Reklama

Reklama

VOD (1)

Píší se 70. léta 19. století. Uprostřed nových osadníků a psanců čeká dánský přistěhovalec Jon (Mads Mikkelsen) už dlouhá léta, aby mohl svou ženu se synem přivést do Spojených států. Když se mu to konečně podaří, oba se jen chvíli po příjezdu stanou obětmi hrůzného zločinu. Jon ze žalu a zoufalství pachatele zabije, což se neobejde bez ostré reakce. Bratrem zabitého vraha je totiž bezcitný plukovník Delarue, který terorizuje městečko Black Creek a nezastaví se před ničím, co by mu zabránilo pomstít svého sourozence. Bez pomoci komunity, která ho opustila a zavrhla, se Jon mění z mírumilovného osadníka v neohroženého bojovníka, který musí zachránit město a najít klid v duši. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (519)

castor 

všechny recenze uživatele

Začne to velmi slušnou a hutnou scénou z dostavníku, skončí ryzí pomstou. Posraný starosta, posraný šerif, posrané město. Otřepanější námět už to být nemohl. Aneb někdy je třeba obětovat ovci, aby se zachránilo stádo. Ono zoufalé stádo totiž snáší, že dvojice zmetků díky svému buranskému vychování, flašce kořalky a touze po ženském klíně nemá problém navždy rozdělit jednu rodinu, která se právě po letech (otec koupil kus půdy a postavil ranč, aby mohla žena se synem nyní za velkou louži přijet) setkala. Režisér a scénárista Kristian Levring se s ničím nemazlil a přichystal přímočarý kus, ve kterém málomluvný a permanentně zmlácený Mads Mikkelsen a ještě víc nemluvná Eva Green bojují za své lepší příští. Má to rozumnou stopáž, má to solidní násilí. Na kulku nemusíme čekat půl hodiny, o komplikovaný děj tu nejde. Stačí oči Evy Green, odhodlaný Mikkelsenův výraz a špinavá, bezmocná atmosféra. Čistá práce. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dánom sa podarilo natočiť perfektný western aký tu už dávno nebol. Dejovo jednoduché, za to však prehľadné a priamočiare. Atmosféra bola priam nabitá živočíšnou krutosťou divokého západu. Potešilo aj pár pripomienok a asociácií s Leonem, napr. hneď na začiatku ako bratia čakajú na prichádzajúci vlak, bez rečí, bez slov, ktoré aj tak boli zbytočné, pretože všetko potrebné sa dalo vyčítať z ich tvárí. Nádhera. Mikkelsen typovo perfektne zapadol do postavy cudzinca a o tom, že hral ako z profesorskej knihy sa hádam ani netreba zmieňovať. Príjemne prekvapil aj Morgan, po všetkých tých slaďárňach, kriminálkach a priemerných akčných alebo hororových filmoch konečne rola, kde vynikol ako nekompromisný, bezcitný záporák. Jednoznačne zatiaľ jeho najlepší film. Škoda Evy Green, jej postava mi tu prišla trocha nevyužitá a slabá. Nepomohol tomu ani ten jej vyrezaný jazyk, veľmi mi tu chýbal jej nádherne zafarbený hlas. Keby tu bola trocha výraznejšia, osobitejšia hudba, mohlo ísť o snímok kvalitou zrovnateľný s tými najlepšími klasickými kúskami od legendárnej dvojky Leone-Morricone. 87/100 ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý western. Občas mi udrela do očí prílišná umelosť prostredia, ale je asi lepšie aspoň takto vzbudiť pocit výpravnosti, než ako sa to robilo za waynovských čias, kedy sa všetko natočilo v jednom westernovom mestečku. Hlavná postava si vystačí s pár pohľadmi, vedľajšie sú dobre typovo obsadené. Strieľa sa tu väčšinou z pušiek, ale ide o pekné pohrávanie sa s témou pomsty. Možno nie tak zásadný flm pre žáner ako PROPOSITION, ale vo výsledku veľmi dobre odvedená robota. Tarantinov DIVOKÝ DJANGO mal pár geniálností, ale aj pár hluchých miest. Salvation je hutný a temný od začiatku do konca. Už sa však teším na prvého odvážlivca, ktorý aj do takto drsného westernu nasúka poriadnu (novú) melódiu. Gitarové brnkanie tu funguje skvelo, podobne ako v slušnom BLACKTHORN, ale už sa mi cnie za niečím veľkolepejším... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Každé oživení svého oblíbeného žánru, westernu, vítám s velkým povděkem a ačkoliv mezi novými počiny tohoto druhu je většinou dost průměrných či spíše podprůměrných snímků, The Salvation řadím do nadprůměru. Je přesně takový, jaký má moderní western být. Drsný, syrový, krvavý a bez idealizování divokého západu. V tomto příběhu se setkává Le Chiffre s Vesper, tedy sympaťák Mads Mikkelsen a pro mě ne příliš půvabná, přesto mnou respektovaná herečka Eva Green. Nemám k tomuto filmu nějakých zvláštních výtek, na 5* mu něco málo chybělo, ale 4* jsou velmi pěkné hodnocení. Na závěr bych pochválil úvodní dostavníkovou scénu, ta opravdu neměla chybu. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Odpovědí na otázku, proč mají Dánové zapotřebí točit kovbojku, sem si jistý asi jako výsledným pocitem z celého filmu. Hnus dané doby se tvůrcům podařil zachytit pěkně, to opravdu ano, herecké obsazení se taky prsí jak holub, no dementně jednoduchý a klišoidní scénář nedává spolu s plytkými charaktery postav tomuto asi ambicióznímu snímku vybřednout ze sorty "průměrná zábava na jedno podívání". Pokud nejste nějací skalní fandové westernu, klidně to vypusťte, protože tady se ničeho nového nedočkáte. 65% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (11)

  • Pri požadovaní „spravodlivosti“, cituje Delarue (Jeffrey Dean Morgan) výrok: „zub za zub“. Tento neúplný biblický odkaz pochádza z Kázne na vrchu, ktorá v skutočnosti nabáda ľudí, aby radšej nastavili druhé líce, než aby hľadali odplatu, na čo ho ale kazateľ neupozorní. (Arsenal83)

Související novinky

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama