Reklama

Reklama

Cirkus řvoucích motorů a vůně benzínu dodnes přitahuje milióny příznivců. Nebylo tomu jinak ani ve zlatém věku Formule 1, kdy největší a nejslavnější závodníci byli zahrnuti takovou přízní a poctami, že se prakticky vyrovnali nejoblíbenějším rockovým hvězdám. Náš film s pomocí málokdy promítaných archívních záběrů přenese diváky do této průkopnické minulosti, o které nám povypráví nejen Bernie Ecclestone a Max Mosley, ale také dvanáct, ano, čtete dobře, dvanáct někdejších světových šampionů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (84)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Je milé zjistit, že Mou-zlý s Ekl-stounem předtím, než si celou ef jedničku zprivatizovali a nadělali si z ní mega dojnou kravku a zdroj, díky němuž mají přístup k neomezenému množství kurviček (které dnes o francouzských holích a se sveřepými výrazy pronásledují byty sto plus jedna se svými seschlými plži v artritických dlaních), provedli alespoň něco solidního. Tedy podstatnou měrou přispěli ku zlepšení bezpečnosti jezdců, diváků a traťových pobíhačů. Je jedno, zda kvůli byznysu, nebo z čistého altruismu. Hlavně, když kape. Dokument je trošku útržkovitý, důraz klade především na tragičnost sportu, méně známá jména padlých opomíjí. Toliko k výtkám, jinak jde totiž o fešně zpracované téma. A jeden se nemůže ubránit dojmu, že staré páky, jejichž názorů zazní přehršle, na ty dnešní přetechnizované jezdílky hledí tak trošku s despektem. Ono bylo kouda rozdíl vstupovat do sezóny s tím, že z vás pětina nepřežije... a když jste takto začínali třeba již ročník sedmý, nervy musely být skutečně ocelové. ()

bloodline 

všechny recenze uživatele

Dokument zmáknutý za ef jedna. Formulovo nespriaznená duša dostane adekvátne množstvo spestrených informácií. Presne toľko a ešte presnejšie mierené, aby gloriola a humbuk okolo kráľovnej motošportu dávala zmysel aj pre fanúšikov cyklistiky, krasokorčuľovanie nevynímajúc. Ortodoxná časť publika ťažko oželie viaceré nemenej podstatné míľniky na okruhoch bezpečnosti, ale v tom prípade by preteky v pozeraní trvali vytrvalostných 1111 minút. 4 a 1/2* ()

Reklama

jirijost 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí rivalů jsem měl hned chuť na nějaký další podobný film z prostředí formule 1, proto jsem se podíval na tento vysoce kvalitní dokument, mapující zlatou éru tohoto sportu. Skvělé zpracování několika vážných, většinou bohužel i smrtelných nehod. Dokument nabídl i mnoho zajímavostí ze zákulisí, především kolem bezpečnosti které se snažili jezdci za každou cenu dosáhnout. Bylo až neskutečné co se na závodech dělo, to lékařské zabezpečení na takovou dobu bylo opravdu minimální, například smrt talentované Britského jezdce Rogera Williamsona je teda věc, nad kterou se musí pozastavovat všichni i dnes. "Pamatuji si na Barcelonu. V pátek ráno, po tréningu, jsem viděl bariéry, co držely jen na šroubech, bez matic, nebo drátů. Do jedné jsem kopl. Upadla" ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, ale strašlivě rozháraný a občas zmatený dokument. Trvalo skoro hodinu než mi došlo, že hlavním tématem je bezpečnost. Snímek nemapuje jednotlivé sezóny, ani slavné závody. Snaží se vystihnout postupný vývoj prostředků vedoucích ke snížení děsivě vysoké úmrtnosti pilotů formule 1. Vcelku se mu to povedlo, i když obsahová stránka ani omylem nedosahuje kvality té formální. Paul Crowder se předvedl jako vynikající budovatel atmosféry, ale jen jako průměrný vypravěč. A to je u režiséra dokumentárního filmu velký handicap. ()

šerminator 

všechny recenze uživatele

Jako tohle je nutnost pro každého fandu F1. Pět hvězd jsem dal uz po dvaceti minutách. Tak dobrý je tenhle dokument. Zpočátku jsem si myslel ze to bude průřez historií jako takový, ale na konci mi došlo že to je dokumentík právě o tom co má v názvu. I když je tam vysvětleno hodně z historie (hlavně to nejdůležitější), tak to celé směřuje k tomu že piloti F1 opravdu žili (vzhledem k dnešním jezdcům opravdu musím psát v minulém čase, páč si nejsem jistý zda to stále platí), tak prostě žili na hranici mezi životem a smrtí. A k tomu navazující velmi pomalu se zlepšující bezpečnost závodění. Je to až neuvěřitelné v jak primitivních podmínkách se tehdá soutěžilo (a zároveň okouzlující). Časy na kolo měřili stopkama manželky pilotů, diváci stáli prakticky hned u tratě, ochranná svodidla se dala ukopnout nohou a závodnící byli opravdoví chlapi s velkýma koulema :-). Z dokumentu srší příjemná atmosféra, ne nepodobná filmu Rush. A musím ještě říct, že při vyprávění Dr. Sida Watkinse jsem měl také na krajíčku ;-) dokážou být i hodně emociální, čili to není jen obyčejný dokument leově klidně zobrazující historii - to opravdu ne.e ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Na začátku dokumentu jsou použity záběry bojujících letadel z krátkometrážního filmu The German (2008). (p3tris)
  • V dokumentu autoři uvádějí, že od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 se už nestala žádná fatální nehoda. To už bohužel není pravda. 5. října 2014 zahynul na okruhu v Suzuce závodník týmu Marrusia Jules Bianchi. (p3tris)
  • Na konci dokumentu hraje „Open Your Eyes“ od Snow Patrol. (Duoscop)

Reklama

Reklama