Reklama

Reklama

Nepřítel třídy

(festivalový název)
  • Slovinsko Razredni sovraznik (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V tomto působivém slovinském debutu Roka Bičeka skupina teenagerů obviní svého nového učitele němčiny z toho, že kvůli jeho vysokým nárokům spáchala jejich spolužačka sebevraždu. Na gymnáziu se rozhoří neuhasitelná bitva různých názorů a postojů a každý střet mezi třídou a učitelem hrozí přerůst v násilnosti. Režisér podmanivě střídá stavy napětí a úzkosti z výbušné situace. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (54)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé drama ze školního prostředí. Bez nějakých krvavých scén, nebo srdceryvných okamžiků. Na pozadí jedné tragédie se rozehrává konflikt mezi žáky a učitelem, který nakonec musí řešit vedení školy. Velmi autentické, s výborně udělaným koncem. V podání Igora parádní herecký výkon, což lze určitě říct i o studentském osazenstvu, jehož znalost němčiny byla pro mě až ohromující. Jen jsem musel chtě, nechtě s nostalgií zavzpomínal na některé naše učitele. Jak jsme je neměli rádi a jak jsme byli tak naivní a hloupí. Ale na to si musí přijít každý sám. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Každý chce, aby jsme byli tolerantní vůči homosexuálům a zvířatům, ale pravdou je, že to oni jsou zkažení. Politici, rodiče, učitelé, všichni jednoduše kradou a lžou. Tak není divu, že jsme takoví, jací jsme! " S touto myšlenkou , která ve filmu zazněla, zcela jistě souhlasím, ale jinak jsem měla ze zvláštního způsobu předložení jedné velké tragédie dost ambivalentní pocity. Možná to způsobilo pár faktorů a tím jedním je fakt, že jsem sama zažila jako studentka tři sebevraždy spolužáků a nepamatuji se, že bychom v těch mladých letech reagovali byť jen minimálně tak, jako v tomto případě. A nebo moje mozkové buňky nebyly zrovna nastaveny na tenhle typ psychologického filmu. Ovšem jiná věc už byla herecká stránka věci, kde jsem kontroverzního učitele Roberta Zupana nespustila z očí, jak hrál Igor Samobor svou roli zcela bezchybně. Jeho větu, kterou tam citoval si budu zřejmě dlouho pamatovat : "Učit se, neznamená vědět. Chtít, neznamená moct." ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

No áno, tak to chodí, keď po slniečkovom učiteľovi s minimálnymi nárokmi príde do triedy niekto, kto to s učením a prípravou študentov do života myslí vážne. Ide tak o školskú drámu, ktorá nazerá na problém v spojitosti so samovraždou spolužiačky z oboch pohľadov, študentov i učiteľov. Nemôžem si ale pomôcť, niektorí študenti a ich niektoré reakcie na vzniknutú situáciu mi často prišli veľmi teatrálne, umelé, s cieľom čo najviac šokovať diváka a prehĺbiť dramatickú stránku veci. Chýbala však tomu prirodzenosť, hlavne čo sa týka názorových konfliktov medzi oboma stranami. Minimálne by sa tým aspoň prehĺbila emotívna stránka, ktorá bola v tomto prípade takmer nulová, výsledkom čoho bola skutočnosť, že som si k študentom nezískal skoro žiaden vzťah. Naproti tomu záverečná reč triedneho učiteľa Zupana stála za to. Jasné, prekrásnym spôsobom formulované myšlienky, zrelé a nevyvrátiteľné argumenty, ktoré nedovoľujú žiadnemu divákovi pochybovať o tom, kto mal po celý čas navrch. Pôvodne som snímok plánoval ohodnotiť tromi hviezdami, ale záverečný Zupanov monológ ma presvedčil pridať ešte hviezdu navrch. 70/100 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Celovečerní prvenec Roka Bičeka je vynikajícím dramatem podle skutečné události ze školního prostředí (viz jedna z mála nezavádějících anotací na MFFKV). (Ne)herci v rolích studentů jsou naprosto přirození, ale obsazení dominuje Igor Hníz...Samobor v roli učitele němčiny (hodně připomíná Ivana Trojana). Btw..slovinské školství musí být "zřejmě slušnej oddíl", protože studenti ovládají němčinu na takové úrovni, o jaké si mé gymnaziální já mohlo nechat jen zdát. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nový němčinář nahradil těhotnou předchůdkyni, nesnaží se být oblíbený, ale chce studenty naučit němčinu i chování. Sebevražda jedné spolužačky ovšem zakrátko obrátí skoro celou třídu proti němu. Od jistého momentu je prakticky nemožné, aby se situace pokojně urovnala. Pár bizarních momentů na odlehčení je opravdu podle skutečných událostí (vážně byl ve třídě šprt, který chtěl psát písemku, na kterou se připravil apod.). Vynikající Igor Samobor v debutu, který stojí za to vidět! ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo ve Slovinsku na Severním Jadranu a interiéry se dotáčely v Novo Meste. (Terva)
  • Pouze pět protagonistů byli profesionální herci, ostatní byli učitelé a žáci různých škol. (Terva)
  • Film byl promítán na mnoha středních školách a součástí projekty byly speciální debaty o filmu a o vztazích, které panují v té které třídě. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno