Reklama

Reklama

Latcho Drom

  • USA Safe Journey
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Francie, 1993, 103 min

Režie:

Tony Gatlif

Scénář:

Tony Gatlif

Kamera:

Eric Guichard

Hrají:

La Caita
(další profese)

Obsahy(1)

Netypický dokument, alebo skôr hudobný film, ktorý dokumentuje hudbu Rómov od ich pravlasti - Indie, cez Egypt, Turecko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko až do Francúzska a Španielska. Vo filme sú použité nádherné piesne, ktoré rozširujú obraz o cigánskej hudbe ako ju poznáme z nášho stále úzkeho kultúrneho geopriestoru. Hoci nejde o dokument v čistej podobe, scény sú štylizované ako vo videoklipoch, film nám bez dialógov, prostredníctvom hudby, podáva príbeh o putovaní Rómov cez tri kontinenty. (joseee)

(více)

Recenze (12)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Nádherný a svým způsobem i velmi autentický film, který mě zasáhl ve své autorské "vymazlenosti". Je krásné vidět, když někdo ví, kde jsou jeho kořeny a cesta k nim vede přes takto ušlechtilé věci. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dokument to vážně moc není, je to taková hudební feérie, z níž mě nejvíc zaujal způsob hry na housle u balady o Nicolai Ceauşescu. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl parafrázovat jednu skvostnou scénu z Life Of Brian a ptát se: "Co nám ti cikáni vlastně dali?" odpověděl bych: "No, nám asi nic, ale Španělům dali flamenco." Tak aspoň něco, že jo... Ani v Rádžasthánu a Egyptě nehrajou špatně, Musafir i Gypsies Of The Nile jsem kdysi dávno viděl dokonce naživo a tak se mi líbili, že i doma jsem si je občas pouštěl. I v těch Kusturicových filmech se mi ti cikáni líbí a pěkně v nich hrajou. Ale pak se člověk rozhlédne u nás, nebo v zemi pod Tatrami, a má hned po iluzích... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Po několikerém vidění a rozcitlivění až do hloubi duše, nemohu se ubránit říct, co mě přitom napadá: Kdyby mi nějaká baba zazpívala nebo zatancovala tak, jak se tady zpívá a tancuje, tak jsem nadobro ztracen. A potom nevěřte v čarodějnice. V jedné své vrcholně extatické písničce "Changing of the Guard" zpívá Bob Dylan verš, který mi i po desetiletích utkvěl v paměti, když ostatní verše časem z ní vypadly: "renegade priests and treacherous young witches". Možná právě tohle je jádro, poselství, varování... Ostatně znáte z Goyových Caprichos nádherný lept "Linda maestra", na němž stará učí mladou létat (samozřejmě na koštěti); Goya k tomu dodává: "... a letí na něm tam, kam za nimi ďábel nemůže." ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Výborný hraný dokument o cikánském etniku na starém kontinentě a severní Africe, zejména o jeho výrazné muzikální složce. Zajímavé, že všechny tyto jejich hudební "rituály" jsou všude v podstatě stejné, jen mají na každém místě trochu jiný kabát. Na chvilku jsem zalitovala, že taky nemám "srce cigansko". ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Life of Roma aint easy, free as a birds and never busy.....Vynikající dokument mapující hudbu a tanec cikánské diaspory od Radžastánu po Španělsko. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Parádní cesta cikánské kultury od Indie napříč Asií, kouskem Afriky a Evropou až do Ibérie k Atlantiku co začíná a končí skoro stejným chlapeckým zpěvem. Žádný zbytečně vypjatý emoce a kecy, prostě život sám tak jak plyne v rytmu melodie. Nejvíc mě dostala Indie a pak až úplnej závěr. Asi nejlepší Gatlifův film. ()

DjangoMacej 

všechny recenze uživatele

Éj bisťu.. veľmi žiarivý to počin.. hudba.. ktorý sa lial celým mojim telom.. (a najbližší čas znova a znova bude..) ako Rómovia od Indie po Španielsko.. ako by to bola aj moja cesta.. ale najviac u mňa asi po Rumunsko.. pokiaľ sa mi všetky emócie.. sila záberov.. a hlavne čaro, úprimnosť, iskra, či čo to.. čo išlo z očí ľudí.. hudby.. zdali najsilnejšie.. akoby s príchodom do Európy čosi prchalo.. oťažieval osud.. alebo sa len menilo.. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Kdyby režisér tu a tam, třeba v maďarské epizodě, netlačil na pilu, byly by jeho dějiny putování Romů po zemi + chvalozpěv na život s hudbou mistrovským kouskem. ()

Reklama

Reklama