Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

framil 

všechny recenze uživatele

Bože, to je kravina poplatná době vzniku. Ale kdysi to šlo, i když "velrybě" se to nemohlo vyrovnat.. A tak platí, že dvojka je horší než jednička a trojka je horší než dvojka. To, jak se chová ke zvířatům mělo být roztomilé, ale spíš by za to zasloužil, slušně řečeno, pár facek. No a s každým dalším uvedením je to horší a horší. Ovšem je fakt, že existují podstatně horší filmy. Prostě, malý Tomáš se vydal ze všeho, a už bohužel neměl co nabídnout. Český film ho vycucal do mrtě... ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Hlavní roli v celé trilogii hraje příroda. Dlouhé záběry na divoká zvířata mají navrch nad naivní zápletkou, která není ani pro děti kvůli nedostatku dětí ani pro dospělé kvůli nedostatku napětí. Své kouzlo má díky roztomilému Tomáši Holému, podle mě neprávem adorovanému dětskému herci, jehož všechny role jsou úplně stejné. ()

Reklama

Diskantka 

všechny recenze uživatele

Pod jezevčí skálou, za trnkovy keřem, je to všechno stejný. Ano Češi to považujou za rodinnou klasiku a já to nenávidim. Občas bych chtěla bejt myslivec a brouzdat se s dlouhym psem po lese, to ticho chápeš, ale pak vám tam vaše dcera zaveze tohohle malýho smrada, co neumí na chvli držet hubu. Nejradši bych ho zavřela do ohrady k tý srně co má za chalupou. Tady cenim jenom Kemra a mam takovej pocit, že ani neni v tomhle filmu....whatever man ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

opat nieco prijemneho viazuceho sa na brigadu v Prahe. /po narocnom dni sme to vecer sledovali/ mily film. Ak ho budu sledovat mladsie deti, mozno uvidia ake krasne su hory kolem nas a zistia, ze existuje aj nieco zajimavejsieho ako pocitacove hry. pre mna ako trochu starsie dieta trosku roztahane :) ()

eagles22 

všechny recenze uživatele

Předně chci říct, že nesnáším myslivce. Povětšinou jsou to magoři, kteří pálí po všem, co se šustne a až pak začnou přemýšlet, co nebo kdo to je. A rádi si hledají záminky, aby mohli něco zastřelit. Mám naopak moc rád zvířata, ale jedna z výjimek je jezevčík. Jsou to neuvěřitelně ukňouraný, uštěkaný, otravný a zákeřný lumpové. Ostatně jediný pes, který mě v životě pokousal byl právě jezevčík, když znenadání a bez varování vyběhl z křoví a prokousl mi nohu. A co onen jezevec z filmu vlastně dělá tak špatného? Je ve své noře a nikomu neškodí, jenže tam za ním nabíhají zmagořený jezevčíci a snaží se ho zakousnout a pak se všichni diví, že se jezevec brání. To se má nechat zabít? Kdyby ho zakousli je to v pořádku, ale jelikož zlikviduje jezevčíka, je z něj jezevec zabiják. No a film vrcholí zabitím nádherného jelena, fakt šťastnej a harmonickej konec... No ale nechci jen kritizovat, protože vzhledem k zmíněným věcem, nemohu tento film posoudit moc objektivně :) Jako na celek a odpočinkový film se na to koukat dá a určitě jedna hvězda za Šumavu a druhá za Tomáše Holého. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Hajný (Jan Pohan) jezdí na Jawě 50/551 Jawetta vyráběné od roku 1958 do roku 1962. (sator)
  • Gustav Valach a Jana Brejchová si spolu zahráli již v roce 1967 ve filmu Noc nevěsty (1967). (M.B)
  • Ke konci filmu Gustáv Valach (hajný Straka) zastřelí jelena. Filmový štáb dostal k tomu dokonce povolení od myslivců. Ovšem jakmile se to dozvěděl Tomáš Holý (Vašek), tak šel za režisérem Václavem Gajerem a řekl mu: „Jestli jelena odprásknete, tak vám s tím praštím.“ Jelen byl tedy střelen uspávací šipkou a po mnoho dalších let jelena místní lidé vídávali dále. (karlosss18)

Reklama

Reklama