Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavná Shakespearova komedie před otáčivým hledištěm v zámeckém parku v Českém Krumlově v nastudování činohry Jihočeského divadla pod režijním vedením Davida Radoka.  Slavný výrok o tom, že celý svět je divadlo a všichni lidé v něm jsou jenom herci, pochází ze slavné Shakespearovy komedie Jak se vám líbí. Ocitáme se v Ardenském lese, kde najdeme zamilovanou nymfu i zamilovaného pastýře a kde také našel útočiště vyhnaný vévoda se svým dvorem. A kde se odehrává zamilovaný příběh Orlanda a Rosalindy. Příběh plný komických zvratů a peripetií. Svým dějištěm je Shakespearova komedie jako stvořená do parku českokrumlovského zámku, který k jejímu příběhu vytváří jedinečnou scenérii. A protože je to komedie o lásce a o tom, co v životě smysl má a co ne, rezonovala po dvě sezóny za letních večerů před otáčivým hledištěm s mimořádným úspěchem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Tak snad poprvé v životě jsem na dívadle viděl Shakespeara, kterej byl inscenován tak atraktivně, že mě nejen nesral a nenudil (jako obvykle), ale zcela neskutečně mě bavil. Je pro mě překvapení, že takovou krásnou a poutavou adaptaci ztvárnil v podstatě neznámý režisér Aleš Kisil, zatímco když se o totéž pokusil slavnej Menzel, tak to dopadlo jako strašlivě nudná sračka. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Shakespearovy komedie mám mnohem méně rád než jeho tragédie. Génius autora se v nich, zdá se mi, projevuje mnohem úsporněji a mnohem více zůstaly trčet ve své době. Nicméně krumlovské divadlo s otáčivým hledištěm je natolik kouzelné, že bez ohledu na cokoliv jiného mne inscenace v něm vždycky pohltí. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově je naprosto unikátní divadelní prostor a Česká televize by měla představení zde uvedená natáčet častěji než jen jednou za 10 let (naposledy zde zaznamenala v roce 2002 představení Tři mušketýři). Já jako Jihočech jsem na toto přírodní jeviště patřičně hrdý a nejednou už jsem měl možnost zažít tamní atmosféru. Bohužel už jsem ale na otáčivém hledišti docela dlouho nebyl, a tak jsem uvítal možnost zhlédnout zprostředkovaně prostřednictvím televizní obrazovky Shakespearovu komedii "Jak se vám líbí". A jak jsem byl natěšený, tak se postupně má natěšenost proměňovala v mírné zklamání, za což ale nemohou ani herci, kteří byli výborní, ani televizní záznam, který se s atmosférou představení i s nazvučením popral se ctí, ale pouze děj hry samotné. Chápu, že Shakespeare je klasika a tématicky se tato hra do zahrady českokrumlovského zámku hodila, ale bohužel mi absolutně nesedl děj této hry, zkrátka mě to nebavilo a říkám narovinu, že kdyby se nejednalo o záznam z otáčivého hlediště, tak bych to zřejmě nedokoukal. Ke konci jsem se ale v ději a v postavách alespoň trochu zorientoval a má nespokojenost se zmírnila, nicméně musím konstatovat, že na otáčivém hledišti už jsem viděl lepší Shakespearovy komedie, než byla tato, například takový Sen noci svatojánské před otáčivým hledištěm v režii Jiřího Menzela, to je zážitek, na který vzpomínám ještě teď, i když to už takových 12 let bude, co jsem tam tuto hru viděl. Zkrátka z mého pohledu se nejednalo o záživné představení, a to bohužel ubírá na zážitku i na hodnocení, a tak nakonec uděluji průměrné tři hvězdy. ()

Cabotin 

všechny recenze uživatele

Dobře zaznamenat divadlo pod otevřeným nebem je husarský kousek, který se, bohužel, ČT nezdařil. Vražedně plochý zvuk, nevynalézavá kamera. A přitom jde o chytré, vtipné a půvabné představení, které je na živo skvělým zážitkem. Režisér divadelního představení David Radok brilantně využívá obrovský prostor okolo letohrádku Belária a vede herce k přesné stylizaci. ()

dvojana 

všechny recenze uživatele

Já tam byla, seděla přímo v hledišti a celou dobu koukala s otevřenou pusou na herce, kteří hráli nejlíp, jak jsem kdy herce na divadle hrát viděla (především ústřední dvojice milenců) a na scénu, kde se děj přesouval z balkonu na terasu, z terasy k fontánce v zahradě a odtud po pohybu hlediště teprve do dalších 3 poloh. Nasvětlení světlomety, svícemi, atmosféra prostě kouzelná. hvězdička dolů jen kvůli záznamu, který to prostě nedovedl 100% zachytit. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama