Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (341)

RHK 

všechny recenze uživatele

Není mnoho komedií ze života Křováků. A právě kontrast mezi primitivní pohodou života na poušti Kalahari a stresujícím civilizovaným světem dal vzniknout svéráznému humoru. "Viděls někdy kytičkované kalhotky?" - "Tak se dostal na strom?" (o pověšeném automobilu). "Ajajajajajaj!" Trailer: http://www.sms.cz/film/bohove_musi_byt_sileni/ukazka ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem od toho mnohem víc. Jamie Uys měl zůstat u šprťouchlatovských Funny people, protože to mu šlo lépe. Navíc hlavní "atrakce" filmu mi připadá, jako kdyby byla ve filmu tak trochu navíc. Hlavním tahounem filmu je totiž Andrew Steyn, který ze sebe dělá pořádného vola a všechno se víceméně točí kolem něho. Na konfrontaci mezi světem Křováků a světem "civilizovaných" lidí nedochází k takové míře, aby to uspokojilo i smíchochtivé diváky jako já. Proto se nejvtipnější momenty filmu týkají auta, kterému jaksi nefunguje ruční brzda. Scény, kde se auto potkává s bránou v kopci, jsou opravdu skvělé. A jinak? Jinak se člověk musí těšít ze záběrů na krásnou krajinu a na život domorodých Křováků. Nic jiného mu totiž nezbývá. //Zhlédnuto v rámci Challenge Tour: 30 dní se světovou kinematografií// 55% ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Zábava pro rodinu jako stvořená, i dnes se na to dá v nedělní či sobotní večer dívat. Hudba: John Boshoff PS: viděno zase téměř po 20ti letech, no už mi to přijde trochu horší, když se na to dívám s vlastníma dětma a sem tam je tam docela sprosté slovo, sem tam mrtvola, hodně střílení. No moc výchovné to není, zábava to docela ale ještě je. A hláška "A ja ja ja ja jaj" je nesmrtelná. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Uplynulo už mnoho rokov od doby, keď som túto bizarnú grotesku z Kalahari a blízkeho okolia videl po prvý krát. Je založená na jednom nápade a tak nemohla naplniť celý film. Ten bol doplnený nevtipnými a trápnymi epizódami, ktoré ho stiahli na nižšiu úroveň. O žiadnom kulte sa samozrejme nedá hovoriť, ale nepopriem, že vo vtedajšom sortimente filmov pôsobil osviežujúco. ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi vtipná, nevtíravá, dá se říct chytrá a místy i poučná komedie, jaké se dnes moc netočí. Ideální film na nějaké víkendové odpoledne, kdy si chce člověk odpočinout. Příběh překvapivě není vůbec primitivní, postavy si člověk oblíbí a hlášku aj ja ja ja ja jaj doslova miluju. Když přičtu spoustu originálních gagů (př. otevírání závory, vytažení auta na strom), je to skoro na maximální hodnocení, tomu jen brání jistá naivita, zejména v dějové lince teroristů, kteří by do filmu tak nějak neměli patřit. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (23)

  • Keď hyena dobehne malého Xiho (N!xau), tesne po tom, čo ho takmer zrazí auto, je medzi ním a hyenou jasne vidieť, že sú oddelení sklom. Jeho rám vidieť na zemi i na skalách po bokoch. (ČSFD)
  • Ve filmu si zahrály československé samopaly vz.23 a vz.25, které byly vyřazeny ze stavů čs. armády a nahrazeny vzory 24 a 26. Vyřazené samopaly byly v padesátých letech 20. století posílány na Kubu a do některých afrických zemí. (mistel)
  • Film nepravdivo zobrazuje hyeny ako zbabelé zvieratá, ktoré si na dospelého človeka (alebo dokonca ani na väčšie dieťa) netrúfnu. Hyeny sú v skutočnosti pomerne veľké a agresívne predátory. Aj keď dávajú prednosť menšej koristi a nepohrdnú zdochlinami, jedná sa o aktívne predátory, ktoré dokážu uloviť aj veľkú korisť, vrátane človeka. (ČSFD)

Reklama

Reklama