Reklama

Reklama

Gebrian versus

(pořad)
Publicistický
Česko, 2012, 5-10 min

Režie:

Martin Krušina

Kamera:

Janek Rubeš

Účinkují:

Adam Gebrian
(další profese)

Obsahy(1)

Je to předražené. Není to hezké. Není to funkční. Přitom jinde to jde, a to jednodušeji či levněji. Architekt Adam Gebrian na stopě míst v ČR, kde veřejné stavby nedávají smysl. (oficiální text distributora)

Recenze (62)

Judy24 

všechny recenze uživatele

Zatraceně užitečné, jasné, upřímné. Oceňuji, že autor u všech tvrzení uvádí argumenty a snaží se je propojovat v širších souvislostech, takže pak chápu, co se mi snaží říct a proč. Když si pustím nějaký díl, často se pak přistihnu, že mnohem pozorněji sleduji život ve městě okolo sebe a přesně to je potřeba, aby začali dělat všichni. Občas by neuškodilo ubrat hudbu... ()

Jiri_Jaros 

všechny recenze uživatele

Pozitivní i negativní kritika povedeného i zvrhlého českého urbanismu. Teoretik, praktik, propagátor a popularizátor architektury Adam Gebrian vytváří hranici mezi tím co je hezké, co je kvalitní a co je pouze nové. Velká sledovanost pořadu je provázena i řadou negativních i pozitivních komentářů. To poukazuje na vztah lidí k jejich městům a vkusu. ()

Reklama

xpaja 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že vznikl pořad, který se snaží o architektonickou osvětu pro laický lid. Když se rozhlédneme, tak téměř na každém kroku narazíme na nějaký příklad novostavby plné nevkusu. I tak, ale nelze s Gebrianem vždy souhlasit. Naprosto mě třeba nadzdvihl v díle o lávce přes Orlici v HK. Tvrdit, že je dobře, že lávka obnovuje mostní princip, kterým má být stoupání 6% na vrchol lávky, je skoro drzost. By si to měl zkusit vyjet na kole, pro babičky na ukrajinách je to peklo. Ten jeho mostní pricnip navychází z ničeho jiného, než neschopnosti dávných předků udělat únosný oblouk v kombinaci s vodorovnou mostovkou. Architektura nemá být samoúčelná, ale především funkční. Takže tak, pane Gebrian. Hodnotím Vás --- == 68 % == --- . ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Ne všechno co se v pořadu probírá má moje sypatie, stejně jako vše co Gebrian kritizuje není zase tak špatné jak se prezentuje. Každý má své vlastní představy o tom co by jak mělo vypadat. To nikomu neberu. Gebrian je upřímnej a má rozumné návrhy co by se dalo udělat líp. Za moji osobu ( v některých případech souhlas, v jiných ne ) dávám 4 hvězdy. Sleduju tento pořad už několik týdnů a těším se na každý nový díl ( ono celkově na Streamu je těchhle zajímavých miniseriálků spousta ) ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha plodů neustále se rozrůstajícího trendu webpořadů. Tedy krátkých většinou dokumentárně či publicisticky zaměřených pořadů, které jsou distribuovány pomocí streamovacích služeb. Adam Gebrian tu divákovi dává možnost nahlédnout na veřejný prostor trochu jinou optikou. Věnuje se zejména aktuálním tématům, zaměřuje se na hodnocení probíhajících, nedávno uskutečněných či plánovaných úprav těchto prostranství a na základě jasně srozumitelné a stručné argumentace vysvětluje své postoje. Pořad má ohromnou šanci popularizovat vnímání veřejného prostoru a svým způsobem by mohl nastartovat větší angažovanost laické veřejnosti. Rád bych se jednou dočkal pásma podobných krátkých „reportáží“ z různých oblastí na naší veřejnoprávní televizi, které by jistě neškodila aktualizace (rozuměj pořady věnující se současným děním) a větší záběr pohledu. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama