Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Simon Belin je málo úspěšným hercem, který cestuje s divadelní společností po venkově. Dostává jen vedlejší role, podstatně větší úspěch má jeho starší kolega Bérimont. Simon se jednoho dne stane svědkem vraždy a jako vraha označí známého gangstera Ferrariho. Ferrari je zatčen a Simon se stává miláčkem města, kde zrovna společnost vystupuje, a střídá Bérimonta v hlavní roli. Ferrari ale přísahá, že pokud se dostane z vězení, poskytne Simonovi jen tři dny života...
Úspěšný poválečný režisér Gilles Grangier si jako předlohu k tomuto filmu vybral stejnojmennou literární předlohu Petera Vanneta, která byla žhavou novinkou z roku 1955. Do hlavních rolí zajímavého kriminálního příběhu obsadil začínající oblíbené herce jako Jeanne Moreau a Daniela Gélina nebo již osvědčeného Lino Venturu. Film se natáčel v Paříži a na pařížském předměstí Saint-Maurice, za zmínku stojí, že asistentem režie byl později významný filmový tvůrce Jacques Deray. Film měl premiéru 12. března 1958, a i když ve stejné době přišly do kin i další filmy s Jeanne Moreau a Lino Venturou, dosáhl návštěvnosti přesahující milión diváků. (argenson)

(více)

Recenze (2)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s dobrým námětem, trapně přehrávající a nepřesvědčivý Gélin dostává snímek do hlubokého podprůměru. Nad hladinu jej vrací několik scén Jeanne Moreau s Lino Venturou. Doporučení: vyhýbat se filmům v hlavní roli s Danielem Gélinem. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tři dny života jsou rýpnutím do "spořádané" morálky, nevystavované na veřejnosti. Gilles Grangier zadaptoval stejnojmennou knižní předlohu Petera Vanetta z roku 1955. Ani v putovním divadelním souboru není herecká ctižádost ve smyslu prosazení, jež neodmyslitelně souvisí s obdivem publika i zaslouženým uznáním, nijak neznámá. Je však otázkou, co vše je ctižádostivec nakonec ochoten ve jménu dosažení úspěchu podstoupit. Další otázkou je, zda ctižádostivec unese i případné následky z rozpohybovaných událostí. Kontroverzním hrdinou příběhu je Simon Belin (Daniel Gélin), mladý herec putující divadelní společnosti s hořkým pocitem zneuznání, toho nezaslouženého nedostatku příležitosti k sebeprosazení. Náhoda mu do cesty přinesla lákavé pokušení, stačí jen něco potvrdit a stane se miláčkem davu a prvním hercem souboru. Skutečnou hrdinkou jest Jeanne Fortin (Jeanne Moreau), garderobiérka a herečka bez dilematu ctižádosti. Dává lásku a oddanost, a dokonce i přes své vystřízlivění z iluze neváhá zachraňovat panickou úzkost událostmi doběhnutého ctižádostivce. Muž zde dostává zaslouženě za uši z mnoha stran, není vždy silný, často zbabělý, ba také úskočný. Výraznější postavou je Lino Ferrari (Lino Ventura), muž nekompromisně jdoucí za nápravou křivdy, za spravedlností, ať to stojí cokoli. Z dalších rolí: tu nenadálou popularitu Simona využívající ředitel divadelního souboru Charlie Bianchi (Aimé Clariond), odstavený dosavadní hlavní herec Alexandre Bérimont (Roland Armontel), Simonův ochránce v Le Havru a policejní inspektor Lucien Segalier (Georges Flamant), výhodně provdaná mladá herečka souboru Bélina (Évelyne Rey) nebo inspicient souboru Dédé (Albert Augier). Tři dny života, to je projev doby se ctižádostí a touhou po úspěšném životě, která se však zvrhne již na svém počátku. Grangier zkušeně natočil kriminální příběh s jistým provokativně ambivalentním pohybem etickým a intimním. ()

Reklama

Reklama