Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Simon Belin je málo úspěšným hercem, který cestuje s divadelní společností po venkově. Dostává jen vedlejší role, podstatně větší úspěch má jeho starší kolega Bérimont. Simon se jednoho dne stane svědkem vraždy a jako vraha označí známého gangstera Ferrariho. Ferrari je zatčen a Simon se stává miláčkem města, kde zrovna společnost vystupuje, a střídá Bérimonta v hlavní roli. Ferrari ale přísahá, že pokud se dostane z vězení, poskytne Simonovi jen tři dny života...
Úspěšný poválečný režisér Gilles Grangier si jako předlohu k tomuto filmu vybral stejnojmennou literární předlohu Petera Vanneta, která byla žhavou novinkou z roku 1955. Do hlavních rolí zajímavého kriminálního příběhu obsadil začínající oblíbené herce jako Jeanne Moreau a Daniela Gélina nebo již osvědčeného Lino Venturu. Film se natáčel v Paříži a na pařížském předměstí Saint-Maurice, za zmínku stojí, že asistentem režie byl později významný filmový tvůrce Jacques Deray. Film měl premiéru 12. března 1958, a i když ve stejné době přišly do kin i další filmy s Jeanne Moreau a Lino Venturou, dosáhl návštěvnosti přesahující milión diváků. (argenson)

(více)

Recenze (2)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tři dny života jsou rýpnutím do "spořádané" morálky, nevystavované na veřejnosti. Gilles Grangier zadaptoval stejnojmennou knižní předlohu Petera Vanetta z roku 1955. Ani v putovním divadelním souboru není herecká ctižádost ve smyslu prosazení, jež neodmyslitelně souvisí s obdivem publika i zaslouženým uznáním, nijak neznámá. Je však otázkou, co vše je ctižádostivec nakonec ochoten ve jménu dosažení úspěchu podstoupit. Další otázkou je, zda ctižádostivec unese i případné následky z rozpohybovaných událostí. Kontroverzním hrdinou příběhu je Simon Belin (Daniel Gélin), mladý herec putující divadelní společnosti s hořkým pocitem zneuznání, toho nezaslouženého nedostatku příležitosti k sebeprosazení. Náhoda mu do cesty přinesla lákavé pokušení, stačí jen něco potvrdit a stane se miláčkem davu a prvním hercem souboru. Skutečnou hrdinkou jest Jeanne Fortin (Jeanne Moreau), garderobiérka a herečka bez dilematu ctižádosti. Dává lásku a oddanost, a dokonce i přes své vystřízlivění z iluze neváhá zachraňovat panickou úzkost událostmi doběhnutého ctižádostivce. Muž zde dostává zaslouženě za uši z mnoha stran, není vždy silný, často zbabělý, ba také úskočný. Výraznější postavou je Lino Ferrari (Lino Ventura), muž nekompromisně jdoucí za nápravou křivdy, za spravedlností, ať to stojí cokoli. Z dalších rolí: tu nenadálou popularitu Simona využívající ředitel divadelního souboru Charlie Bianchi (Aimé Clariond), odstavený dosavadní hlavní herec Alexandre Bérimont (Roland Armontel), Simonův ochránce v Le Havru a policejní inspektor Lucien Segalier (Georges Flamant), výhodně provdaná mladá herečka souboru Bélina (Évelyne Rey) nebo inspicient souboru Dédé (Albert Augier). Tři dny života, to je projev doby se ctižádostí a touhou po úspěšném životě, která se však zvrhne již na svém počátku. Grangier zkušeně natočil kriminální příběh s jistým provokativně ambivalentním pohybem etickým a intimním. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s dobrým námětem, trapně přehrávající a nepřesvědčivý Gélin dostává snímek do hlubokého podprůměru. Nad hladinu jej vrací několik scén Jeanne Moreau s Lino Venturou. Doporučení: vyhýbat se filmům v hlavní roli s Danielem Gélinem. ()

Reklama

Reklama