Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zábavný snímek o kulturistické subkultuře v 70. letech, kterému se daří prezentovat kulturistiku a její soutěžní svět důstojně. Přijde mi, že v té době kulturisti v soutěžní formě vypadali líp než dnešní šampioni a vůbec ne tak brutálně odvodnění a vyrýsovaní. Legrační je na dokumentu viditelná snaha nasměřovat aktéry do rolí rivalů a Arnolda do role zákeřného padoucha (což ho očividně bavilo), ale uměle vytvořené vyprávění dojem z filmu příliš nekazí (doporučuju se mrknout na dokument o vzniku Pumping Iron pro dodatečné pobavení). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zábavný dokument ukazující zákulisí kulturistiky a soutěže v bodybuildingu. Průvodcem není nikdo jiný, než sám Arnold, který je stylově uveden v českém názvu tohoto dokumentu. Film je určen hlavně pro kulturistické nadšence, kteří zde mohou najít určitou inspiraci a Arnoldovi fanoušky, kteří ho zde uvidí v jiné podobě než v jeho filmech. Podle mě ale i jeho největší odpůrci musí po tomto dokumentu uznat, že je to prostě správnej, sympatickej a vtipnej chlap. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto špičkový dokument, vše dokonale popsal uživatel SHIT, těžko něco doplňpvat. Arnold byl hvězda, král králů ve svém oboru. Můj obrovský vzor vedle Bruce Leeho, Stevena Seagala, Chucka Norrise a dalších hvězd sportu a herectví zároveň... Navíc špičkově provedený dokument, spousta emocí a adrenalinu. Zajímavý pohled i na další kulturisty té doby (Lou Ferrigno!!). ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný dokument, který nás zavedl do světa kulturistiky a tak nějak povrchně nás seznámí s životem kulturistů dob minulých. Mnohem více nás seznámí spíše s životem největší legendy kulturistiky - Arnoldem Schwarzeneggerem. Docela mě zaujalo, jak se Arnold zvládl před každým důležitým vystoupením uklidnit a dokonale tak zužitkovat tvrdé hodiny v posilovně a litry potu, které ho obrovská dřina stála. Myslím si, že jeho výška mu trošku usnadnila vzestup vzhůru a mohl tak být ve své době prakticky nepřekonatelný. Nebyl jen tvrdý dříč a dobrý sportovec, ale byl i výborný psycholog, což je důležité minimálně stejně. Prostě se jedná o výborný dokument, který stojí za to doporučit dále, ale zase nebudeme přece přehánět. 3* jsou značka ideál. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Pokud bych nečetl Arnoldův životopis, asi by se mi dokument líbil, ale takhle je vidět jak strašně povšechně a také povrchně je tenhle film zpracovaný a byť mapuje jen zlomeček života této vyjímečné osobnosti v období jeho kulturistické kariéry za oceánem, nedozvíte se z něj prakticky nic. Nicméně i tak je to pěkná sonda do kulturistických duší... ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Bylo natočeno víc než 100 hodin materiálu. Hotový film se dočkal stopáže 85 minut. Speciální DVD ke 25. výročí natočení obsahovalo několik do té doby nepoužitých záběrů. (Morien)
  • Na konci si Arnold skutočne šlukne jointa. Hovorí o tom v dokumente k 25. výročiu tohto filmu. (Shakers)
  • Keď bol film približne spolovice dokončený, minuli sa peniaze na rozpočet. Režisér George Butler preto vymyslel s cieľom zisku exhibičné vystúpenie "Articulate Muscle: The Male Body in Art" (Zrozumiteľný sval: mužské telo v umení), kde vystúpili Arnold Schwarzenegger, Frank Zane a Ed Corney. Vystúpenie sa konalo 25. februára 1976 v múzeu amerického umenia Whitney. Na tejto exhibícií sa prezentovala kulturistika ako umelecké dielo, keďže sa kulturisti snažili napodobniť sochy, ktoré boli navôkol rozmiestnené spolu s dielami od Michelangela, da Vinciho a Rodina. Na vystúpenie prišlo približne 2500 ľudí vrátane osobností ako Andy Warhol či Robert Mapplethorpe. Zábery z tohto vystúpenia je možné zhliadnuť v pokračovaní tohto filmu Raw Iron: The Making of 'Pumping Iron' (2002). (PATWIST)

Reklama

Reklama