Reklama

Reklama

Kmeny


Cosplay (E04)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje čtvrtý odvysílaný díl Cosplay. Cosplay, z anglického "costume play" není jen o tom vyrobit si kostým. Vše začíná od pečlivého výběru postavy z oblíbeného japonského manga komiksu, anime filmu či seriálu, popř. videohry. Vybrat si tým a nebo zůstat sólo. O postavě však musíte vědět úplně všechno. Znát její chování, pohyby, návyky i specifické hlášky. A to je ta chvíle, kdy přichází na řadu kostým... Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Cosplay odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (46)

Kryton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně! Je tu díl, který nepůsobí jako parodie, karikatura a ba co více řekne něco i někomu mimo tuto komunitu. Režisér není evidentně mimo mísu, kdy by jen polovinu času snímal všechny kostýmy a směšným střihem zkoušel, co snese kamera a divák. Lidé zde popisují svoje záliby, svoje fandovství své zapojení do prostředí cosplaye. Proč to tak nemohlo být i předchozí díly - toť otázka! Mít to delší stopáž, obsáhnout i více než jednu akci a pár lidí - pak by se jednalo i o obsáhlé dílo. V porovnání s předchozím otřesným hooligans a rap je tohle doposud nejlepší díl Kmenů. Btw. není to jen anime nebo Star Wars. Jo a jsem také DARKSIDE - JOIN US, WE HAVE COOKIES! ()

ondrula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předem se omlouvám všem geekům, exotům a bláznům, ale nehodlám se nikoho dotknout. Na tento díl Kmenů jsem koukal s upřímným úžasem, protože jsem netušil, že v Čechách je tak silný zastoupení tohohle směru seberealizace, kterej jinak znám jen z amerických filmů. S určitým zadostiučiněním jsem shledal, že v USA stejně jako v ČR se jedná o zábavu povětšinou desocializovaných, vyžraných a stydlivých jedinců s mongoloidním výrazem v ksichtě a nemůžu se ubránit asociacím k pojmům "kompenzace" či "frustrace". Musím ovšem uznat, že ti chudáci, kteří se normálně shromažďují někde v kulturáku na vesnici a zcela příhodně tam uspořádají nerdskou diskotéku a tancují tanečky typu "jede jede mašinka", se zjevně věnují i charitativní činnosti a taky musím kvitovat, že patří do kategorie bláznů neškodných. Tahle subkultura je zjevně dalším dopadem globalizace a prarodiče těch přerostlých dětí jistě kroutí hlavou, a vůbec nechápou, co se to děje. Jak už to ale s globalizací v Čechách bývá, má zde poměrně dost ubohou a směšnou podobu; zatímco američtí nerdi si kupují drahé kostýmy a doplňky u specializovaných výrobců, Češi si to zbastlí na koleni z materiálu ukradenýho v práci nebo vytaženýho z popelnice a podle toho to taky vypadá. Ubohou českou podobu režisér naprosto geniálně zachytil při pózování maskovaných exotů v popředí rozpadlých normalizačních betonových zátiší a v interiéru pak ještě v podobě Iron Mana z paneláku (stydlivě natahujícího světélkující paprči a hlesnoucího "I am Iron Man"). ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pobavila mě postava, která má v sobě sedmiocasého démona. Je sympatické, když má někdo pro něco vášeň a neupadne na úroveň vegetativního přežívání teplo a jídlo, jako někteří vyhořelí důchodci, nebo bezdomovci. Je legrační když se skupina převlékala, tak i holky mají hrůzostrašné tetování. Dříve to byla výsada kriminálníků a když jsem někoho takového potkal , bylo to tzv, podezřelé místo a oba účastnící nezáměrného setkání se snažili rychle odklidit.Názory se vyjadřovaly jen oblečením. Dnes podle sociologů proběhla tzv. socializace těla a názory se vyjadřují přeměňováním vlastního těla. Změnu spustili banky, protože změnou myšlení společnosti již klientům potetovaný zaměstnanec banky nevadil a potetovaní lidé najednou snadno získávali práci. Subkulturu mládeže lidé opustí do 25 let veku což se potvrdilo i v tomto dokumentu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chápu, proč má ze všech dílů Kmenů zrovna tenhle prozatím nejvyšší hodnocení. Není a ani se nesnaží být konfrontační (jakkoli prolog, trefně pointovaný zvoláním „My jsme mutanti!“, naznačuje, že by být mohl). Od cosplayerů si neudržuje kritický odstup, ale jde jim vstříc – příhodně volenou hudbou, zpomalenými záběry, pomalými nájezdy a obletováním kamery okolo postav (stylistické prvky kopírující sebestylizaci cosplayerů na jejich fanouškovských videích) nebo dodatečnými zvukovými efekty se snaží výjevy Darth Vadera před kulturákem nebo Iron Mana na nočním sídlišti zatraktivnit. Přitom by se nabízelo udělat přesný opak – podtrhnout nepatřičnost oživlých produktů amerického a japonského zábavního průmyslu na českých dvorcích. Trvalá infantilita společnosti, která si chce raději hrát než řešit problémy světa dospělých, je zde předkládána jako roztomilý fakt. Proč ne, dalo by se namítnout. Potřebu schovat se před vlastním já pod ručně vyrobenou masku nebo své identity naopak multiplikovat (jak zní druhý zaznamenaný výklad cosplaye), chápu, a sledovat, jak si Joker, Batman a Rorschach hází míčem je mi rozhodně milejší, než poslouchat namachrované rappery nebo přihlížet hovadství skupiny fotbalových „fanoušků“. Od současného českého dokumentu jsem se ale naučil očekávat víc než neškodné konstatování toho, jak se věci mají. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Milý vhled do komunity divnolidí, kteří si rádi oblíknou roztodivné kostýmky animovaných postav a jednou za pár měsíců se sejdou a nad šálkem čaje si to všechno pochválí, podělí se o zkušenosti, kouknou na anime a pak se vrátí ke svým životům. Dokumentaristicky zpracované dobře a z osobní zkušenosti můžu říct že i celkem trefné a objektivní. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama