Reklama

Reklama

Čtyři dohody

(divadelní záznam)
Trailer

Obsahy(1)

Úspěšné divadelní představení Jaroslava Duška na motivy stejnojmenného bestselleru "Čtyři dohody" zaznamenala dokumentaristka Olga Špátová a kreativně ho doplnila o soukromé rodinné filmové archivy. Duškova hra inspirovaná nadčasovou toltéckou moudrostí knihy Dona Miguela Ruize provedla za devět let více než 150.000 diváků v cestě za osobní svobodou a štěstím. Slovem, tělem, hudbou a srdcem hrají Alan Vitouš, Pjér La Šé´z a Jaroslav Dušek. (Verbascum Imago)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (223)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nejsem hipík a hlavně po ránu kolem sebe šířím úplný opak energií, než které nám v sobě pomáhá najít kniha Dona Migulea Ruize, ovšem toto pozastavení se nad směšnými hodnotami, které jsme tady za tu krátkou dobu stačily vytvořit, dokáže člověka neuvěřitelně zklidnit. Před návštěvou představení není potřeba přečtení knihy, protože Dušek všechny zásadní myšlenky interpretuje naprosto dokonale a celé to obohacuje svým osobitým humorem. Pro lidi s předsudky je však přečtení knihy nutností, aby věděli do čeho jdou, pak už je těžko může bosý Dušek šokovat se svou indiánskou košilí a značně alternativními hudebními čísly. Kniha ani představení z vás ze dne na den šťastného člověka neudělají a je na každém, jestli vůbec dokáže přijmout fakt, že se stejně jako předešlé generace snažil řídit uměle vytvořenými pravdami, které vlastně ani nemají žádný smysl a navíc nám ještě škodí. Viděl jsem pouze divadelní záznam, takže nedokážu posoudit, zda představení je skutečně zdlouhavé, ale záznam má tempo velmi svižné. K samotným dohodám můžu říct jen to, že hned první nedokážu dodržet ani pár hodin, ale třeba díky druhé jsem si po čase začal masochisticky užívat vyhrocené situace, protože ustát je se stoickým klidem a ještě si analyzovat velikost vnitřního problému protivníka, aniž by si to při ubohém kopání kolem sebe uvědomoval, to je vrcholně opojný pocit. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Tak nějak chápu nadšení z tohoto divadelního představení (a o nic jiného než záznam divadelního představení, proložený černobílými filmovými záběry z pravděpodobně 30. let - z nichž některé by dnes mravokárci označili za pedofilní - nejde). Lidé dnešní doby nemají čas nad něčím skutečně přemýšlet, potřebují instantní prefabrikáty - instantní polévky a instantní kafe, zaliješ horkou vodou a máš hotovo, můžeš ze sebe dělat filozofa na vyšší úrovni vnímání a navzdory Duškem řečenému ze sebe dělat übermensche a těmi na nižší úrovni okázale pohrdat. Dušek je sem tam vtipný, ale ty dvě hodiny jsou prostě únavné. Než se vyžvejkne s jednou myšlenkou, kterou okecává zleva zprava, uteče čtvrt hodina. Do toho podivné zvuky kytary a jakýchsi činelo-bubnů jako hudební doprovod. Myšlenkově spatlanina Toltéků, to Brahmy a Pačamamy, papež František by měl radost. Občas se sice objeví určité obecné  a potřebné pravdy, ale jsou zahlušeny tou hromadou balastu. Docela by mě zajímalo, kolik těch, kteří představení viděli ať na divadle, nebo v záznamu, dnes chodí bosky po světě, nebere si věci osobně, adoruje přírodu, hledá v sobě skrytého Brahmu, nevytváří si předem žádné domněnky, a vůbec žije v souladu se svým tělem a Pačamamou. ()

Reklama

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Počin jsem viděla před pár lety v Brně u Bolka Polívky a nyní jsem na to narazila na youtube a velmi ráda jsem si to celé zopakovala. A můžu říct, že u máločeho se směju na plnou pusu a nahlas a tak že to je slyšet do vedlejší místnosti:) Úžasná filharmonie vtipu a moudrých myšlenek. Myslím že každý by si to měl poslechnout (youtube) či zajít do divadla a něco si z toho odnést a možná by se tu žilo ještě o něco líp. Ale musím vás zklamat, žádná taková dochovaná toltécká filosofie neexistuje...:( Jsou to jen spekulace a domýšlení. Ale možná že to nevadí, protože hlavně že to pochopil Dušek a předává to velmi originálně dál:) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jak se asi tak dá hodnotit dvouhodinový záběr na stojícího chlapa, že jo. To ocení leda tak ženská, my kluci bychom potřebovali, aby Dušek vypadal víc jako třeba Terka Voříšková. No tak to je ale jedna věc. Druhá věc je ta, že když si k telce vezmete i uši, budou mít Čtyři dohody větší efekt než osm semestrů po posluchárnách. Alespoň u mě to tak je, nemusíte si tenhle můj komentář brát hned osobně. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Velmi poučné, pre niekoho kto si napríklad v živote neprečítal Osha a to je samozrejme viac ako 90 percent populácie. Som asi zvláštna, ale keď som ho čítala, bolo mi podozrivé, prečo píše tak strašne jednoducho. Potom mi došlo, že bol dosť múdry na to, aby to napísal zrozumiteľne pre všetkých rozdielne inteligentných ľudí. Preto bol zakázaný a prenasledovaný. Učil ľudí myslieť a odporovať systému a to nejde pod nos žiadnej vláde samozrejme. Takto sú urobené aj Čtyři dohody. Je vidieť, že ten, kto to napísal bol muž, mal to poriadne naštudované. Zen budhizmus, toltékovia a psychologický prístup. Proti manipulácii manipuláciou? Jemnou, ale stále tak trochu manipuláciou. Nemyslím tým, že to čo robí je zlé. Jediné čo to dokazuje je, že človeka treba vmanipulovať aj do toho aby sa naučil byť slobodný. Snažia sa nám ukázať cestu k sebauvedomeniu a zbaveniu sa Ega. Veľmi potrebné v dobe, keď do nás médiá ládujú heslá ako- "majte radi sami seba" či "vy si to zaslúžite" pritom prirodzene skoro nič z toho, čo sa vám takýmto štýlom snažia vnútiť absolútne nepotrebujete a často vlastne ani nechcete. Ako niekedy aj život, ktorý žijeme. Koľkí z nás však skutočne dokážu vyliezť z ohrádky? Taktiež, čo je možno veľakrát náročnejšie, zostať mimo ohrádku napriek, verte mi, veľmi nesúhlasným reakciám okolia. Oni si totiž všetci čo ostali v tej ohrádke, budú myslieť, že ste sa zbláznili a budú vás chcieť do nej nastrkať znova. Budú mať strach so zmeny ktorá sa s vami stala. Takže pokiaľ ste aspoň trochu pochopili o čo šlo a rozhodnete sa vyliezť, želám vám veľa šťastia a pevné nervy:) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Knihu "Čtyři dohody" napsal Don Miguel Ruiz jako průvodce životem inspirovaný moudrostí Toltéků. Čtyři dohody jsou: 1) Nehřešme slovem, 2) Neberme si nic osobně, 3) Nevytvářejme si žádné domněnky a 4) Vždy dělejme vše, jak nejlépe dovedeme. (Zdroj: Verbascum Imago)
  • Záznam vznikl z představení uvedených již v květnu 2006. (Zdroj: Verbascum Imago)

Reklama

Reklama