Reklama

Reklama

Mikrokosmos

  • Francie Microcosmos : Le peuple de l'herbe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny filmu jsou mravenci, včely, berušky, motýli, brouci, šneci a další hmyz, který se k nám dostane jen zřídka. Unikátní snímek, který je antropologickou metaforou lidské evoluce, vyžadoval patnáct let výzkumu, dva roky příprav a tři roky natáčení. Jeho hlavní složkou jsou fascinující záběry a zvuky z malého světa, jenž se nachází mimo obzor běžného lidského vnímání. Vstoupíte do paralelního vesmíru, ovládaného odlišnými fyzikálními zákony. Vejděte do Microcosmu... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu o přírodě vzniklo umělecké dílo. Skvělé propojení nádherných záběrů kamery na mikro svět a krásné hudby. Jsou tam i humorné okamžiky. Povedené dílko, na kterém si dali tvůrci opravdu záležet. Však 15 let výzkumu, 2 roky příprav, 3 roky natáčení a 80 km filmu (v zajímavostech), tomu říkám maxi preciznost. Nechala jsem se unést a cítila jsem při sledování vůni louky, lesa a bzučení i kapky deště byly tak uklidňující....Pohlazení po duši. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Rád chodím do přírody, utíkám tak od hnusu městského smogu a mnoho přeceňovaného civilismu, přesto tenhle snímek o tom, co je kolem nás byl příliš nezáživný. Příroda sice hezká, ale to je všechno. Přišlo mi to úplně o ničem. Ač, to nemá dlouhou stopáž nebavilo mě to a je to podle mě dost přecenované, no .. asi tu jsou všichni lyricky spojení s přírodou. Já tímto způsobem určitě ne(přes TV). 40% ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Fascinující meditativní zamyšlení nad jiným světem, který se ale skrývá blíž, než si myslíte. Nedivím se, že u toho lidé usínají. Jak už jsem řekl, je to hlavně film meditativní, uklidňující, zkrátka jeden z nejlepších filmů před spaním - to nemyslím ve zlém. Je na něm sympatické, že není edukativní, tedy nic nevysvětluje a obejde se bez komentářů ve stylu: "Tady vidíme samičku kudlanky nábožné, jak žere samečka." Dalším kladem, kterým Mikrokosmos disponuje, je GENIÁLNÍ soundtrack! Když se řekne "Mikrokosmos" vybaví se mi právě ta nádherná ústřední melodie a obrazy kudlanky před měsícem, námluvy šneků, zobání mravenců bažantem, skarabea s kuličkou. Nezapomenutelné! Pro entomology splněný sen a pro normálního smrtelníka snad dostatečná výzva, aby nešlapal na trávník. ()

VerteX 

všechny recenze uživatele

Kdybych hodnotil Mikrokosmos hned po shlédnutí, asi bych dal pět hvězd. Nyní ale zjišťuji, že ve mně tak hluboký dojem nezanechal... Nemůžu se ubránit dojmu, že podobných záběrů je plný každý slušný hmyzologický (pardon :-) dokument. Přesto je film hezky řemeslně odveden a některé záběry jsou prostě úchvatné. ()

Los 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně, jak tento film hodnotit, vyvolal ve mně rozporuplné pocity, ze začátku jsem měla pocit, že netuším co sleduji a že kdyby autoři přidali komentář, šlo by o velmi pěkný a jistě i zajímavý dokument. Ale postupně jsem se do filmu dostala i bez komentáře, i když mě často štvalo, že příliš netuším, co pozoruji. Ale naštěstí je biologie "můj obor", takže jsem se příliš neztrácela. Hudební doprovod je většinou velmi zdařilý a opravdu krásně vykresluje atmosféru. A obraz také stojí za to, autorům se podařilo tento maličký svět vykreslit jako by byl na úrovni našeho. No upřímně si myslím, že pro lidi, kteří nijak nemají biologii nebo přírodu v lásce a netuší, co se ve filmu děje, to bude nudná podívaná, dívat se 80 minut na krásné záběry přecejenom většinou omrzí. 7/10 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Spolurežisér Claude Nuridsany komentoval režírování svých "herců": "Některé záběry si vyžádaly i čtyřicet pokusů a jejich zaostřování trvalo celé dny. Jednotlivé druhy hmyzu se chovají svým typickým způsobem, jen když jsou ve vyhovujícím prostředí. Vezměte si například chrobáka, valícího svou kuličku trusu. V tomto případě, než čekat na příležitost ve volné přírodě, bylo výhodnější chovat jich tucet v luxusním teráriu a poskytnout jim dostatek materiálu. Dodávali jsme jim ovčí trus a čekali. Po několika dnech se jeden z nich konečně pustil do práce na kuličce a my ho mohli přenést na místo natáčení. Samozřejmě jsme museli být opatrní, abychom ho nevystrašili." (NIRO)
  • 15let výzkumu, 2roky příprav, 3roky natáčení a 80km filmu. (formelin)
  • Půlka režisérské dvojice, Claude Nuridsany, komentoval vypravěčský přístup: "Chtěli jsme se pokud možno vyhnout násilí, dravým scénám a krutým momentům. Svět hmyzu nemá morální zábrany, je drsný a krutý. My jsme se ale rozhodli jít záměrně proti a tyto živočichy jaksi rehabilitovat. I oni jsou každý den konfrontováni s překážkami a těžkostmi osudu při hledání svého místa na slunci. Proto jsme je chtěli ukázat v jakési polidštěné podobě." (NIRO)

Reklama

Reklama