Reklama

Reklama

Parade

Trailer 1

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (68)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mne je jedno ked sa buzny vzajomne pichaju do prdele /hlavne nie mna, ze jo/ a necham ich nech si naprosto nekonfliktne vzajomne skusaju vsetky telesne otvory a vsetky telesne tekutiny. Problem nastava vtedy, ked A/ sa v blizkosti mojej velactenej prdele zacinaju objavovat ovalne a valcovite predmety - vtedy sa zo mna stava eserocka, spolocnost s rucenim obmedzenym, cize ludovo rucim za seba len obmedzene. po B/ ked na mna buzny hystericky ziapu z telky aki su oni normalni, vobec to nie je choroba, bolo to vynate zo zoznamu chorob, oni sa v nicom nelisia od ostatnych, chcu len homorodinky, adopcie deti atd atd ..... a problem nastava, ked sa dozvedam, ze problem je vo mne, lebo som rasisticka, intolerantna, xenofobna a homofobna zruda, jelikoz ten ich seksualny zivot nepovazujem ani picu kurvu za prirodzeny. Tak vtedy som rad ze ich rady kosi isty virus zvany HIV, a vysmievam sa ich utrpeniu ked buzna v rohu fnuka a knuci lebo za jeho seksualne aktivny zivot prisiel kus reality. Akasi bukvica raz povedala . najtazsie na HIV je ze Vam znici cely sexualny zivot - mno mne je to jedno ze HIV im znici ich seksualny zivot ..... nenavist necitim, sak nemam dovod. dnes su prajdy aj Prahe a BA. 20 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Buzeranty nijak zvlášť nepodporuji (vlastně vůbec), ale tady byli tak sympaticky podaní, že jsem jim fandil. K tomu se tam všichni mezi sebou mlátili, nadávali si a chlastali, takže z toho byla dost slušná taškařice, která celé dvě hodiny bavila dobrým situačním humorem a ničením předsudků především mezi bývalou Jugoslávií. 90% ()

Reklama

Lanark 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást námětem filmu, homosexualita tu totiž jen slouží jako katalyzátor dění. Některým situacím dodává více vážnosti, jiným zase pomáhá dokreslit absurditu okamžiku. Srbové se narozdíl od nás nebojí přiznat i své stinné stránky a navíc si z nich dokáží udělat srandu. Ne však takovou, která by problém bagatelizovala, jako se to děje v českých komediích posledních let. Dragojevic umí tnout ostře do živého tak, že se vám chce brečet i smát zároveň a navíc vzadu na patře cítíte hořkou pachuť člověčenstva. Stejně tak jako to umí Kusturica. Narozdíl od něj je však Dragojevic civilnější, jeho postavy zůstávají živé a nestávají se pouhými klauny v cirkusu tohoto světa. Možná právě proto jsem se u jeho "Parády" bavil víc než u většiny "Černobílých kocourů". ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad na crazy komedii se v tomto podání změnil na podivnou výpověď o zaostalosti některých balkánských krajů a národů. 1)  Ale vidím i pozitivní aspekty díla. Už se na Balkáně točí filmy nejen o všudypřítomném gangsterství, primitivismu a bídě, ale raší tu snahy o plnou duchovní emancipaci v podobě vzájemné tolerance odlišných světonázorových, politických, náboženských postojů včetně třeba sexuality či genderu._____ 2)  O zábavě bych v této souvislosti moc nemluvil, spíše o lehkém popíchnutí většinové společnosti, aby si uvědomila, že svou většinu může velmi rychle ztratit, když půjde o něco jiného, než o to, s kým kdo spí a souloží._____ 3)  Výstižný koment: evulienka3*****._____ Zajímavý postřeh o spojování gayů s kriminálníky a národy bývalé Jugoslávie uvádí zette*****. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Černý humor a svižné tempo kritice tmářství sluší. Škoda jen těch hollywoodských manýrů, roztahanosti a opakování banálních vtipů. Ke konci snímek padá k popírání sebe sama využíváním mnoha stereotypů. I tak ale pro množství povedených gagů a tendenci tnout do živého stojí za to Dragojevičovo dílo vidět. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Vo filme sa vyskytujú scény z Pride parade 2009 a 2010, no tie z roku 2009 sú fiktívne, lebo udalosť sa v ten rok nekonala. (Marek1991)
  • Režisér Srdjan Dragojević si v jednej scéne ako okoloidúci strihol malé cameo. (Marek1991)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Srbsku, Chorvátsku a Macedónsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama