Reklama

Reklama

Domov

  • Rusko Dom (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V rozlehlém domě uprostřed ruských stepí se schází celá široká rodina.Když se po 25 letech náhle na prahu dveří objeví i nejstarší syn Viktor, na světlo začnou vyplavovat dosud nedořešené rodinné konflikty. Nikdo však nemá ani tušení, že Viktor utíká před svou temnou minulostí a že bezcitní nájemní zabijáci v černých oblecích neúnavně hledají jeho tajný úkryt. Skutečným ohrožením už tedy nejsou jen komplikované rodinné vztahy, ale nebezpečí, které na ně číhá venku. Oleg Pogodin vytváří skličující, ale poetický film s podmanivou silou filmových obrazů, kde je cítit vliv nejen ruských filmových velikánů Andreje Tarkovského či Nikity Michalkova, ale i amerických westernů se silným motivem osudovosti a divoké přírody. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (14)

bassator 

všechny recenze uživatele

47th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2012 - OFFICIAL SELECTION - OUT OF COMPETITION - Hlavní program - mimo soutěž (Dom / DOM - A RUSSIAN FAMILY / Domov) - SPOILER - Parta zabijáků se vydává do stepi zabít na objednávku Viktora. Místo toho povraždí celou jeho dvacetičlenou rodinu kromně starého nemohoucího, paralizovaného důchodce na invalidním vozejku, kterému se všechny kulky vyhnou. On byť se nemůže ani hnout vezme spravedlnost do svých rukou. To co se nepovedlo Viktorovi a všem za ně spraví on. Zabije je všechny!!! Myslíte pohádka? Nikoliv, toto je film Domov... - 6. 7. 2012 - kino Thermal - Kongresový sál - Karlovy Vary - 6/7 filmu - 45% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, který na první pohled působí hodně drsně, je ve skutečnosti místy dost trapně natočen. Trapně, nevěrohodně a divně. Jak kdyby si herci během natáčení šlehli nějakej moskevskej koks a místo thrilleru točili nějaký psychadelický nesmysle. Prostě jsem jim nerozuměl a spolu s divnými, nudnými postavami, jsem ve výsledku nic závratnýho ani nedostal. ()

Reklama

Aelita 

všechny recenze uživatele

"Dům" je v druhé řadě filmem o věčném tématu otců a dětí, v třetí řadě o rozkladu patriarchální rodiny v podmínkách postmoderního světa a teprve kdesi na konci filmem s akčními a kriminálními prvky. V první řadě je to však film-podobenství, kde velký dům uprostřed široké stepi symbolizuje dnešní Rusko, rozsáhlá vícegenerační a různorodá rodina představuje společenství národů Ruské federace a konec filmu ztvárňuje režisérskou vizi o východisku ze současného marasmu balancování mezi sebeničením a vůlí k životu, mezi nesnášenlivostí a svorností, mezi duševním úpadkem.a duchovní obrodou. Příslušníci velké rodiny představují skoro všechny archetypy obyvatelstva Ruska počínaje otci a veterány revoluce a různých válek, přes matky i domácí puťky, bloudícího inteligenta a jeho obětující se manželku zcela podle vzoru Raskolnikova a Soni Marmeladové z Dostojevského Zločinu a trestu, Žida věčně na rozcestí mezi Ruskem a Izraelem, změšťanštělou intelektuálku, dělníky, rolníky, establishment a kriminál a konče novou neznámou generací. Rozklad vždy začíná uvnitř oslabením jednotlivých článků a spojů. I ten největší dům přestane být pevností, pokud se rodina nedokáže semknout a zaměřit se na nepřítele. ___ Ruská Rodinná oslava v rodinném sídle Skyfall lehce říznutá Kill Billem s "wagnerovskou" hudbou Melancholie. ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Domov má takový menší problémeček - místy chytá parodický, až cynicky vtipný tón (a s největší pravděpodobností to nebyl režisérský záměr). Rodina se hádá, hraje nám tuc-tuc hudba, mafiáni střílí. - on to byl hezký nápad, ale ta rodinná hádka namísto tíživosti chytá rysy rodinné komedie (čemuž odpovídal i smích v obecenstvu). Takže ačkoliv poslední půl hodina ukázala všem, zač je toho loket, a doopravdy dokázala pesimisticko-negativně naladit (aneb každé Vary mají správnou depresárnu), nedokázalo to smazat chuť rodinných skečů. A hlavní postava a její dokumentaristický "hlas boží" a otcovské, úžasně správňácké chování mě lehce iritovalo. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Dom přináší zajímavý kontrast. Jednak nicneříkající mrtvou step, jednak skomírající ale početnou rodinku, která uprostřed ní přežívá desítky let, a v neposlední řadě nestabilní prvek mafie, který přitáhne syn - zločinec. Na pár místech pobaví lehkými a nevtíravými situačními gagy, jinde zase zaujme střetem osobností. V každém případě, konec stojí za to, a ačkoliv je Dom v tomto ohledu trochu zvláštní, mně se líbí. [KVIFF 2012] ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • V Rusku mnohé šokovala podobnost finální scény filmu s masovou vraždou v obci Kuščevskaja v Krasnodarském kraji, při níž zločinecká banda zavraždila 12 lidí včetně čtyř dětí v listopadu 2010, kdy se zrovna natáčel film. (Aelita)
  • Přes kladné hodnocení filmových kritiků film naprosto propadl v kinech. Tržby činily 142 tisíc amerických dolarů při rozpočtu 4 miliony. Film se tak stal jedním z nejztrátovějších ruských filmů roku 2011. (Aelita)
  • K názvu filmu režisér řekl: "Nechtěl jsem žádné varianty. Chtěl jsem archetypální jednoduchý název. Bylo natočeno hodně filmů s tímto názvem. Dům – to je archetyp stejně jako zrcadlo. Právě takový musí být název pro film." (Aelita)

Reklama

Reklama