Reklama

Reklama

Velká válka: 1914-1918

(TV film)
  • Francie 14-18, le bruit et la fureur (více)

Obsahy(1)

Počátkem léta roku 1914 ještě nikdo netušil, jaká tragédie se skrývá za dveřmi. Působivá výpověď prostého vojáka o válce, která měla být navždy tou poslední. První světová válka si vyžádala desítky milionů mrtvých či zmrzačených vojáků. Ti, co přežili, se již nikdy nezbavili vzpomínek na zákopy plné nemocí a špíny, zimu i všeničící jarní tání, nasazení bojových plynů a bezmocnou touhu řadových vojáků ukončit z jejich pohledu nesmyslné boje. Jak vnímali politické i válečné dění muži, kteří šli na frontu s vlasteneckým nadšením? A měla pro ně po čtyřech letech slova jako vlast, povinnost, čest, hrdinství, nenávist ještě nějakou cenu? Nebo tyto vznešené pojmy zůstaly pohřbeny v ruinách války, jež měla ukončit všechny další. Francouzský dokument nabízí strhující výpověď francouzského „neznámého vojína" o všech strastech i radostech, které jej v letech 1914 až 1918 potkávaly. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

nascendi

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý a potrebný dokument. Autorské riešenie v podobe pohľadu fiktívneho účastníka priniesla možnosť blízkeho kontaktu so všetkými hrôzami, ktoré táto vojna vyvolala, ale na druhej strane obmedzila historizujúce pohľady, pretože pri takejto forme nebolo možné venovať sa proporčne udalostiam na všetkých frontoch. Kombinácia autentických záberov s ukážkami hraných filmov, kolorovanie niektorých záberov dokument oživilo. Celkovo veľmi dobrý dojem, ale plný počet hviezdičiek sa zdráham dať. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vměstnat obrovské množství historických událostí od válečné předehry přes první velké ofenzívy, krvavá jatka zákopových pozičních bojů, deziluzi řadových vojáků, přes příležitostné návštěvy italského a ruského frontu, až po mírová jednání a poválečný vývoj do jediného celovečerního filmu znamená dokonale zvládnout umění zkratky, ale především mít schopnost vystihnout to nejdůležitější a nejcharakterističtější. Velká válka to prostřednictvím osobní zpovědi jednoho řadového francouzského vojáka, který u toho byl od začátku až do konce, zvládá až překvapivě dobře. Snímek založený na archivních záběrech je promyšlený, přehledný a přitom působivý, s jasným protiválečným poselstvím. Snad jen malá připomínka - jakkoliv se snaží film působit nestranně, příběh vyprávěný z druhé strany země nikoho by vypadal jinak. A podobně odlišné by bylo i líčení peripetií vojáka na ruské frontě. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výtečně zrežírovaný dokument, který diváka prostřednictvím vyprávění "neznámého vojína" - v českém znění s hlasem Miroslava Táborského - provede celou první světovou válkou, tak jak ji viděli řadoví příslušníci francouzské armády sloužící na západní frontě. Promluvy hlavního hrdiny podkreslují naprosto neskutečně zrestaurované, většinou i ozvučené a kolorované dobové žurnály a propagandistické snímky, jakož i několikero ukázek z filmů hraných, natočených za minulých sto let o neskutečně zrůdné a nesmyslně vedené válce let 1914-1918. Tvůrci si museli dát s výběrem obrazového materiálu a jeho laděním s mluveným slovem neskutečnou práci. Aby také ne, když jejich dílo vznikalo k devadesátému výročí skončení první světové války. Tento dokument se zkrátka Francouzům (a Belgičanům) povedl - můžete proti němu namítat, že nejde o objektivní dokumentární práci, a že postrádá komplexnost pohledu na geopolitické, ekonomické a jiné souvislosti, ale jeho výpovědní hodnota a především působivost je obrovská. 90% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Dlhé (trocha pridlhé) rozprávanie vojaka o utrpení, pocitoch a nezmyselnosti I. sv. vojny, životy vojakov na jednej i druhej strane a nezmyselné rozkazy armádnych generálov, pre ktorých vojak bol len figurkou. Rozprávanie bolo doplňované autentickými zábermi zo zákopov z bojov i z civilizovaného sveta. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že jde o takové dokumentární vyprávění o tom, jak vojáci v zákopech vnímali celou válku, což je svým pojetím dost neobvyklé. Pokud o první světové válce znáte nějaká fakta, pomůže Vám tento dokument dokreslit tu druhou, zásadní část války - totiž samotné vojáky, kteří proti sobě stáli hlavně proto, že se narodili v jiné zemi než že by se nenáviděli. Předpokládám, že za jiných okolností by spolu šli třeba na pivo. Překvapilo mě místy až amatérské vedení války. A o tom, že tato válka byla hrůza, netřeba ani psát. Velmi zajímavý počin. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

Reklama

Reklama