Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak česká klasika s Tomášem Holým. A právě toto mě nechytlo. Filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Jak dostat tatínka do polepšovny - to se mi líbí o dost více. Tohle je celkem nezáživné, nudné a s krátkou délkou by se to stát nemělo. Potěší hlavně herecké obsazení a prostředí filmu. Nic víc. Takže u mě je to menší podprůměr. Hodnotím na 42% = ** ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

opat nieco prijemneho viazuceho sa na brigadu v Prahe. /po narocnom dni sme to vecer sledovali/ mily film. Ak ho budu sledovat mladsie deti, mozno uvidia ake krasne su hory kolem nas a zistia, ze existuje aj nieco zajimavejsieho ako pocitacove hry. pre mna ako trochu starsie dieta trosku roztahane :) ()

Reklama

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Krásný film o “husákově” dítěti který už doplácel na prudkou výstavbu paneláků ve městech, po roce 1968 tudíž smog ve městech, nástup alergii, asthmatu, ekzému a jiných do té doby, vesnickými kluky, nepoznanými civilizačními nemoci. Zde, městský chlapec po nemoci slabý neznalý přírody, přitom jeho tatínek vyrůstal v hájovně, se Václav naučí poznávat a získávat lásku k přírodě-lesu.  Pro nás kluky z města velké lákadlo, jen jsem nechápal, že socialistickej hajnej žije v stylové, stařičké, hájence díky bývalému majiteli lesů, luk a polností, knížeti Schwarzenbergovi, to sakra komunisti nemohli postavit krásnou stylovou roubenku ? Ne nemohli, protože na to neměli chuť ani prostředky, potažmo materiál..Jediný co jim nechybělo byla chuť natočit tento pěkný dětský film. Dnes máme nadbytek všeho ale chybí zase chuť natočit takto pěkný, poučný, film pro dětského diváka co má rád les. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokud bychom chtěli volně přenést hantýrku hollywoodské "továrny na sny" do českých poměrů, mohli bychom v případě JEZEVČÍ SKÁLY po právu mluvit o "béčkovém" dětském seriálu, který v dobovém kontextu přesto patřil mezi lepší díla jak ostravské dílny, tak dětské tvorby jako takové. Romantický, značně idylický příběh mnoho získal angažováním Tomáše Holého, podcenit však nejde ani postavu dědy, hraného vynikajícím, u nás zapomínaným a nedoceňovaným slovenským hercem Gustávem Valachem. Mluvím-li o béčkovém seriálu, mám na mysli velmi dobře zvládnuté řemeslo včetně scénáře, dílo, které je nad šablonou, aniž by se jí však zcela dokázalo vymknout. Jakkoliv stárne s počtem let, která uplynula od jeho prvního uvedení, v konfrontaci s dnešním průměrem nejenže nemůže neuspět, ale patrně bych ho v takovém případě zbavil jeho "béčkového" hodnocení. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Rodiče malého Vaška jsou velmi zaneprázdněni, a jsou nuceni Vaška "odložit" k dědovi, hajnému v lesích uprostřed Šumavy. Hajný Straka je ale starý mrzout, a jediného koho snese je jezevčík Brok, takže tímto nápadem není vůbec nadšený. Ale malý Vašek si ho svojí láskou ke zvířatům a zvídavými otázkami nakonec získá, a oba pak musí bojovat o Brokův život se zrádným jezevcem (po kterém je pojmenována celá skála)... Film má jednu velikou přednost, a to je jeho délka. Než si všimnete, že se vlastně docela nudíte, tak jsou tu závěrečné titulky. Ale ne, našla by se i další pozitiva - například dětská herecká hvězda Tomáš Holý či záběry krásné šumavské přírody. Příběh je ale velmi naivní, a oproti podobným filmům s Tomášem Holým z tohoto období nepřináší nic objevného (ba naopak).... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Režisér nechal Tomáši Holému volno v tom co má povídat, nenutil ho učit se texty. Jen musel vědět, co by tam mělo být. (cariada)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, polesí Vimperku a v Dobrej vode. (dyfur)

Reklama

Reklama