Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víte, co se mi líbí na koních? Že nesmrdí jako traktor." Ale traktor zase nekope, nekouše a nevyměšuje. To samozřejmě uvádím jenom proto, aby bylo jasno, že se v přírodě vyznám, což mohu snadno doložit tím, že jsem vystopoval želvu, porazil v čelním souboji dvanácteráka, vysmrděl tchoře z nory a přehlédl na silnici divočáka. Mám zkrátka k přírodě vztah jako Vašek a když jsem byl malý, tak jsem taky chtěl mít dědu myslivce a chránit s ním přírodu. Tak moc mě při premiéře tento snímek oslovil, ale neustálým opakováním ze mě to nadšení nějak vyprchalo. ()

zbynacz 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších trilogií z dětství. Teď už mi vadí některé neduhy, které jsem jako malý neviděl, stejně jako nevidí žádné dítko. Přesto u těchto skvělých filmů (ano, jsou skvělé, nejen pro malé diváky, kteří mají krapet méně náročné požadavky na kvalitu produkce) , pokud jednou za čas otevřu program a zrovna vysílají, rád strávím sychravé sobotní/nedělní odpoledne. Krásné záběry šumavské přírody jsou stále dechberoucí jako byly v době, kdy jsem zažíval euforii z každého z Vénových příběhů. V dětství mi přinesly hodně, probudily touhu toulat se po lesích a užívat si všechnu tu krásu, kterou nám příroda nabízí... ()

Reklama

Diskantka 

všechny recenze uživatele

Pod jezevčí skálou, za trnkovy keřem, je to všechno stejný. Ano Češi to považujou za rodinnou klasiku a já to nenávidim. Občas bych chtěla bejt myslivec a brouzdat se s dlouhym psem po lese, to ticho chápeš, ale pak vám tam vaše dcera zaveze tohohle malýho smrada, co neumí na chvli držet hubu. Nejradši bych ho zavřela do ohrady k tý srně co má za chalupou. Tady cenim jenom Kemra a mam takovej pocit, že ani neni v tomhle filmu....whatever man ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě podmanivá věc. Holého a Valachův herecký koncert, silný hudební motiv, režijní vedení, minimum střihu a panoramatická kamera... Navíc i "ukryté" vztahové drama mezi postavami, ze kterých se jedna na plátně vůbec neobjeví! :) S dětmi i bez dětí se na to dá koukat i dnes, byť se ta doba nikdy nevrátí. A na místě hájovny je už určitě vyvoněná chalupa, kde už se nežije, ale machruje. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Hezky snímek hlavně tím jak vnuk s dědečkem k sobě pomalu nachází cestu, pěkné jsou i záběry do krajiny, daly by se na Šumavě najít i hezčí exteriery ale asi nebylo záměrem odhalit všechny krásy, takhle to úplně postačilo, k shlédnutí jsou i mnohé druhy lesní zvěře. Nejlepší je ale ta podmanivá hudba, hlavně když malý Vena poznává přírodu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Gustav Valach a Jana Brejchová si spolu zahráli již v roce 1967 ve filmu Noc nevěsty (1967). (M.B)
  • Pre natáčanie triku so snehom bol umiestnený fukár a do neho sa sypala polystyrénová drť. Polystyrén potom lietal, ako keby padal sneh, a jeho zvyšky majiteľ chaty nachádzal ešte po rokoch. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Režisér nechal Tomáši Holému volno v tom co má povídat, nenutil ho učit se texty. Jen musel vědět, co by tam mělo být. (cariada)

Reklama

Reklama