Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Trochu utahaný film se spoustou nedostatků, ale u mne to projev Božidary Turzonové vytáhl na čtyři hvězdy. Jinak chvílemi člověk kroutil hlavou nad rychlo přesuny mezi Prahou a Tatrami, rozpravami o bezmajetkové společnosti či nasazováním paruk (např. proč Orioně nasadí paruku po příjmu do nemocnice?). A nechtěně vtipná byla automobilová honička v závratné rychlosti 120 km/h zakončená až "americkým" výbuchem. A zase další skopčácká role pro Otto Ševčíka. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Krásná mimozemšťanka a vědec v nerovném souboji s nenasytými a krvelačnými farmaceutickými byznysmeny. Atmosféra i nadčasové poselství filmu činí nedostatek triků naprosto podružnou záležitostí. / update: V naší galaxii je 640 milionů obyvatelných planet. Jak to ten podvodník ví, když žádnou neviděl? A žije na nich milion civilizací. Pane jo, žádnou z nich neviděl a už jich nepočítal milion. Akademik se asi pořádně bouchnul do hlavy, ne? Při přistání kosmické lodi nastane třetí světová a nikdo nic neviděl. No, takhle tady přistáváme běžně. Vždycky novinářům nakecáme, že je to magnetická bouřka! Prstencové letadlo dosáhlo výšky 12.000 m ve třech minutách (= kód 33). ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkný námět, ale dost zbodaný zpracováním. Si pamatuji, že jsem tehdy šel na ten film jen kvůli A. V. Fričovi, který tehdy byl (a vlastně stále je)můj nejoblíbenější český hrdina, a byl jsem tudíž nakrknut, když se vyjevilo, že se tam nevyskytuje, takže mne už tehdy tento snímek zklamal. Po letech ani kouzlo nostalgie nepomohlo. Paní Turzonová je sličná a hraje dobře, ale celý film zachránit nemůže. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, to nemusí být jen bombastická futuristická podívaná plná nejrůznějších příšer. Tento žánr je v literatuře (a především té kvalitnější části) často komorním příběhem, který v atmosféře určité mysterióznosti otevírá nejrůznější otázky a úvahy. A tak ve Akci Bororo sledujeme mimozemšťanku potřebující lidský vynález, leč nikoliv od té civilizace vybavené laboratořemi, nýbrž od domorodého kmene, k němuž však vede stopa skrz záznamy zemřelého cestovatele. Z příběhu se asi dalo vykřesat více, film je trochu mdlý a veškerou divákovu pozornost tak na sebe poutá skvělá Božidara Turznonovová (nejen díky své vizáži, ale především díky výrazu, který dokázala své návštěvě z jiných civilizací vetknout). Hudba Petra Hapky nese jeho typický rukopis, rozhodně by se nehodila ke StarTreku, ale zde podtrhuje tu lehce mysteriózně - romantickou linii příběhu. ()

Leonora 

všechny recenze uživatele

Bylo by nefér srazit nějakou tu hvězdičku za tehdejší (ne)trikové možnosti nebo za to, v jakém politickém kontextu film vznikl. Ano, dneska by mohli natočit super akční trhák jako remake, ale zvolená každodenní atmosféra podle mě perfektně zapadla do daného konceptu. Má to přiměřenou dávku akce, romance, mytologie, filozofie i otázek o morálce a odpovědnosti, aniž by to ztratilo šmrnc. Kromě toho Seturi vypadá jak Spock :-D ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Rostlina, na níž je záběr v závěrečných titulcích filmu, se jmenuje Marantha leuconera (Maranta běložilná) - a pochází ze Střední a Jižní Ameriky. (VMa)
  • Vodopád, u něhož se oba hlavní aktéři objímají, se jmenuje Velický a nachází se ve Vysokých Tatrách, podobně jako (Velické) pleso, ve kterém si Zuzana (Božidara Turzonovová) vychutnává pozemské krásy. (hippyman)
  • Ač se jedná o příběh na rozhraní scifi, jsou překvapivě některé filmové reálie pravdivé. Bororové jsou skutečným žijícím kmenem. Bororo neboli lidé Bororo-Boe žijí na náhorní planině Máto Grosso v Brazílii; částečně také Bolivii a Brazilském státu Goiás. Vymřelí lidé západního kmene Bororo žili v oblasti řek Jauru a Cabacal. Východní Bororo (Orarimogodoge) pak kolem toku Sáo Lourenco, Garcas, a Vermelho. Postava etnografa, cestovatele, botanika, fotografa a spisovatele Alberta Vojtěcha Friče je reálná. Zajímavé jsou okolnosti jeho smrti, kdy onemocněl tetanem, tedy smrtelnou nemocí a navrhoval lékařům, aby jej léčili jedem curare, o kterém věděl, že indiáni jím tetanus uměli léčit. Lékaři neověřenou léčbu odmítnou, přesto, že tetanus neumí léčit a Frič v roce 1944 umírá. Tedy stejně jako ve snímku měli indiáni lék, kterým uměli léčit nemoc, kterou lékaři léčit neuměli. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno