foto

Jacques Marin

  • nar. 9.9.1919
    Paříž, Île-de-France, Francie
  • zem. 10.1.2001 (81 let)
    Cannes, Alpes-Maritimes, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bachař Moreau: "Je to tu samá nespravedlnost. Příšernej stav." Max Lambert: "Neberte si to tak. Znáte to, děvky se roztahujou po kostelech a flanďáci choděj venku v džínsách." Bachař Moreau: "To je ten pokrok, pane Maxi, a to teprve začíná." (Rozmluva bachaře Moreaua v podání Jacquese Marina s Jeanem Gabinem ve filmu SVATÝ ROK (L'année sainte, 1976))

Díky své typické francouzské vizáži, zavalité postavě s kulatou hlavou a knírem a díky skvělé znalosti angličtiny mohl hrát v mnoha zahraničních filmech a setkat se s celou řadou hvězd, např. s Marlonem Brandem, Audrey Hepburnovou nebo Orsonem Wellesem.

Celým jménem Jacques Raymond Marin se narodil 9. září 1919 v Paříži. V 18 letech se začal věnovat studiu dramatu na pařížské Národní konzervatoři dramatického umění, kde jej mimo jiné vyučoval i významný francouzský herec André Brunot (1879-1973). Na divadle debutoval ve 23 letech ve hře Paula Raynala Le Matériel humain. Na stříbrném plátně se Marin objevil už v roce 1946 a to ve filmu režiséra Louise Cunyho LE BEAU VOYAGE. Avšak první velký úspěch mu přinesl až o dalších šest let později film ZAKÁZANÉ HRY (Jeux interdits), kde sehrál roli Georgese Dolleho.

Touto rolí se mu konečně otevírá ohromující svět filmu a Jacques Marin v něm zakotví na dalších 42 let. Ještě tentýž rok si střihnul malou roli ve snímku režiséra Andrého Cayatte VŠICHNI JSME VRAHOVÉ (Nous sommes tous des assassins). Od té doby, ač se mu hlavní role vyhýbají, putuje Marin z jednoho filmu do druhého a hraje s takovými hereckými osobnostmi jako je Louis de Funès nebo Jean Gabin. S Gabinem dokonce hrál hned v 16 filmech. Jacques Marin nejčastěji ztvárňoval role četníků, inspektorů, prodavačů a majitelů restaurací nebo kaváren.

V jeho prvotních filmech se vyskytla jedna zvláštní zajímavost - v roce 1954 ztvárnil roli souseda Gastona ve filmu OTEC, MATKA SLUŽKA A JÁ (Papa, maman, la bonne et moi…), avšak v pokračování této francouzské komedie s názvem OTEC, MATKA, MOJE ŽENA A JÁ (Papa, maman, ma femme et moi…, 1956) si zahrál úplně jinou postavu, mechanika. V komedii NAPŘÍČ PAŘÍŽÍ (La Traversée de Paris, 1956) se objevil jako majitel restaurantu, ve filmu ŠEŘÍKOVÁ BRÁNA (Porte des Lilas, 1957) jako inspektor, v MILENCÍCH Z MONTPARNASSU (Les Amants de Montparnasse (Montparnasse 19), 1958) si zahrál majitele kavárny, ve slavných BÍDNÍCÍCH (Les Misérables, 1958) se objevil jako posel, ve snímku TULÁK ARCHIMEDES (Archimede, le clochard, 1959) ztvárnil postavu Mimila a v PŘÍPADU KOMISAŘE MAIGRETA (Maigret et l'affaire Saint-Fiacre, 1959) postavu šoféra Alberta.

Již v předešlých filmech si české publikum mohlo Jacquese Marina všimnout, ale jelikož k většině z nich není dabing, anebo nejsou reprízovány, tak první, pro Čechy známější role, přišla se snímkem GENTLEMAN Z EPSOMU (Le Gentleman d'Epsom, 1962), kde hrál postavu Raoula. Následuje postava inspektora Edouarda Grandpierra v ŠARÁDĚ (Charade, 1963), četníka ve filmu MEČ A VÁHY (Le Glaive et la balance, 1963), válečný snímek VLAK (The Train, 1964), kde ztvárnil roli Jacquese, přednosty stanice v Rive-Reine a komedie SVĚTÁCI (Les Bons vivants, 1965), v níž se proměnil ve starožitníka. Ještě tentýž rok si zahrál policejního agenta v téměř chaplinovské scénce ve filmu FANTOMAS SE ZLOBÍ (Fantômas se déchaîne, 1965), kde mu Louis de Funès gesty a mimikou vysvětluje předešlé nedorozumění ve vlaku. V patnáctiminutovém snímku režiséra Clauda Berriho LE POULET (v překladu Kuře, 1965), který je oceněný Oscarem za krátký film, ztvárnil roli otce. Mezi další slavné filmy, v nichž se Marin objevil, patří JAK UKRÁST VENUŠI (How to Steal a Million, 1966), 25. HODINA (La Vingt-cinquieme heure, 1967), v níž si zahrál i Jan Werich, NOC NÁSLEDUJÍCÍHO DNE (The Night of the Following Day, 1968), DÍVKA NA MOTOCYKLU (Girl on a Motocycle, 1968), nebo JO (Jo, 1971).

Výrazná role přišla v roce 1973. Jacques Marin ve filmu KAM SE PODĚLA SEDMÁ ROTA (Mais oů est donc passée la septieme compagnie?) mistrně ztvárnil roli obchodníka, francouzského kolaboranta, kterého obalamutí francouzští vojáci ze sedmé roty Chaudard, Pithivier a Tassin. Za zmínku též stojí role majitele hostince U Matky husy v Saint-Rémy v POVÍDCE O POLICAJTOVI (Flic Story, 1975), bachaře Moreaua v komedii SVATÝ ROK (L'Année sainte, 1976), posledním filmu Jeana Gabina, dále pak postava hospodského ve SLAVNÉM DNU (Le Jour de gloire, 1976), epizodní role LeClerca ve slavném MARATÓNCI (Marathon Man, 1976), inspektora ve snímku STEPUJÍCÍ STONOŽKA (Le Mille-pattes fait des claquettes, 1977) a Masseneta v krimi komedii KDO ZABÍJÍ NEJLEPŠÍ EVROPSKÉ ŠÉFKUCHAŘE (Who Is Killing the Great Chefs of Europe?, 1978). Poté následovalo několik méně významných filmů. Poslední roli ztvárnil v experimentálním filmu režiséra Gérarda Couranta Cinématon, který se stále natáčí již od roku 1978. Jacques Marin si v něm zahrál svou nejpodstatnější roli - sám sebe.

I přes všechny tyto role zůstal Marin i nadále věrný divadlu a to především zpočátku divadlu Babylon (Théâtre de Babylone), kde roku 1952 hrál rovnou ve třech hrách, a po několikaletém hostování v různých divadlech se jeho primární scénou stalo Celestýnské divadlo (Théâtre des Célestins). S ním se v roce 1983 rozloučil hrou ŠKOLA PRO ŽENY (L'École des femmes). Tím končí i jeho dráha divadelního herce.

Jacques Marin byl ženatý s Patricií Hutchinson. Právě ta jej naučila mluvit plynně anglicky. Ve svém volném čase se naplno angažoval v boji za práva umělců. Byl jedním ze zakladatelů sdružení ADAMI - La Société civile pour l'administration des droits des artistes et musiciens interpretes (V překladu: Občanské sdružení pro správu práv umělců a hudebníků). Toto sdružení od roku 1955 hájí autorská práva francouzských umělců. Marin se rovněž věnoval dabingu a namlouvání postav v animovaných filmech. Ke konci svého života skončil s herectvím a odstěhoval se do malého městečka Mouans-Sartoux na Francouzské Riviéře.

Jacques Marin zemřel 10. ledna 2001 ve věku 81 let v nemocnici v Cannes v důsledku plicního edému. Je pohřben na canneském hřbitově Grand Jas, kde odpočívá např. herečka Martine Carol nebo herec Georges Guétary.

David "Komiks" Broul

Herecká filmografie

Filmy

1991 A Star for Two
1986 Monte Carlo (TV film)
1983 Miláček (TV film)
On ne le dira pas aux enfants (TV film)
Tajemství Selenitů
1982 Neřehtej se... je to k smíchu!
1981 Ach, milý Harry !
Chambre 17 (TV film)
1980 Plume, La (TV film)
1979 Grandison
Podivuhodná dobrodružství barona Prášila
1978 Au théâtre ce soir: Volpone (TV film)
Général... nous voilà!
Horoscope, L'
Kdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře?
1977 Herbie jede rallye
Stepující stonožka
1976 Maratónec
Slavný den
Svatý rok
Šmoulové a kouzelná flétna
1975 Akce Lady Marlène
Katrin a spol.
Polibky z Hongkongu
Povídka o policajtovi
1974 Impossible... pas français
Murs ont des oreilles, Les
Père Noël est en prison, Le (TV film)
S*P*Y*S
The Island at the Top of the World
Vos gueules les mouettes!
1973 Double assassinat de la rue Morgue, Le (TV film)
Kam se poděla sedmá rota?
Shaft v Africe
1972 Chemins de fer, Les (TV film)
1971 Au théâtre ce soir: Cash-Cash (TV film)
Jo
Petit matin, Le
Time for Loving, A
Černý prapor vlaje nad pekáčem
1970 Cinéma de papa, Le
Darling Lili
Umřít na lásku
1969 Fiancée du pirate, La
Tintin a chrám Boha slunce
Trois hommes sur un cheval
1968 Dívka na motocyklu
Muž v buicku
Noc následujícího dne
1967 25. hodina
L'amour à travers les âges
1966 Jak ukrást Venuši
Paris au mois d'août
Ztracená jednotka
1965 Fantomas se zlobí
Les bons vivants
Umorismo in nero
1964 Francoise aneb Život v manželství
Le dernier jour (TV film)
Prázdniny s Ivettou
Vlak
1963 La caméra explore le temps: La vérité sur l'affaire du courrier de Lyon (TV film)
Meč a váhy
Méfiez-vous, mesdames!
Théâtre de la jeunesse: La case de l'oncle Tom, Le (TV film)
Un coup dans l'aile (TV film)
Šaráda
1962 Gentleman z Epsomu
Gigot
Nůž v ráně
Portrait Robot
Poulet, Le
Tiara Tahiti
1961 Big Gamble, The
Cave se rebiffe, Le
Monocle noir, Le
Monsieur Antoine
Président, Le
1960 Arrętez les tambours
Au coeur de la ville
Crack in the Mirror
Cyrano de Bergerac (TV film)
Francouzka a láska
L'homme à l'oreille cassée (TV film)
Le Sire de Vergy (TV film)
Monsieur Suzuki
Pantalaskas
Pendule à Salomon, La
Pravda
Stará garda
The Enemy General
1959 Angélica... a... a (TV film)
Croquemitoufle
Drôles de phénomènes
Guinguette
La Bête à l'affût
Luční ulice
Match contre la mort
Případ komisaře Maigreta
Tulák Archimedes
1958 Bídníci
Dej si pozor, La Toure!
Hráč
Le Temps des oeufs durs
Madame et son auto
Milenci z Montparnassu
Miroir à deux faces, Le
Noc a zmatek
The Roots of Heaven
Tricheurs, Les
V případě neštěstí
1957 Coin tranquille, Le
Le Rouge est mis
Pařížanka
Reproduction interdite
Trois jours à vivre
Vintage, The
Šeříková brána
1956 Ces sacrées vacances
Des gens sans importance
Marie-Antoinette reine de France
Mon curé chez les pauvres
Napříč Paříží
Otec, matka, moje žena a já
Paris Palace Hôtel
Sang à la tête, Le
Si Paris nous était conté
Zatracená holka
1955 Benzin a olej
Ca va barder
Dossier noir, Le
Francouzský kankán
La Rue des bouches peintes
Les Hommes en Blanc
Uprchlíci
1954 Faites-moi confiance
J'y suis... j'y reste
Otec, matka, služka a já
Před potopou
Sur le banc
1953 Quitte ou double
1952 Všichni jsme vrahové
Zakázané hry

TV seriály

1988 Tel père, tel fils (TV seriál)
1986 Espionne et tais-toi (TV seriál)
Lili, petit à petit (TV seriál)
1985 Klementýnka (TV seriál)
Madame et ses flics (TV seriál)
1984 Pomněnková Marie (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1981 Simon & Simon (TV seriál)
Willy Fog na cestě kolem světa (TV seriál)
1980 Amours des années folles, Les (TV seriál)
1974 Malaventure (TV seriál)
1973 Porteuse de pain, La (TV seriál)
1972 Pont dormant (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)
Polizeifunk ruft (TV seriál)
Rouletabille (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1959 Aventures d'Oscar, Les (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1953 The Danny Thomas Show (TV seriál)

TV pořady

1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace