo v nejlepším, byl konec ... Kdyby ... ano nemám rád kritikovo slovo "kdyby", ale tady si jej neodpustím... Kdyby do party hrdlořezů přidali tvůrci takaspoň ještě dva zabijáky, celý děj by se mohl krásně nastavit o 15 min a rozhodně by to u mě bylo na 4*. Ono to vlastně je tak dobré, že mi bylo líto, že to není delší, protože jsem si to fakt užíval ... ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Na Flukt, resp. Escape som sa tešil už dlhší čas, keďže sa tu znova stretli režisér Roar Uthaug a herečka Ingrid B. Berdal, ktorí spolu pred rokmi pripravili dokonalý Fritt Vilt. A sklamanie sa našťastie nedostavilo, hoci v tomto prípade už ide o celkom iný film a vlastne aj žáner. Drsný dobrodružný thriller s detskými hlavnými hrdinami, ktorý miestami, ako to už bolo spomenuté; pôsobí nielen historicky, ale až postapokalypticky. Hutná severská atmosféra, dobrý spád, jednoduchý, ale postačujúci dej, kvalitný audiovizuál a uveriteľné herecké výkony vytvárajú šikovnú, nenudiacu jednohubku. A aj keď film na niektorých úsekoch trochu stráca dych, myslím že si zaslúži oceniť, aj preto, že to celé dokázali natočiť behom 28 dní s rozpočtom 2,6 mil. usd, za čo by slávni a preceňovaní americkí tvorcovia nevyrobili ani trailer. ()

GrungeChild 

všechny recenze uživatele

Řemeslně naprosto perfektně zpracovaný, ale bohužel taky nudný, předvídatlený, dost přihlouplý (zvlášť v závěru to nabírá grády) a přehnaně emociální doják, který dá divákovi okusit úžasnou severskou přírodu, středověkou atmosféru, skvělé herce i kostýmy, ale ve výsledku ho spíše rozhořčí než nadchne. Velká škoda, že krásná vizuální stránka nejde ruku v ruce s tou obsahovou, takhle přesně bych si představoval například nějaký nový fantasy počin, který by se nesoustředil pouze na dvě roztomile nešťastné děvečky - !SPOLER! - a jejich úprk zakončený minimalistickou pomstou, která se očividně inspirovala u největších odborníků přes tuto problematiku, jako je třeba Hrabě Monte Christo či Terminátor (scéna s vodní kuší ala "zastlala-vystlala bejby", tomu říkám epický filmový orgasmus!). - !KONEC SPOLERU! - Ve výsledku příjemná potěcha pro oko, ale nic zapamatováníhodného, kvůli čemu by se tu muselo zbytečně hýřit hvězdami. 3* za zpracování. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Na začátku filmu Signe (Isabel Christine Andreasen) vyřezává do přívěsku na krk runu "Othila", která znamená dědičnost či dědictví. (WolfIssen)
  • Kristian Espedal, který hraje lukostřelce Grimma, je také známý jako Gaahl, bývalý zpěvák norské black metalové kapely Gorgoroth. Od roku 2008 v kapele nepůsobí. (hladass)

Reklama

Reklama