Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

paascha 

všechny recenze uživatele

Prastarý dokument, jménem Jak Krteček ke kalhotkám přišel, měl mnohem působivější tvář, i když mentální úroveň aktérů byla zhruba stejná. Nepopírám přelomový význam, který pro vzburcování laxní veřejnosti, toto veledílo mělo, souhlasím se všemi rozhořčenými hlasy, že za tohle by se měly sekat ruce, nebo aspoň nasekat na holou, i když tady je otázkou komu:-)). Je dobře, že mladá a zřejmě odvážná režisérka nakousla toto shnilé jablko, ale je škoda, že její práce dopadla , jak dopadla. Výsledkem je amatérská práce, plná roztřesených záběrů z tašky pod stolem, ubulených debilů, kterým není pomoci, rozmazaných ksichtů a zašumělých výkřiků. Škoda, závažné téma tohoto formátu si zasloužilo lepší zpracování, takto je to dobré jen jako ročníková práce ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Takže já vám dávam tyto dárky a jediné co po vás chci je jenom taková maličkost, aby ste si objednali nějaký z našich výrobkú v hodnote 15 000 korun..." Áno bavíme sa o čínskom šmejde, ktorý je asi tak 10 -20 krát predražený...Dokument, ktorý poriadne rozvíril vody nielen v Čechách ale i na Slovensku sa konečne dočkal premiéry vo verejnoprávnej televízii. Zaujalo ma, že ich STV i ČT odvysielali v rovnaký deň a takmer i rovnaký čas. Je požehnaním a pre niektorých i vykúpením, že sa niekto rozhodol posvietiť si na týchto nenápadných zlodejov a neskutočných podvodníkov. Ich praktiky sú niekedy neuveriteľné, často na hrane zákona, ale ešte častejšie hlboko pod ním. "Aha! , takže ty si to nekúpiš! , tak pôjdeš domov peši alebo ti dám jednu do držky?" Dostávame o tejto nenápadnej mafii slušný prehľad a mnohým iste otvoril oči. Dúfajme, že hlavne tým starším, my sa ojebať nenecháme...Ako dokument zasiahol správne a citlivé miesto, je úderný i poučný. Preto plný počet.100%. "A fakt jste se nebál, vždyť vám hrozil pěstí!?" Né, né nebál... "Vážne?" No tak trošku jó, trošku jó..." ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument - a to především svým tématem. Autorka prakticky nemusí nějak uměle tlačit diváka k určitému názoru - jen syrově předkládá natočené záběry a výpovědi. Záběry zmrdů na předváděcích akcích, které existují jen proto, aby si zmínění namastili kapsy na úkor bezbranných důchodců. Hnus a hrozně důležitý dokument zároveň. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Námět 8/10 Děj 9/10 Komentář 9/10 Kamera 5/10/// PLUS: námět, zpracování, Ondřej Vetchý jako vypravěč MÍNUS: Prvních několik desítek minut výrazně zajímavějších, přesto by mi nevadilo, kdyby těch informací, rozhovorů a záběrů bylo ještě více./// Shrnutí: Tak to je vážně síla. Zanechalo to ve mě silný dojem a to i přesto, že jsem měl od tohoto dokumentu vysoká očekávání. Zpracovat tak závažné téma je chválihodné, odvážné a rozhodně výtané. Dnes bych nikomu na to nenaletěl, ale vím co bude za 50 let? Budu mít někoho kdo mě "ochrání" od takových podvodníků? Způsob jak nachytat starého člověka mají opravdu vychytaný a proto je opravdu nejlepší obrana nejezdit. Proto nechápu jak na to někdo může přistoupit. Dobře možná bych pochopil že jednou se člověk napálit může, To asi i já v jejich věku. Jenže opakovaně? Navíc když nabízené zboží (nebo podobné) sám prodávám v elektru za částky kolem 500-1000 korun. A takové podvědomí by z letákových nabídek mohl mít i leckterý senior. Tak mi vysvětlete jak si někdo může opakovaně do domácnosti nakopit zboží za 200 tisíc? Možná za to může zmínená závislost, ale stejně to nechápu. To mají důchodci tolik peněz? Ale říkám si: dokáže člověk odolat tak lákavé reklamě? Navíc když je klamavá, to se to potom vymýšlí. Dnes jen doufám, že všichni nebo alespoň většina účastníků tohoto podvodu byla řádně potrestána. Přesto se obávám, že těmto podvodům není konec a je potřeba proti tomu nadále bojovat./// Celkem 80%/// ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Czech šmejd. Novinářka Silvie Dymáková je absoutně afektovaná pizda, která se nejen chce zviditelnit, nikoliv poukázat na problém podvodných obchodních praktik se seniory, ten je totiž v jejím případě až druhořadý, ale také si užít svých patnáct minut dokumentární slávy a to prosím pěkně v kinosálech. Je k neuvěření, že se tahle hrůza promítala v kinech, kdy před ní museli vyklidit místo filmy jako takové a paskvilně zrežírovaný, nekvalitním mobilem (vydávaným za skrytou kameru) natočený a maximáně bídně ozvučený "holy shit" dokument od přeafektované kravky doma se rozbrečící (uvedla to v rozhovoru o dokumentu) když jí naštvaný prodejce začal tykat, se do nich protlačil. Nevšiml jsem si, že by senioři dobrovolně se účastnící předváděcích akcí byli nesvéprávní. Jednali tudíž ze svého vlastního přesvědčení, chtěli zisk, následně tratili a až pak litovali své účasti. Když bych byl v důchodovém věku, nepojedu na žádné akce, budu doma sedět na zadku, a je to tedy jen a jen jejich chyba pokud se na vlastní náklady vydali za evidentně sračkoidním zbožím. Jistě řada z nich má i nějaké mladší příbuzenstvo nebo známé se kterými jistě cestu na prodejní akci probírali a ti je mohli varovat před možnými riziky. Silvie Dymáková je sice pohledná mladá žena, dost možná i kvalitní novinářka, ale režii s kamerou by pro příště měla přenechat někomu jinému. Zdatnějšímu profesionálovi pokud možno. Senioři hořce litují svých vyhozených peněz za předražené produkty a já lituji svých vyhozených peněz za kino. Mé hodnocení: 0% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Takzvaný německý soukromý vlastník zámku Klecany, jenž slouží jako sídlo firmy „šmejdů“, se jmenuje Jens Beckhäuser a platí za krále těchto prodejců s nekalými praktikami. (Nick321)
  • Obličeje prodejců jsou v dokumentu rozmazané, aby se autoři chránili před právními kroky ze strany "šmejdů". (L_O_U_S)
  • Silvie Dymáková točila svůj film přímo pro seniory, ti však nakonec tvořili necelou polovinu z více než 30 000 diváků, kteří film v kinech od jeho premiéry navštívili. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama