Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (346)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Na tomhle dokumentu je skvělé, že vás bude bavit, i když nepatříte mezi zapálené fanoušky kulturistiky. Doba se postupně změnila a dnes tyto chodící hory svalů vypadají jinak, než tomu bylo zde z období konce 70. let. Železný Schwarzenegger je zároveň dost trefný "překlad" z Pumping Iron, protože je hlavně o Arnoldovi a jeho hlavě. Nejvíce fascinující je ten jeho nadhled, sebejistota a jak má všechny na háku, ovšem pokaždé férový nebyl. Když ale sledujute všechny kulturisty okolo, tak je vám jasné, kdo je tady králem. Obrovský sympaťák je ale i šampion do 90 kg Ital Franco Columbu a též američan Mike Katz. Naopak poněkud nabubřele na mě působil Ken Waller. Dokument sám o sobě má svoji stopáž, tak akorát, nahlédnete díky němu i na další kulturisty, jejich zákulisí a na úpornou dřinu v posilovně. To vše bez omáčky a poutavou formou. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zábavný dokument ukazující zákulisí kulturistiky a soutěže v bodybuildingu. Průvodcem není nikdo jiný, než sám Arnold, který je stylově uveden v českém názvu tohoto dokumentu. Film je určen hlavně pro kulturistické nadšence, kteří zde mohou najít určitou inspiraci a Arnoldovi fanoušky, kteří ho zde uvidí v jiné podobě než v jeho filmech. Podle mě ale i jeho největší odpůrci musí po tomto dokumentu uznat, že je to prostě správnej, sympatickej a vtipnej chlap. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No dokumenty moc nesleduju, ale tenhle se fakt poved. Sledujem Arnoldovo pripravy, ale zaroven i pripravy nekterejch jeho souperu na soutez Mr. Olympia. Akorat mi prislo, ze Arnieho souperi tu neustale trenujou, kdezto Arnold se spis jen tak bavi a zamaka si jen obcas. Taky necekejte, ze byste se dozvedeli nejaky posilovaci tipy, pripadne neco z Arnodlovo zivota, tohle je ciste o priprave na soutez. Arnold tu je prezentovanej jako lehce vtipalek, trochu vychcanek, ale hlavne sebejistej namakanej borec, kterej nema absolutne konkurenci. No tenhle dokument se vlastne nic jinyho ani ukazat ale nesnazi, Arnold byl a je borec a nikdo s tim nic nenadela. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Další výborný dokument, který jsem v poslední době viděl. Není to tak silné jako třeba dokument o Kutu Cobainovi, respektive nikoli tak novátorské z hlediska formy, ale stejně je to výtečné nahlédnutí do pozadí soutěže Mr. Olympia, které se v roce 1975 opět účastnil Arnold Schwarzenegger. Není to ale jen o něm, což se mi na dokumentu líbí. Lou Ferrigno nebo Franco Columbu dostávají také dostatek prostoru. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Film natolik zásadní, že dokázal změnit způsob uvažování Američanů o kulturistice. Byl to vlastně ale holý podvod a mystifikace, kterou si Arnold ukradl pro sebe (možná jeho nejlepší role vůbec, kdy ještě hercem ani nebyl). I přesto všechno nebo právě proto jde o nesmírně zábavný a svůdný počin, který zůstal dodnes nepřekonán. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Arnold Schwarzenegger přiznal, že si některé historky vymyslel speciálně pro kamery, protože mu producenti řekli, že bez dramatických prvků by byl film nudný. Příkladem takové lži je Arnieho tvrzení, že se nezúčastnil otcova pohřbu kvůli přípravě na soutěž. (Morien)
  • Filmem se krátce mihne Arnoldův kulturistický mentor Joe Weider, jak aranžuje Arnolda a pár krásek v bikinách při fotografování. (lekr)
  • Arnoldovy osobní rekordy v silovém trojboji jsou 210 kg na dřep, 200 kg na bench-press a 310 kg na mrtvý tah. (maseer2)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno