Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dezertér vypráví o hamburském přístavním dělníkovi, který je po neúspěšné stávce vyslán svými soudruhy na delší dobu do sovětského Ruska. Mladík si na život v proletářském ráji rychle zvykne a ze šťastného transu neustálého překonávání pracovních rekordů v novém kolektivu ho vytrhne teprve třídní uvědomění, jež mu velí znovu se vrátit do své sociálně bouřící vlasti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

prsvl 

všechny recenze uživatele

Ono to vlastně bylo celkem dost dobrý, ale už je těch filmů, kde se stávkuje a kde se oslavuje socialismus na mě v poslední době trochu moc. Nehledě na to, že jsem se v tom filmu ztrácel, ale možná to bylo tim, že jsem na to koukal s horečkou. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Oceňuji scény s montáží ve zběsile rychlém tempu, hezké jsou zpomalené záběry, zajímavé je (ne)použití zvuku. Ale celkově mě film nijak zvlášť nenadchnul, děj nic moc, a politicky je to dnes samozřejmě poněkud mimo. Některé scény snad i Pudovkin mínil jako parodii - když nervózní soudružka nesměle pronáší k davu "Soudruzi... soudruzi...... milí soudruzi" a jeden z přihlížejících ji nadšeně chválí - "Ta ale krásně mluví !". Pudovkin má prý ve filmu malé cameo (nese bednu s čajem). ()

Zajímavosti (1)

  • Film byl v Sovětském svazu uveden pod titulem Loď Pětiletka. (raininface)

Reklama

Reklama