Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Přesto, že kulturistika je dnes definována úplně jinak, není bodybuilder, který by tuto bibli alespoň tucetkrát neviděl. A nejen pro ně je to nádherný dokument. Je nádherné vidět, jak moc úsilí stojí za úspěchem, jak malý rozdíl mezi vrcholem a druhým zapříčiní diametrálně odlišný osud. Problém zde budou mít jedinci, kteří vidí kulturisty jenom jako napíchané agresivní blbce (pravda, sypali, sypou, sypat budou). Ale to je každého věc, Lou 4ever ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Parádní film, co každého zasvětí do tajemství kulturistiky, ale hlavně do Arnoldovi psychiky. To mě na tom bavilo nejvíc, ta jeho sebejistota a žertíky. Nejlepší bylo když se rozcvičovali těsně před finále a Lou Ferrigno tam neartikulovaně řval a přišel Arnold a zeptal se: "Co si to řikal Louie?" Samotnýho Loua mi ale bylo trochu líto, protože fakt tvrdě dřel. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Ako správny fanúšik a obdivovateľ Arnolda trápiaci sa s činkami v posilovni tomuto dokumentu dávam plné hodnotenie, pretože pre takých tento film je. Dozviete sa z neho aký je Arnie sebavedomý kliďas, ktorý si vždy veril a rád druhých podpichoval. Okrem neho sú tu predstavený aj ostatný skvelí kulturisti tej doby ako aj pravidlá súťaží Universe a Olympie ich priebeh a hlavne tréning dvoch najväčších súperov Arnolda a Loua Ferigna. Škoda že Frank Zane (ktorý trénoval sám bez dopomoci) na inej Olympii ako najviac vyrysovaný kulturista porazil všetky súťažiace korby sa tu mihne iba v jednom zábere na súťaži. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Další výborný dokument, který jsem v poslední době viděl. Není to tak silné jako třeba dokument o Kutu Cobainovi, respektive nikoli tak novátorské z hlediska formy, ale stejně je to výtečné nahlédnutí do pozadí soutěže Mr. Olympia, které se v roce 1975 opět účastnil Arnold Schwarzenegger. Není to ale jen o něm, což se mi na dokumentu líbí. Lou Ferrigno nebo Franco Columbu dostávají také dostatek prostoru. ()

Sprite 

všechny recenze uživatele

"Být dobrým kulturistou znamená myslet jako sochař. Taky musím jít do detailu jako on. Podívám se do zrcadla a řeknu si: Musím přidat v deltových svalech, aby ramena dostaly správné proporce. Takže začnu cvičit a ty svaly si vypěstuju. Ale umělec jen přihodí po každé straně trochu víc hlíny. Je to trochu snadnější. My volíme těžší cestu, protože musíme měnit lidské tělo. Je jasný, že spoustu lidem to příjde divný, ale jsou to lidé kteří o tom nic nevědí. Člověk musí pochopit smysl toho proč to děláme. Je to jako spousta jiných věcí. Není to o nic divnější než sednout do auta a snažit se udělat půl kiláku za 5 sekund. To zas příjde divný mně." ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Arnoldovy osobní rekordy v silovém trojboji jsou 210 kg na dřep, 200 kg na bench-press a 310 kg na mrtvý tah. (maseer2)
  • Filmem se krátce mihne Arnoldův kulturistický mentor Joe Weider, jak aranžuje Arnolda a pár krásek v bikinách při fotografování. (lekr)
  • Arnold Schwarzenegger přiznal, že si některé historky vymyslel speciálně pro kamery, protože mu producenti řekli, že bez dramatických prvků by byl film nudný. Příkladem takové lži je Arnieho tvrzení, že se nezúčastnil otcova pohřbu kvůli přípravě na soutěž. (Morien)

Reklama

Reklama