Reklama

Reklama

Noční můry chorého mozku

(neoficiální název)
  • USA Nightmare (více)

Obsahy(1)

Z ústavu pro psychicky nemocné je propuštěn schizofrenní maniak. Jeho psychiatr jej chce léčit ambulantně na svobodě. Maniak se však okamžitě ztrácí lékařům i policii z dohledu a vydává se na cestu zpět domů do domu, kde bydlel jako dítě. Zde chce jednou provždy vyřešit podstatu své psychické nemoci. Jeho cesta domů je však lemována násilím a vraždami... (Flipnic)

(více)

Recenze (24)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Velkým plusem tohoto filmu bylo obsazení hlavního "hrdiny".Baird Stafford v roli Tatuma exceloval.Škoda jen,že nedostal tolik prostoru.Ale pokud ho dostal tak to stálo za to.Film má vše co by měl správný horor mít.Skvěle zahranej záporák,trochu té psychologie,skvělá hudba,tísnivá atmosféra a na rok vzniku perfektní gore efekty.Navíc luxusní konec,který povyšuje snímek o třídu výš.Parádní zapomenutá pecka z "videonasties". ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem že se na filmu podílel Savini, ale to je asi tak všechno. tenhle film dlouho poletoval okolo mě ale nějak moc jsem ho vidět nechtěl, což je škoda, protože tenhle film má dost zajímavou myšlenku a celá ta psychadelická atmosféra nemá chybu. Neříkám že to je nějaké nadčasové dílo ale na zkouknutí dokáže celkem překvapit. Gore je tu poměrně dost a jsou fakt díky Savinimu dost parádní, useknuté hlavy, podříznutý krk a více. Škoda jen lehce roztahanosti která lehce filmu ubírá, ale jinak palec nahoru. ()

Reklama

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Po sľubne krvavom začiatku tu nastáva útlm v podobe častého flashbackovania, mudrovania a paberkovania z úvodných scén, čo ma nie vždy bavilo. Našťastie to zachraňuje exkluzívne slasherové finále a je škoda, že "Nočná mora v poškodenom mozgu" na túto vlnu extrémneho násilia nenaskočila omnoho skôr, než len v záverečnej desaťminútovke. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

V některých případech zůstává rozum stát, když se podíváme, co všechno se tehdy dostalo na nechvalně proslulý seznam "video nasties." Nightmare je právě ten případ, jehož umístění mi tam nesedí. Po drtivou většinu času se totiž jedná o psychologickou sondu do vrahovy nemocné duše, co neustále trpí nočními můrami a silnými depresemi z hrůzného zážitku z dětství. Ten hlavní důvod pro zakáz distribuce filmu do mnohých zemí spočívá pouze v jeho prvních a posledních minutách, kde se capart se sekerou postará o slušnou dávku brutality. Tím to ale hasne. Zbytek snímku je netečnou vatou v podobě soukromých vztahů v rodině, kterou se maniak rozhodne zlikvidovat. Bohužel neúspěšně. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasné a dnes již bohužel téměř zapomenuté horrorové drama, které si možná bere trochu předlohu z prvního Halloweenu, ovšem scénář rozehrává celý děj trochu naopak... Tento v minulosti zakazovaný film není tradičním slasherem nebo klasickým horrorem, ale hutným psychodramatem. Z psychiatrické léčebny je na doporučení psychiatra propuštěn schizofrenik s tím, že bude léčen na svobodě a bude ke svému psychiatrovi docházet ambulantně. Psychicky nemocného pacienta hraje naprosto úžasně Baird Stafford, sám ztracen ve svých šílených, krvavých snech, které mají jisté spojení s jeho rodinou, dětstvím a domem, kde v minulosti bydlel. Spocený, s šíleným výrazem v obličeji, s občasnými strašlivými záchvaty děsu ... Propuštění tohoto pacianta se okamžitě prjeví jako velká chyba, Tatum (příjmení této postavy) se okamžitě policii ztrácí z dosahu a k psychiatrovi se nedostaví. Vrací se směrem ke svému domu, kam ho táhnou jeho noční můry a halucinace. Občas se dopustí nějaké té vraždy, ale vraždy nejsou v tomto filmu účelovým jevem. Tatum je vnitřně rozpolcen a určitá jeho stánka osobnosti vraždit nechce... Nemůže si však pomoci. Dům, kde bydlel se svými rodiči je obydlen ženou se třemi dětmi. Dvě dcery a syn hodně zlobí, zejména syn provádí neustále nějaké lumpárny a jsou s ním jen starosti. Jeho matka nachází oporu ve svém příteli. Zde tvůrce rozehrávají druhou polovinu filmu, kde vyjasňují vztahy a problémy této neúplné americké rodiny. Celý děj pomalým tempem nezadržitelně spěje k finálnímu setkání Tatuma s rodinou... aby vygradoval v neskutečná krvavá jatka, vyjasnění Tatumovi minulosti, zdroje nemoci a v ještě více šokující několikavteřinový závěr filmu... Naprosto geniální film, úžasná hutná a tísnivá atmosféra, neuvěřitelně skvěle zahrané utrpení jak Tatuma, tak jeho obětí, při první vraždě jsem vyloženě nadskakoval na posteli ... Úžasná temná a gradující hudba, přesně v těch scénách, kdy je toho zapotřebí. Průměrné až velmi dobré herecké výkony... Film mne neskutečně překvapil a stal se pro mne jedním z nejlepších horrorů vůbec ... V minulosti byl na seznamu "videonasty" cenzurovaných a zakazovaných filmů, což ho bohužel téměř pohřbilo. Pro milovníky gore ... vražd není moc, ale pokud k nim dojde, je to opravdu síla ... ()

Zajímavosti (4)

  • Film byl pro krvavé a brutální scény zakázán v mnoha zemích, byl umístěn na seznam tzv. "videonasties" filmů ve Velké Británii a jeho prodej, půjčování a produkce byly právně stíhány. (Flipnic)
  • Za tehdy "nelegální" poskytnutí "UNCUT" verze jiné osobě byl jistý vlastník odsouzen k trestu odnětí svobody na 6 měsíců!! (Jiné zdroje tvrdí, že 9 měsíců). (Flipnic)
  • Byla vytvořena tzv. "CUT" verze, které byla umožněna produkce. (Flipnic)

Reklama

Reklama